Anete Biķe

Latvijas Jauniešu delegāte ANO

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Latvijas Jauniešu delegāte ANO Anete Biķe: Kādu klimatrīcību sagaida jaunieši
Latvijas Jauniešu delegāte ANO Anete Biķe: Kādu klimatrīcību sagaida jaunieši
14 reižu lielākam riskam mirt klimata katastrofu dēļ pakļautas sievietes un bērni. Šis ir viens no Apvienoto Nāciju Organizācijas Klimata pārmaiņu konferencē COP27 izskanējušiem faktiem, kas raksturo klimata krīzi ne tikai kā fiziskās drošības jautājumu, bet arī neproporcionālu apdraudējumu sievietēm un jauniešiem jau šodien. Šarm eš Šeihā, Ēģiptē, uz COP27 ieradušies jaunieši no visas pasaules, lai turētu roku uz pulsa, kā valstu līderi (un dažas līderes) politiski lemj, kurus no ekspertu klimatrīcības plāniem īstenot un kurus ne.
Visas acis uz Venecuēlu. Kurš kuru?
Visas acis uz Venecuēlu. Kurš kuru?
Starptautiskā sabiedrība cieši seko notikumu attīstībai Venecuēlā. 23. janvārī gados jaunais un harismātiskais opozīcijas līderis Huans Gvaido pasludināja sevi par Venecuēlas pagaidu prezidentu. Iedzīvotāji Gvaido vadībā mobilizējušies protestos pret esošā līdera Nikolasa Maduro varu, kas kļuvusi arvien autoritārāka. Tikmēr Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Donalds Tramps paudis oficiālu atbalstu Gvaido, kas mudinājis arī citas pasaules valstis nostāties viena vai otra līdera pusē. Šī brīža notikumi Venecuēlā ir krīzes kulminācija, pie kuras novedušas neskaitāmas neatrisinātas ekonomiskas, politiskas problēmas un cilvēktiesību pārkāpumi pēdējo gadu laikā. Kādas perspektīvas Venecuēlai paver Gvaido līderība?
Bailes no opozīcijas digitālajā laikmetā. Uganda
Bailes no opozīcijas digitālajā laikmetā. Uganda
Jūlija sākumā Ugandā spēkā stājas sociālo mediju izmantošanas nodoklis, kuru valdība izstrādājusi pēc ilggadējā valsts prezidenta Joveri Museveni rakstiska aicinājuma. Ar šādas politikas ieviešanu prezidents aicina risināt divas problēmas – ierobežot "interneta tenkas", vienlaicīgi palielinot budžetu un mazinot valsts parādu, taču Ugandas iedzīvotāji nebaidās kritizēt valsts vadību par runas brīvības ierobežošanu, iracionalitāti un meliem. Vai sociālo tīklu nodokļa ieviešanas scenārijs var tikt uzskatīts par attaisnojamu? Vai Ugandas vadības mērķi, ieviešot nodokli, tiešām ir cēli?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd