Grieķijas finanšu ministrs: Mēs nevarētu drukāt drahmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Grieķija nevar atgriezties pie iepriekšējās valūtas – drahmas, ņemot vērā, ka valstij vairs nav attiecīgu naudas drukāšanas iekārtu, paziņojis Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis.

Ministrs paziņojis, ka 2000.gadā, kad Grieķija iestājās eirozonā, valsts iestādes atbrīvojās no drahmu drukāšanas iekārtām, jo bija pārliecinātas, ka valstī apgrozībā vienmēr būs vienotā eirozonas valūta - eiro, ziņo BBC.

"Mēs iznīcinājām visas iekārtas – tagad mums to vairs nav,” teica Varufakis intervijā Austrālijas radiostacijai ABC. 

Iepriekš ziņots, ka Grieķijas atgriešanās pie iepriekšējās nacionālās valūtas iespējama gadījumā, ja valsts pamet eirozonu saistībā ar nevēlēšanos pieņemt starptautisko aizdevēju nosacījumus ekonomiskās krīzes pārvarēšanai, kas paredz stingru taupību un nodokļu celšanu.

Eksperti bažījas, ka pēc drahmas atgriešanās apritē tā strauji zaudētu vērtību, izraisot samērā augstu inflāciju, ņemot vērā arī apstākli, ka cenas importa precēm pieaugtu.

Jau ziņots, ka dažas stundas pirms parāda atmaksas termiņa beigām Grieķija lūgusi to pagarināt, taču saņēmusi atteikumu.

Eirozonas valstu finanšu ministri jau sestdien nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai. Pēc tam Grieķijā nolemts uz nedēļu aizvērt bankas un ierobežot skaidras naudas izsniegšanu bankomātos.

Starptautiskie aizdevēji piektdien piedāvāja Grieķijai pagarināt aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, tomēr, lai tas notiktu, Grieķijai aizvadītajā nedēļas nogalē bija jāpanāk vienošanās un parlamentam steidzami jāapstiprina aizdevēju pieprasītās reformas. Galvenokārt aizdevēji prasa Atēnām palielināt nodokļus un samazināt finansējumu sociālajai jomai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti