Uztura speciāliste: Kancerogēno savienojumu rašanos grilējot var mazināt ar marinādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada un 5 mēnešiem.

Ja gaļa, zivs vai dārzeņi tiek grilēti ļoti augstā temperatūrā, veidojas heterocikliskie amīni – savienojumi, kas cilvēkam var būt kancerogēni. Lai no tā izvairītos, grilēšanai ieteicams izvēlēties tādus produktus, ko var izcept ātri, Latvijas Radio 2 raidījumā "Dzīvo vesels" ieteica uztura speciāliste, Rīgas Stradiņa universitātes docētāja Liene Sondore.

Uztura speciāliste Liene Sondore par grilētu gaļu, zivīm un dārzeņiem
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izvēloties grilēšanai pārtikas produktus, uztura speciāliste ieteica pievērst uzmanību vietai, kur pārtika tiek iegādāta: "Ļoti būtiski, lai pārtika būtu svaiga, lai mēs maksimāli izvairītos no jebkādiem piesārņojumiem un pat jau no bojātas pārtikas." Gadījumā, ja svaigās gaļas vai zivju nogādāšana līdz maltītes pagatavošanas vietai var ieilgt, piemēram, dodoties tālākā braucienā, Sondore iesaka produktus garā ceļa laikā turēt, piemēram, termosomā, lai tie nesabojātos. 

"Ja mēs gaļu grilējam ļoti augstā temperatūrā, veidojas savienojumi, ko sauc par heterocikliskajiem amīniem, kas mums var būt kancerogēni," norādīja Sondore. Jo augstāka temperatūra, jo lielāka iespējamība, ka šie savienojumi var rasties. "Skaidrs, ka pirmajā reizē, apēdot šo gaļas gabalu, nekas nebūs un varbūt nebūs arī desmitajā un 20. reizē."

Lai novērstu kancerogēno savienojumu rašanos, uztura speciāliste ieteica gaļu un zivis pirms grilēšanas iemarinēt.

"Iemarinējam, piemēram, citronu sulā, dabīgā jāņogu, upeņu sulā. Tas [marināde] ir labs palīgs, kā mazināt kaitīgu savienojumu rašanos mūsu ēdienā," sacīja Sondore.

Uztura speciāliste mudināja gaļu vai zivis nepārcept. "Es zinu, ka cilvēkiem reizēm garšo tās sadegušās oglītes, bet šīm sadedzinātajām pārtikas oglēm nav nekāda sakara ar to, kas ir aptiekās nopērkamā aktivētā ogle," norādīja Sondore, piebilstot, ka, runājot par veselīgu uzturu, āra cepšana ne vienmēr ir labākais variants.

"Protams, ka mēs varam ātri apcept, apgrilēt dārzeņus. Zivtiņa ātri cepas. Jāizvēlas tādi gaļas, zivs gabaliņi vai dārzeņi, kas nav ilgi jācep," skaidroja Sondore.

Uztura speciāliste atgādināja, ka ikvienam uzturā ir jālieto arī dārzeņi – vismaz puskilograms dārzeņu dienā: 

"Piemēram, liels tomāts sver puskilogramu, viens burkāns – 200 gramu. Es arī pacientiem uzdodu jautājumu: vai jūs tiešām nevarat apēst vienu burkānu, pāris gurķu un vienu tomātu? Protams, ka jūs to varat apēst."

Lai ēdiens būtu veselīgāks, uztura speciāliste aicināja salātos izmantot labas kvalitātes olīveļļu.

Mediķu padomi rubrikā "Dzīvo vesels"

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti