Kārklu mizu tēja
Lai ievāktu kārklu mizu tējai, noderēs visparastākais dārzeņu nazītis, ar ko mājās tiek mizoti burkāni, gurķi. Jānolauž vai jānogriež apmēram īkšķa resnuma vai nedaudz resnāks zars, jaunais kārkla dzinums, kas vēl ir zaļš, un ar šo nazīti vienkārši jānomizo.
Mizu var sagriezt smalkāk vai atstāt tādu pašu, un tad to izžāvē – vai nu uz saulainas palodzes, vai cepeškrāsnī.
Miza pilnībā izžuvusi, kad viegli lūst. Tad var gatavot tēju. Mizas ieliek katliņā, un uz mazas uguns nedaudz pavāra divas, trīs minūtes. Tad nedaudz ļauj atdzist, un tēja ir gatava dzeršanai.
Ozoliņa norādīja, ka kārkla mizās ir vielas, kas novērš sāpes un šķidrina asinis. Sākumā ieteicams lietot tēju nelielos daudzumos – var sākt ar pusglāzi, glāzi.
Izkaltētās mizas var uzglabāt līdz pat trīs gadiem. Tāpat mizas var ievākt arī no citiem kokiem, piemēram, ozola vai ievas.