Bezē un vasaras ogu rulete – «Īstās latvju saimnieces» recepte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rakstītos avotos olu baltuma un cukura savienojums pirmo reizi minēts 1604. gadā, un to pierakstījusi angļu recepšu grāmatu autore lēdija Eleonora Fetipleisa. Taču šī savienojuma nosaukums „bezē” radies Francijā. Tur par „bezē”, kas tulkojumā nozīmē “skūpsts”, sauc olbaltuma cepumus, ko savukārt Itālijā un Šveicē sauc par meringiem un uzskata, ka tos izgudrojis itāļu šefpavārs Gasparīni 17. gadsimta sākumā Šveices ciematā Meringenā.

Izmēģini pagatavot bezē un vasaras ogu ruleti pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, Īles pagasta māju “Bemberi” saimnieces Marikas Grīslītes receptes!

Bezē un vasaras ogu rulete
Bezē un vasaras ogu rulete

Bezē un vasaras ogu rulete
Bezē un vasaras ogu rulete

Marika Grīslīte
Marika Grīslīte

Bezē un vasaras ogu rulete

Nepieciešams:

Pamatnei:

  • 4 olas baltumi,
  • 250 g cukura,
  • 1/2 tējk. vaniļas cukura.

Krēmam:

  • 250 g siera „Mascarpone”,
  • 100 g saldā krējuma,
  • 1-2 ēdamk. pūdercukura,
  • vasaras ogas.

Pagatavošana:

Saputo olas baltumus. Pamazām pievienojot cukuru, puto, līdz cukurs pilnībā izkusis. Masu vienmērīgi izklāj uz cepamās pannas, kurai pārklāts cepampapīrs.

Liek līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 12 minūtes. Pēc tam samazina temperatūru līdz 160 grādiem un cep vēl 10 minūtes. Pēc cepšanas bezē pamatnei uzreiz pārklāj dvieli un ļauj atdzist. Pēc tam apgriež otrādi – ar cepamo papīru uz augšu.

Kad rulete atdzisusi pilnībā, noņem cepampapīru un noklāj ar krēmu, kas pagatavots, līdz viendabīgai masai saputojot sieru „Mascarpone”, pūdercukuru un saldo krējumu. Krēmam pa virsu liek vasaras ogas un visu kopā ar bezē pamatni sarullē. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti