Kultūra / Literatūra
Runā sievietes. Kā skan viņu balsis latviešu autoru grāmatās
Runā sievietes. Kā skan viņu balsis latviešu autoru grāmatās
8. martā svinam Starptautisko sieviešu dienu. Nedēvējiet šo par padomju mantojuma vai tulpju dienu. Šodien sviniet vienlīdzīgas tiesības visiem un sievietes balsi, kura drīkst skanēt vienlīdz skaļi ar vīriešu balsīm. Šī ir sievišķības, sievišķā spēka un pašnoteikšanās diena, kurā nedomāt par to, kādām mums, sievietēm, jābūt, bet pacelt glāzes par to, kādas esam. Starptautiskā sieviešu diena ir īstais brīdis, lai ielūkotos svaigākajā latviešu oriģinālliteratūrā un sadzirdētu sievietes balsi tajā. Runā sieviete vai: Runā, sieviete! – 8. martā ielūkosimies astoņās latviešu autoru grāmatās un izvērtēsim sievietes balss spēku un svaru.
Tulkojumi, romāni un vēstures stāsti – rakstniecības jaunumu izlase
Tulkojumi, romāni un vēstures stāsti – rakstniecības jaunumu izlase
Šīs nedēļas grāmatu apkopojumā – Annas Žīgures grāmata par latviešu bēgļu likteņceļiem, pirmo reizi latviešu valodā iztulkota Serbijā dzimušā rakstnieka Danilo Kiša daiļrade, pašmāju autores Leldes Stumbres jaunais romāns "Karalis Līrs un viņa četras meitas" un citi jaunumi no rakstniecības nozares.
Vai zini, kāpēc Jānis Endzelīns interesējās par apreibinošiem dzērieniem?
Vai zini, kāpēc Jānis Endzelīns interesējās par apreibinošiem dzērieniem?
Vai zini, kāpēc Jānis Endzelīns interesējās par apreibinošiem dzērieniem? Ne jau tāpēc, ka gribētu tos cildināt vai baudīt, bet tādēļ, ka mēģināja iestāstīt Apsīšu Jēkabam, ka dzērieni, kas, viņa vārdiem sakot, rada reibuli, būtu saucami nevis par reibstamiem vai reibināmiem dzērieniem, bet gan par reibinošiem, reibiem vai reibīgiem dzērieniem.
Ērmanība kā humānisms. Dzejnieka Ivara Šteinberga refleksija pēc «Literatūres»
Ērmanība kā humānisms. Dzejnieka Ivara Šteinberga refleksija pēc «Literatūres»
Oficiāli teicu, ka izvēlējos Pēteri Ērmani par savu "Literatūres" subjektu, jo jūtu (vai vismaz – gribu just) radniecību radošajā rokrakstā. Viņa "bezritma ritms", jaunvārdi, vitmeniskais atvēziens (par spīti tam, ka pats noliedzis Vitmena atdarināšanu) un ekspresivitāte ir īpašības, kas ir mākslinieciski svarīgas arī man. Turklāt mani apbur Ērmaņa erudīcija un atvērtība gan viņa laika jaunākās paaudzes autoriem, gan nekaunīga sarunāšanās ar pasaules literatūras smagsvariem kā līdzvērtīgiem sarunbiedriem. Arī es gribu sarunāties.
Radošais uzplaukums bērnu literatūras plauktos. Trīs intriģējoši jaunumi
Radošais uzplaukums bērnu literatūras plauktos. Trīs intriģējoši jaunumi
2022. gada nogalē un šā gada sākumā latviešu bērnu un jauniešu oriģinālliteratūrā iznāk trīs jaunumi, kas īpaši izceļas ar vizuālajiem risinājumiem. Taču uzmanību ir vērts pievērst arī to saturam, pēc kura samērā precīzi iespējams noteikti situāciju, kādā šobrīd atrodas konkrētai mērķauditorijai radītie literārie izdevumi Latvijā. Māra Runguļa ilgus gadus vāktie skaitāmpanti apkopoti grāmatā "En den dīno šoko loko tīno" ("Liels un mazs", 2023), Žebers ir radījis dzeju un pasaku grāmatu "Ejas un asakas" ("Liels un mazs", 2022), bet dramaturgs Lauris Gundars pievērsies jauniešu auditorijai oriģināldarbā "Dzimtas asinis" ("Aminori", 2023).
Paziņoti «Zelta ābeles» nominanti; balvu par mūža ieguldījumu saņems grāmatizdevējas Ingrīda Segliņa...
Paziņoti «Zelta ābeles» nominanti; balvu par mūža ieguldījumu saņems grāmatizdevējas Ingrīda Segliņa un Vija Kilbloka
3. martā tiek izziņotas nominācijas 8 grāmatu kategorijās dizaina konkursā "Zelta Ābele 2022", kā arī Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valde izziņo, ka, atzīmējot 30 gadus kopš Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas dibināšanas, balvu par mūža ieguldījumu šogad nolemts piešķirt divām grāmatizdevējām, kuras piedalījušās organizācijas veidošanā un ilgu gadu garumā aktīvi darbojušās gan savos uzņēmumos, gan asociācijā, stiprinot grāmatniecības nozari. Balvu saņems apgāda "Zinātne" ilggadējā vadītāja Ingrīda Segliņa un SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" īpašniece un valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd