Dizaina eksperte Ābele: Cilvēki nenovērtē savas tiesības uz dizainu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Tiesības uz dizainu ir tikpat fundamentālas kā tiesības uz darbu, uz brīvību, uz dzīvību – ar tik skaļu paziņojumu sevi pieteicis Latvijas laikmetīgā dizaina ekspozīciju cikls „Dizaina manifestācija”. 

To pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas veidojusi starpdisciplināra dizaineru un pasniedzēju komanda ar mērķi vienkāršā veidā parādīt, kā dažādu nozaru sazobē top Latvijas dizains, un lauzt iesīkstējušos priekšstatus par dizainu kā elitāru parādību.

„Dizaina manifestācija” iekļāvās arī nule kā aizritējušās Latvijas Radošās darbības nedēļas „radi! 2015” programmā, rosinot diskusiju par katra tiesībām uz dizainu.

Viena no „Dizaina manifestācijas” autorēm, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbaru Ābeli intervijā Latvijas Radio uzsvēra, ka  dizains ne vienmēr ir pamanāms un skaļš, zeltains un ekskluzīvs, bet tas padara mūsu ikdienu ērtāku – pilsētvidē, pakalpojumos.

Ja ikdienā cilvēki vairāk pamanīs, ka ir lietas, kuras var uzlabot, kuras nav līdz galam pārdomātas, piemēram, gājēju celiņš, kuru cilvēki nelieto bet iet pa zālienu,  viņi sāks apzināties, ka ir dizaina lietotāji un sāks arī pieprasīt pārdomātu un kvalitatīvu dizainu.

Cilvēkiem ir tiesības uz pārdomātu dizainu - lai veloceliņš turpinātos pareizajā virzienā, lai publiskā pakalpojuma mājas lapā būtu viegli lietojama, lai varētu orientēties lielajās daudzfunkcionālajās ēkās un pilsētā, norādīja Ābele.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti