4. studija

4. studija

4. studija

Kāpēc veselības apdrošināšana privātpersonām ir kā «neiespējamā misija»?

Vai mandarīnus var «pārdozēt»?

Mandarīnu gardums un posts – cik daudz tos var ēst, lai nepārdozētu?

Par to, ka tuvojas Ziemassvētki, liecina šie mandarīnu kalni. Tomēr, apēdot pārāk daudz mandarīnu,  var iedzīvoties arī vēdera sāpēs. Uztura speciālisti iesaka vienā reizē neēst vairāk par trim mandarīniem.

“Ja apēd divus kilogramus mandarīnu, tad, visticamāk, vēders sāpēs, jo tur ir gan cukurs, gan šķiedrvielas,” stāsta uztura speciāliste Eva Kataja. Šķiedrvielas gan var arī uzlabo gremošanas procesu.

Problēmas gremošanas traktā – vēdera pūšanās, caureja, kas var rasties pārmērīgas šķiedrvielu uzņemšanas dēļ, un jutīgāki zobi citrusaugļos esošo skābju dēļ ir mazākā skāde. Ja apēd par daudz mandarīnu, Jaungada balle var aiziet secen, jo uz sejas var uzmesties neglīti izsitumi.

Īpaši nepatīkama situācija var būt alerģiskiem cilvēkiem. “Šiem cilvēkiem, apēdot daiviņu, imunitāte neatpazīst profelīnu. Līdz ar to organisms cenšas aizsargāties, un tā izpaužas kā pietūkums, var nonākt pat līdz tādam bīstamam stāvoklim kā anafilakse. Tad jāmeklē mediķa palīdzība,” skaidro dermotoloģe Tatjana Sidorčika.

Labā ziņa ir tā, ka tikai trim procentiem cilvēku ir šāda vaina. Tomēr arī pārējiem jābūt piesardzīgiem. “Ja mandarīnu mizas liekam ķīseļos, cepumos un konditorejas izstrādājumos, tad labāk bioloģiski audzētos, jo mizā visvairāk uzkrājas pesticīdi,” stāsta Kataja.

Mandarīni ir veselīgi, ja tos ēd ar mēru un pirms mizošanas nomazgā. “Mandarīni ir labs C vitamīnu avots, tāpat tajos ir beta karotīns, A vitamīns. Līdz ar to uzņemam šos vitamīnus diezgan pieklājīgā daudzumā,” atklāj uztura speciāliste.

Latviešiem ap Ziemassvētku laiku tik tiešām ļoti garšo mandarīni – to parāda veikalos pārdotais šo citrusaugļu daudzums. “Pirms Ziemassvētkiem, sākot jau no novembra, vienā nedēļā tiek apsēsts tāds daudzums, ko var mērīt vairākos simtos tūkstošu tonnu. Tas ir neaptverami, bet tā tas ir,” saka “Rimi” pārstāve Inga Bite.

Spāņu mandarīni pēc izmēra ir vidēji, spilgti oranžā krāsā, ar biezu miziņu un mizojas ļoti viegli. Tajos mēdz būt kauliņi, un tie ir saldāki par itāļu madarīniem. Savukārt turku mandarīnos nav kauliņu, miziņa mēdz būt gaiši oranžā vai dzeltenā krāsā; parasti saldi. Marokas augļi  ir saldi, sulīgi, ar plānu spilgti oranžu vai sarkanīgu miziņu, bez kauliņiem.

LTV raidījums “4.studija” dodas pie Jēzus draudzes bērnudārza “Jēriņš” bērniem, lai testētu, kuri mandarīni ir saldāki un kuros mazāk kauliņu. Mandarīnus, kas vesti no Spānijas un maksā aptuveni vienu eiro kilogramā, bērni atzīst par saldiem un sulīgiem, turklāt gandrīz bez kauliņiem. Savukārt otrus - arī spāņu, bet divreiz dārgākus – mandarīnu mazie eksperti sauc par gardiem, tomēr nomizot tos bija grūtāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti