Anda Rožukalne

Latvijas sabiedrisko mediju tiesībsardze

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Ārpus ētera
Zinātnes žurnālistikas ētika – par zināšanām, pret pseidozinātni
Zinātnes žurnālistikas ētika – par zināšanām, pret pseidozinātni
Sahāras putekļi gaisā un ziņās, klimata pārmaiņas un "karmas latvieši", kara stratēģijas vai sabiedriskās domas tendences – arī tā ir daļa no zinātnes žurnālistikas. Lielākajai daļai sabiedrības masu mediji ir vienīgais informācijas avots par zinātnes aktuālajiem jautājumiem. Padziļināti ar to nodarbojas zinātnes žurnālisti, kuru darba jomu raksturo trīs būtiski aspekti. Pirmkārt, zinātne ir kolektīva, jo pētniecībā mūsdienās parasti strādā pētnieku grupas, kas kritiski salīdzina dažādus datus, secinājumus un atklājumus; otrkārt, tā ir kumulatīva jeb nepārtraukti sevi papildinoša, un visbeidzot – zinātne ir korektīva jeb zinātnieki pastāvīgi labo savas kļūdas un maldus.
Par draudiem vērtībām, brīvībai, neatkarīgiem medijiem. Mediju ombudes piezīmes pirms diskusijas pie...
Par draudiem vērtībām, brīvībai, neatkarīgiem medijiem. Mediju ombudes piezīmes pirms diskusijas pie prezidenta
Šodien pie Valsts prezidenta notiek svarīga diskusija par sabiedriskajiem medijiem. Apsveicama ideja, lai apstātos, pārdomātu būtiskus jautājumus. Apspriešanai plānotajās tēmās iekļauta "redakcionālā neatkarība un tās praktiskās uzraudzības mehānisms". Šo vārdu savienojumu uztveru ļoti nopietni. Tas tieši un netieši atspoguļo jau ilgāku laiku notiekošās pārmaiņas publiskajā diskusijā un politiķu attieksmē pret sabiedrisko mediju lomu, vēlmi tos politizēt un instrumentalizēt, ierobežojot neatkarību un viedokļu daudzveidību.
#MeToo, sabiedrība un mediji. Kas ir zināms, ko varam mācīties?
#MeToo, sabiedrība un mediji. Kas ir zināms, ko varam mācīties?
Kā stāstīt par seksuālu uzmākšanos un seksuālu vardarbību medijos? Pēc 2024. gada 8. marta LTV raidījuma "Kultūršoks" un  tam sekojošajām publikācijām šādus jautājumus uzdod gan mediju profesionāļi, gan sabiedrības pārstāvji. Apkopojām galvenās atziņas no pētījumiem par mediju saturu un profesionālo ētiku.
Anda Rožukalne: Atzinuma par 24. februāra LSM.lv «Cūku komiksu» skaidrojums
Anda Rožukalne: Atzinuma par 24. februāra LSM.lv «Cūku komiksu» skaidrojums
Nepietiekami novērtējot plašāku sabiedriski politisko kontekstu un iespējamo 24. februāra "Cūku komiksa" publikācijas uztveri, esmu atzinusi, ka pārkāptas divas sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju normas: atbildīgums sniegt sabiedrības interesēm atbilstošu saturu un ar īpašu uzmanību izturēties pret mazaizsargātām un viegli ievainojamām sabiedrības grupām.
Vēlēšanas, tautas balss un reitingi
Vēlēšanas, tautas balss un reitingi
Kā pirms vēlēšanām saprast politiķu solījumus un politiskās idejas? Vai sabiedrības attieksmi pret partijām palīdz prognozēt ielu intervijas? Cik lielā mērā partiju reitingu publikācijas var ietekmēt vēlētājus? Mediju organizācijām  un žurnālistiem ir būtiska loma vēlēšanu procesā, nodrošinot dziļākas zināšanas par kandidātiem, partijām un to programmām. Tāpēc žurnālistiem jābūt brīviem no spiediena  vai cita veida ārējas ietekmes, politiskais process jāatspoguļo atbildīgi un īpaši rūpīgi, lai nerastos bažas par nepietiekamu objektivitāti.
Intervija. «Bīstama», izdevīga, aizraujoša vai arī profesionāli ētiska?
Intervija. «Bīstama», izdevīga, aizraujoša vai arī profesionāli ētiska?
Intervija ir iecienīts, bet sarežģīts žurnālistikas žanrs. Katram no intervijas dalībniekiem ir savi mērķi un idejas, ko teikt un ko nepateikt, tādējādi dažkārt pastāv bažas par objektivitāti. Bet neviena no pusēm – žurnālists un intervētais – nespēj kontrolēt visu. Interviju skatītāji, klausītāji vai lasītāji sagaida daudz –  kvalitatīvu  saturu, dziļas  domas un žurnālista meistarību. Tā ietver arī profesionāli ētisku uzvedību – cieņu, drosmi, spēju dzirdēt atbildes, nozīmīgus faktus un skaidrus viedokļus.
Kāpēc fakti ir «svēti», bet komentāri – brīvi?
Kāpēc fakti ir «svēti», bet komentāri – brīvi?
Publisks viedoklis ir kā abpusgriezīgs zobens, tas skaidro faktus, uzsver vērtības un ietekmē. Tas var "atvērt acis" un vienlaikus būt nepieņemams, uzskatīts par neatbilstošu un bīstamu. Viedoklim ir spēks!
Noziegumu atspoguļojums medijos: kriminālziņu ētika
Noziegumu atspoguļojums medijos: kriminālziņu ētika
Kad 2020. gada janvārī izcilais ASV basketbolists Kobe Braients un vēl deviņi cilvēki, kuru vidū bija viņa trīspadsmitgadīgā meita, gāja bojā helihoptera avārijā, mediju praksē notika negaidīts pavērsiens.
Kultūras žurnālistikas ētika: žurnālista vai mākslinieka loma?
Kultūras žurnālistikas ētika: žurnālista vai mākslinieka loma?
Kā un vai rakstīt par izcilu mākslas notikumu, (ne)ievērojot mākslinieka dzīves pretrunīgo izvēļu radītos morāles jautājumus? Kā ieraudzīt kultūras norisēs politisku un ekonomisku lēmumu sekas? Kā skaidrot mākslas valodu un mākslinieka meklējumus, izmantojot spilgtu kritiķa stilu, kas var izraisīt sašutumu par autora ētiku? Šie ir svarīgi kultūras žurnālistikas jautājumi. To krustpunktos varam pārdomāt kultūras žurnālistikas profesionālās ētikas kontekstus.
Slepkavība Rēzeknē. Profesionālās dilemmas un ētika
Slepkavība Rēzeknē. Profesionālās dilemmas un ētika
Novembra vidū Rēzeknē notikusī uzņēmēja un Ludzas novada domes deputāta Andra Ļubkas slepkavība izraisīja dažādas reakcijas. Pēc tam, kad 25. novembra LTV1 raidījumā "Panorāma" tika pārraidīts sižets "Uzņēmēja nāve Rēzeknē: strīds, kas pārauga slepkavībā", daudzi kritizēja sabiedriskos medijus un žurnālistu darbu.  Vērsās arī pie ombuda. Tiesa, nevienā no trīs iesniegumiem neesmu atzinusi profesionālās ētikas pārkāpumus. Tālāk lasāms lēmuma skaidrojums.
Cik daudz ir par daudz? Žurnālistikas ētika un privātums
Cik daudz ir par daudz? Žurnālistikas ētika un privātums
Žurnālisti pastāvīgi strādā ar informāciju par cilvēku privāto dzīvi un izmanto ne vien privātus datus, bet atklāj ļoti intīmas detaļas. Vispārējā dalīšanās ar datiem un to pašprezentācija tīmeklī plaši pavērusi personiskās informācijas vārtus. To sauc arī par privātuma cinisma laikmetu, kas skaidro nenoteiktības, bezspēcības un neuzticības pilnu attieksmi pret personas datu apstrādi digitālajās platformās, padarot privātuma aizsardzību subjektīvi bezjēdzīgu (Hoffmann, Lutz, & Ranzini, 2016). Tomēr Satversmē, citos normatīvajos aktos un visos profesionālās ētikas kodeksos minētais pienākums aizsargāt privātumu nav atcelts.
Anda Rožukalne: Par uzlīmi «Я русский», RUS.LSM.lv rakstu un kontekstu
Anda Rožukalne: Par uzlīmi «Я русский», RUS.LSM.lv rakstu un kontekstu
Maskavā, Krievijas Federācijas sasniegumu izstādes kompleksā, atklāts forums "Rossija", kurā kopā ar bērnu kori dziesmu "Я русский" izpilda dziedātājs Šamans (Jaroslavs Dronovs), 2023. gada 4. novembrī raksta medijs "Meduza", pieļaujot, ka forums ievada Putina nākamās prezidentūras kampaņu. Vienlaikus "YouTube" pieejams dziesmas "Я русский" ieraksts, kurā skatītāji ekstātiski reaģē, kad dziedātājs Šamans piespiež sarkanu "kodolpogu", kas ievietota uz skatuves uznestā koferītī. Šajās pašās dienās uzklausu kolēģu un ekspertu vērtējumus par RUS.LSM.lv rakstu Наклейка "Я русский" — сама по себе еще не оправдание войны. Все зависит от контекста / Статья (lsm.lv). Par to publicēts atzinums, konstatējot profesionālās ētikas pārkāpumu. Plašāks skaidrojums par to lasāms tālāk.
Brīvi vai uzticami? Žurnālistu profesionālā ētika sociālās tīklošanās platformās
Brīvi vai uzticami? Žurnālistu profesionālā ētika sociālās tīklošanās platformās
Vai žurnālistiem jāpiedalās diskusijās un jāizplata informācija sociālās tīklošanās platformās? Noteikti – jā, liecina aptuveni piecpadsmit gadu ilga pieredze. Tā gan ne vienmēr bijusi tā labākā gan no profesionāļu reputācijas, gan mediju interešu viedokļa. Tāpēc ietekmīgāko mediju ētikas kodeksos iekļautas normas, kas attiecas uz žurnālistu uzvedību "X" (iepriekš "Twitter"), "Facebook", "Instagram", "TikTok" un citās platformās.
Kā profesionālā ētika (ne)sagatavo nāvei medijos?
Kā profesionālā ētika (ne)sagatavo nāvei medijos?
Vai attēls ar Ukrainā Krievijas Federācijas karadarbības dēļ nogalinātu skolas vecuma bērnu, viegli atpazīstamu atvērtā zārkā, izmantojams, lai ilustrētu rakstu par bērnu bojāejas datiem Ukrainā? Šādu  jautājumu nesen saņēmu no sabiedriskā medija kolēģiem. Publicēšanai tika izvēlēts cits, ar konkrētas ģimenes traģēdiju nesaistīts foto. Bet uzdotais jautājums lika pārdomāt, cik ļoti aktuālo karu un terorisma šausmas izmainījušas mediju saturu, ietekmējot profesionālās ētikas pamatprincipus. Šoreiz par to, kā mediji liek mums visiem skatīties uz nāvi un traumējošu saturu.
Naidīgiem vārdiem ir nozīme. Mediju ētika un naida runa
Naidīgiem vārdiem ir nozīme. Mediju ētika un naida runa
"Mēs izmantosim sociālo naidu, jo tas uzrunās cilvēkus, kas noguruši no krīzēm," apmēram tā filmā "Network" (1976) saka viens no galvenajiem varoņiem, atsaucoties uz tālaika politiskajiem un sociālajiem satricinājumiem.
Cilvēku bēdas medijos: riski un ētika
Cilvēku bēdas medijos: riski un ētika
Nabadzība, nevienlīdzība, noziedzība, sadzīves vardarbība, bezdarbs... Tā ir tikai daļa no sociālo problēmu saraksta, kas pastāvīgi ir mediju uzmanības centrā. Sociālie jautājumi pieder pie sarežģītajiem tematiem, jo tieši skar cilvēku likteņus. Žurnālista spēkos ir tos uzlabot vai negatīvi ietekmēt, jo žurnālists strādā ar upuri, vainīgo vai varmāku, atbildīgajām institūcijām. Tāpēc uz sociālo žurnālistiku attiecas īpašas profesionālās ētikas normas.
Anda Rožukalne: Medija pārkāpums! Sodīt vai labot?
Anda Rožukalne: Medija pārkāpums! Sodīt vai labot?
Lieciet labot kļūdas, bet bargi nesodiet, ja pārkāpumi nav ļoti nopietni! Tas ir viens no galvenajiem secinājumiem, ar kuriem noslēdzās auditorijas diskusija par mediju pieļautajiem pārkāpumiem nesen veiktajā pētījumā. Tajās sabiedrības pārstāvji sprieda, kādos gadījumos būtu jāvēršas pie sabiedrisko mediju ombuda.
Uzmanīgi ar skaitļiem! Tie raisa emocijas un ietekmē rīcību
Uzmanīgi ar skaitļiem! Tie raisa emocijas un ietekmē rīcību
"Mēs katru dienu mērām un salīdzinām. Izmantojot vispārīgus skaistuma, gudrības un panākumu rādītājus, pastāvīgi sevi vērtējam. Viss tiek kvantitatīvi analizēts: ienākumi, seksualitāte, dzīves kvalitāte un laime," raksta Surejas Universitātes profesors Lorenco Fioramonti (2014).
Ko žurnālisti jums stāsta par savām kļūdām?
Ko žurnālisti jums stāsta par savām kļūdām?
Pārmetumi un ironija nelīdzēs – žurnālisti, redaktori un citi mediju profesionāļi kļūdās un kļūdīsies. Tas var būt izlaists burts, neprecīzi aprēķināti skaitļi vai nozīmīga fakta kļūda. Kļūdas novērtējuma labākais mērs ir tās labojums. Tomēr… labojumi ir tikpat dažādi kā kļūdas un tikpat seni kā mediji un žurnālistika. Kāda ir mediju kļūdu labošanas prakse?
Anda Rožukalne: Viedokļu daudzveidība – tik vērtīga, ka pastāvīgi apstrīdēta!
Anda Rožukalne: Viedokļu daudzveidība – tik vērtīga, ka pastāvīgi apstrīdēta!
2022. gadā vairāk nekā puse no visiem sabiedrisko mediju ombudam adresētajiem iesniegumiem bija tieši vai netieši saistīti ar žurnālistu izvēlētajiem avotiem, to daudzveidību, avotu pārstāvēto sabiedrības grupu vai to aizstāvētajiem viedokļiem. Daļā iesniegumu uzstāts uz nepieciešamību dot plašākas iespējas izteikties, daļā, gluži pretēji, apstrīdētas kāda viedokļa vai tā pārstāvja tiesības parādīties sabiedrisko mediju saturā.
Anda Rožukalne: mediji, žurnālisti un imigranti
Anda Rožukalne: mediji, žurnālisti un imigranti
Aktuālie notikumi Latvijas–Baltkrievijas pierobežā  katru dienu ir iemesls veidot jaunas ziņas, kuru centrā ir migranti, robežas šķērsošana, žogs, tā pārvarēšana, migrantu atturēšana vai ielaišana Latvijā. Process pamatoti tiek saistīts ar Baltkrievijas režīma realizētā hibrīdkara paņēmieniem. Kā par šo visu medijos stāstīt profesionāli ētiski?
Anda Rožukalne: Kad laika ziņas kļūst par zinātnes un politikas žurnālistiku
Anda Rožukalne: Kad laika ziņas kļūst par zinātnes un politikas žurnālistiku
Postoši mežu ugunsgrēki, sirdi stindzinošas viesuļvētras un iznīcinoši karstuma viļņi… Ekstrēmi laika apstākļi un informācija par netipiskām gaisa temperatūras izmaiņām ienākusi pamata ziņu lentēs. Tās vairs nav laika vai dabas katastrofu ziņas. Tās ir klimata pārmaiņu, zinātnes, sabiedrības veselības, sociālo problēmu, ekonomisko krīžu un politiskā procesa ziņas. Tās pamana un nicīgi, pārmetot žurnālistiem angažētību, uzdevumu pakļaut sabiedrību, "tāpat kā ar "izdomātu pandēmiju", dusmīgi komentē klimata pārmaiņu skeptiķi. Arī Latvijā. Arī dienās, kad ziņas par laika apstākļiem mūsu valstī sākas ar vārdiem "pārsniedz novērojumu vēsturē fiksēto…" Diskusijas par to, kā profesionāli atspoguļot klimata pārmaiņas, ir ļoti aktīvas. Par ko tajās runā žurnālisti un pētnieki?
Anda Rožukalne: Mākslīgais intelekts un žurnālistikas ētika. Vai savienojami?
Anda Rožukalne: Mākslīgais intelekts un žurnālistikas ētika. Vai savienojami?
Ziņu bota veidots saturs mūsu jaunumu lentēs ir ikdiena, jo mākslīgā intelekta (MI) rīki un profesionāli žurnālisti vai redaktori strādā līdzās gandrīz kā parasti kolēģi. Daudzi mediji veido un testē jaunas MI izmantošanas iespējas, uzdodot jautājumus ne vien par programmētāju, bet arī par žurnālistikas ētiku. Kas par to jāzina auditorijai?
Anda Rožukalne: Ko domā žurnālisti, kad runā par pašcenzūru?
Anda Rožukalne: Ko domā žurnālisti, kad runā par pašcenzūru?
"Cīņa pret cenzūru ir atklāta un bīstama, tāpēc varonīga, savukārt cīņa pret pašcenzūru ir anonīma, vientuļa un neredzama, un tā liek tās subjektam justies pazemotam," 1986. gadā esejā "Cenzūra/pašcenzūra" rakstīja rakstnieks un tulkotājs Danilo Kiss.
Sievietes loma svarīgās TV un radio diskusijās. Kas mainījies gada laikā?
Sievietes loma svarīgās TV un radio diskusijās. Kas mainījies gada laikā?
Tieši pirms gada, pēc atklātas vēstules saņemšanas, analizējām, vai sievietēm ir līdzvērtīgas iespējas piedalīties būtisku jautājumu apspriešanā Latvijas sabiedrisko mediju diskusiju formātos. Dati rādīja nozīmīgu disproporciju, kopumā no visiem dalībniekiem  diskusijās bija aicinātas izteikties 38% sieviešu,  kuras lielākoties runāja par sociāliem un kultūras jautājumiem, pārstāvēja izglītības un veselības jomu, nevalstiskās organizācijas (NVO).
Anda Rožukalne: Stāstā par 8. un 9. maiju Latvijā neiederas Putina «dvēseles» apskats un dezinformāc...
Anda Rožukalne: Stāstā par 8. un 9. maiju Latvijā neiederas Putina «dvēseles» apskats un dezinformācija!
9. maija notikumi gadiem ilgi bijuši daļa no ziņām. Šogad tie atšķirīgi, jo nav pieminekļa Pārdaugavā, kas bija kļuvis par politisko resursu plūsmas bagātinātu mērķi kaimiņvalsts maigās varas izrādīšanai un propagandas kanalizācijai. Mainījies arī regulējums, un tiem, kam 9. maijs šķiet atzīmējama diena, šajā pavasarī bija iespēja doties tikai uz Otrā pasaules kara kareivju apbedījuma vietām.
Anda Rožukalne: Sociālā tīklošanās un žurnālistu ētikas dilemmas
Anda Rožukalne: Sociālā tīklošanās un žurnālistu ētikas dilemmas
Atlaists pēc aizskaroša tvīta! Tā notika ar "Burlington Free Press" pieredzējušo redaktoru Denisu Finliju. Kad līdzās citiem medijiem par šo gadījumu rakstīja "The Washington Post", tā žurnāliste Ešlija Pārkere nenojauta, ka viņa pēc "Twitter" ieraksta tiks vainota dezinformācijas izplatīšanā. Sociālajos medijos publicētais ir bijis iemesls vairāku žurnālistu darba zaudējumam un pastāvīgai diskusijai par jaunām profesionālās ētikas normām.
Anda Rožukalne: Stratēģiskā apklusināšana
Anda Rožukalne: Stratēģiskā apklusināšana
Saruna nav iesākusies labi. Natālijas Mihailovas viedokļa raksts LSM.LV Natālija Mihailova: Ne dienu bez svētkiem, kad kaut kur pārtraukts izmantot krievu valodu / Raksts (lsm.lv) par to, kā viņa redz jau notikušās un gaidāmās pārmaiņas krievu valodas lietojumā Latvijā, ir iemesls ne vien iesniegumam sabiedrisko mediju ombudam, tas raisījis jaunus verbālus uzbrukumus autorei un sabiedriskajam medijam sociālās tīklošanās platformu diskusijās, tas radījis sabiedriskā medija kolēģos iespaidu, ka "tūlīt mūs piespiedīs šo visu aizvērt".

Vairāk

Svarīgākais šobrīd