Radio vilks dabā

Ir radīta jauna aplikācija “Mednis”

Radio vilks dabā

Vimbu cope!

Ko mēs varam paņet savai veselībai no dabas pavasarī?

Laiks ievākt kārklu mizu tēju! Zāļu sievas padoms

Pavasaris ir pumpuru laiks, kad tos var ievākt un ēst svaigus vai izžāvēt vēlākai lietošanai, taču tikpat labi iespējams ievākt dažādu koku mizas, no kurām gatavot vērtīgas tējas, Latvijas Radio raidījumā “Radio vilks dabā” stāstīja zāļu sieva Inita Ozoliņa. 

Kārklu mizu tēja

Lai ievāktu kārklu mizu tējai, noderēs visparastākais dārzeņu nazītis, ar ko mājās tiek mizoti burkāni, gurķi. Jānolauž vai jānogriež apmēram īkšķa resnuma vai nedaudz resnāks zars, jaunais kārkla dzinums, kas vēl ir zaļš, un ar šo nazīti vienkārši jānomizo. 

Mizu var sagriezt smalkāk vai atstāt tādu pašu, un tad to izžāvē – vai nu uz saulainas palodzes, vai cepeškrāsnī.

Miza pilnībā izžuvusi, kad viegli lūst. Tad var gatavot tēju. Mizas ieliek katliņā, un uz mazas uguns nedaudz pavāra divas, trīs minūtes. Tad nedaudz ļauj atdzist, un tēja ir gatava dzeršanai. 

Ozoliņa norādīja, ka kārkla mizās ir vielas, kas novērš sāpes un šķidrina asinis. Sākumā ieteicams lietot tēju nelielos daudzumos – var sākt ar pusglāzi, glāzi.

Izkaltētās mizas var uzglabāt līdz pat trīs gadiem. Tāpat mizas var ievākt arī no citiem kokiem, piemēram, ozola vai ievas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt