Jaunumi

Latgaliešu valodai piestāv komēdija. Daugavpils teātra izrāde «Divas virtuvē, neskaitot līķi»
Latgaliešu valodai piestāv komēdija. Daugavpils teātra izrāde «Divas virtuvē, neskaitot līķi»
"Likās, ka šī luga der tieši Latgalei, tāpēc, ka tajā var ielikt daudzus latgaliešu teicienus, parādīt latgaliešu sieviešu spēku, varenību, prieku un tā tālāk. Droši vien tāpēc es to notulkoju latgaliešu valodā," par ukraiņu autora Aleksandra Mardaņa traģikomēdiju "Mātes un meitas", kas uz Daugavpils teātra skatuves tiek izspēlēta ar nosaukumu "Divas virtuvē, neskaitot līķi", saka lugas tulkotāja un aktrise Kristīne Veinšteina. Raidījumā "Teātris.zip" par Latgales sieviešu spēku, par skatuves partnerību un noskaņu Daugavpilī ar Kristīni Veinšteinu sarunājas viņas kolēģe aktrise Agnese Laicāne. 
No bērnudārza līdz augstskolai katrs pats par sevi. Teātra trupas «Kvadrifrons» izrāde «Ciešamā kārt...
No bērnudārza līdz augstskolai katrs pats par sevi. Teātra trupas «Kvadrifrons» izrāde «Ciešamā kārta»
"Pirmajā daļā tēli, kas darbojas uz skatuves, ir vecāki, pēc tam tie ir skolotāji, tad paši skolēni un beigās tas visaugstākais, kas ir – rektorāts. [..] Tas, par ko izrādē gandrīz vispār nerunā, ir izglītība. [..] Visvairāk ir par iekšējo cīņu katram savā mazajā zupiņā," teātra trupas "Kvadrifrons" izrādes "Ciešamā kārta" akcentus ieskicē režisors Klāvs Mellis.
Ierocis cīņā pret ļaunuma un prāta nesamēru. Liepājas teātra izrāde «Šekspīrs»
Ierocis cīņā pret ļaunuma un prāta nesamēru. Liepājas teātra izrāde «Šekspīrs»
"Man liekas, ka tāda veida izrādes ir kā ierocis cīņā pret, kā pats Šekspīrs saka, ļaunuma un prāta nesamēru" – tā par Elmāra Seņkova iestudējumu "Šekspīrs" teic Liepājas teātra skatuves māksliniece Inese Kučinska. Dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces radītajā divu cēlienu kolāžā, kurā atsevišķi Šekspīra lugu – "Ričards III", "Makbets", "Otello", "Romeo un Džuljeta" – varoņi satiekas vienā apokaliptiskā telpā un laikā, Kučinska atveido galveno Ričarda lomu. Raidījumā "Teātris.zip" par izrādes tapšanu un iestudējuma vēstījuma skaudrajām paralēlēm ar mūslaikiem sarunājas Inese Kučinska un "Šekspīra", kā arī pārējo triloģijas izrāžu radītājs, režisors Elmārs Seņkovs. 
Komponista Emīla Dārziņa dažādās pasaules. Valmieras Drāmas teātra izrāde «Es neesmu klaviernieks»
Komponista Emīla Dārziņa dažādās pasaules. Valmieras Drāmas teātra izrāde «Es neesmu klaviernieks»
"Dārziņa mūžs ir ļoti interesants. Bija, literārā valodā izsakoties, škrobe, ka ir sensācija par to, kā viņš iet bojā – pats vai kāds ļaunais gars palīdz –, par viņa mīlestības izpausmēm vai neizpausmēm un tā tālāk. Arī raksturs viņam nav nekāds saldais. Tur ir materiāls, ko rakt ilgi un dikti," saka Valmieras teātra iestudējuma "Es neesmu klaviernieks" režisors, vecmeistars Varis Brasla. Šo darbu viņš, kopā ar ilggadējo domubiedru, dramaturgu un scenāristu Alvi Lapiņu, iestudējis kā savu pēdējo izrādi.
Patiesības un atklāsmes stāsts – «Dirty Deal Teatro» izrāde «Konklāvs»
Patiesības un atklāsmes stāsts – «Dirty Deal Teatro» izrāde «Konklāvs»
"Es gribētu, lai man ceļš ir caur patiesību runāt ar cilvēkiem," saka skatuves mākslinieks Klāvs Kristaps Košins, kura izrāde "Konklāvs" 2021. gadā saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu par nebijušu atkailinātu patiesības pakāpi, par galvenā varoņa pašatklāsmes ceļu, kurā no izmisuma dzīlēm piedzimst viņa laikabiedriem noderīgas atziņas. Izrāde par marihuānas tirgošanu kļūst gan par detektīvu, gan pieaugšanas stāstu. Raidījumā "Teātris.zip" par dzīves un mākslas satuvināšanos, par patiesības stāstiem un "Konklāvu" sarunājas izrādes dramaturgs, režisors, aktieris un galvenais varonis, kurš šo izrādi radījis par savu dzīvi – Košins un "Dirty Deal Teatro" vadītāja, producente Anna Sīle.
Par savējo, kas okupācijas gados slēpās mežā. Nacionālā teātra izrāde «Mežainis»
Par savējo, kas okupācijas gados slēpās mežā. Nacionālā teātra izrāde «Mežainis»
"Man liekas, tieši tāpēc, ka ir vesela lielvara, kas mums tepat kaimiņos dzīvo un grib radīt mītu par kaut kādu aizgājušu, brīnišķīgu laiku, mums gandrīz katru dienu ir jāatgādina par izpostītajām dzīvēm, likteņiem. Tas notika līdz pēdējiem šīs varas elpas vilcieniem, un pat pēc tam atradās veidi, kā to izmantot. Ir viegli aizmirst. Ja mēs nestāstīsim savu stāstu, kāds cits sāks stāstīt mūsu stāstu mūsu vietā. Tad mēs attapsimies, nedzirdot savus stāstus," saka izrādes "Mežainis" režisors Valters Sīlis.
Par atšķirtību, kurā nepazaudēt vienam otru. Ineses Mičules izrāde «Knuta Skujenieka Kro-Kro»
Par atšķirtību, kurā nepazaudēt vienam otru. Ineses Mičules izrāde «Knuta Skujenieka Kro-Kro»
"Vēstules mēs, protams, īsinājām un atlasījām, lai būtu esence pa tēmām. Tās ir tik ļoti viegli runāt – tā kā mūziķim ir viegli spēlēt instrumentu, kad viņš jūt, kā komponists ir uzrakstījis," par Ineses Mičules režisēto izrādi "Knuta Skujenieka Kro-Kro", kas balstīta dzejnieka Knuta Skujenieka sarakstē ar sievu Intu Skujenieci laikā, kad viņš atradās apcietinājumā Mordvijā, stāsta aktieris Mārtiņš Meiers. Iestudējumā Līgatnes kultūrvietā "Zeit" skan arī dzeja – mūziķe Sniedze Prauliņa izpilda savu oriģinālmūziku ar Knuta Skujenieka vārdiem. Par Intas Čaklās sastādīto vēstuļu krājumu "Kro – Kro", kas saņemts dāvanā, par tikšanos ar Knutu un Intu Skujeniekiem un par vajadzību spēcīgo iespaidu izreaģēt skatuves valodā raidījumā "Teātris.zip" stāsta Inese Mičule un Mārtiņš Meiers.
Ar pavisam citiem akcentiem. Daugavpils teātra izrāde «Tumšie brieži»
Ar pavisam citiem akcentiem. Daugavpils teātra izrāde «Tumšie brieži»
"Satiku Māru Ķimeli un teicu viņai, ka braukšu uz Daugavpili, ka es ļoti gribu tur pastrādāt ar foršiem aktieriem. Māra man teica: "Tumšie brieži"! Es domāju – jā, tas ir mirklis, kad to var darīt. [..] Es aizsūtīju teātrim šo piedāvājumu, un Oļegs [Šapošņikovs] tajā pašā dienā man atbildēja – jā," iestudējuma "Tumšie brieži" sākotni Daugavpils teātrī atceras režisors Dmitrijs Petrenko.