Jaunumi

Latgaliešu valodai piestāv komēdija. Daugavpils teātra izrāde «Divas virtuvē, neskaitot līķi»
Latgaliešu valodai piestāv komēdija. Daugavpils teātra izrāde «Divas virtuvē, neskaitot līķi»
"Likās, ka šī luga der tieši Latgalei, tāpēc, ka tajā var ielikt daudzus latgaliešu teicienus, parādīt latgaliešu sieviešu spēku, varenību, prieku un tā tālāk. Droši vien tāpēc es to notulkoju latgaliešu valodā," par ukraiņu autora Aleksandra Mardaņa traģikomēdiju "Mātes un meitas", kas uz Daugavpils teātra skatuves tiek izspēlēta ar nosaukumu "Divas virtuvē, neskaitot līķi", saka lugas tulkotāja un aktrise Kristīne Veinšteina. Raidījumā "Teātris.zip" par Latgales sieviešu spēku, par skatuves partnerību un noskaņu Daugavpilī ar Kristīni Veinšteinu sarunājas viņas kolēģe aktrise Agnese Laicāne. 
No bērnudārza līdz augstskolai katrs pats par sevi. Teātra trupas «Kvadrifrons» izrāde «Ciešamā kārt...
No bērnudārza līdz augstskolai katrs pats par sevi. Teātra trupas «Kvadrifrons» izrāde «Ciešamā kārta»
"Pirmajā daļā tēli, kas darbojas uz skatuves, ir vecāki, pēc tam tie ir skolotāji, tad paši skolēni un beigās tas visaugstākais, kas ir – rektorāts. [..] Tas, par ko izrādē gandrīz vispār nerunā, ir izglītība. [..] Visvairāk ir par iekšējo cīņu katram savā mazajā zupiņā," teātra trupas "Kvadrifrons" izrādes "Ciešamā kārta" akcentus ieskicē režisors Klāvs Mellis.
Ierocis cīņā pret ļaunuma un prāta nesamēru. Liepājas teātra izrāde «Šekspīrs»
Ierocis cīņā pret ļaunuma un prāta nesamēru. Liepājas teātra izrāde «Šekspīrs»
"Man liekas, ka tāda veida izrādes ir kā ierocis cīņā pret, kā pats Šekspīrs saka, ļaunuma un prāta nesamēru" – tā par Elmāra Seņkova iestudējumu "Šekspīrs" teic Liepājas teātra skatuves māksliniece Inese Kučinska. Dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces radītajā divu cēlienu kolāžā, kurā atsevišķi Šekspīra lugu – "Ričards III", "Makbets", "Otello", "Romeo un Džuljeta" – varoņi satiekas vienā apokaliptiskā telpā un laikā, Kučinska atveido galveno Ričarda lomu. Raidījumā "Teātris.zip" par izrādes tapšanu un iestudējuma vēstījuma skaudrajām paralēlēm ar mūslaikiem sarunājas Inese Kučinska un "Šekspīra", kā arī pārējo triloģijas izrāžu radītājs, režisors Elmārs Seņkovs. 
Komponista Emīla Dārziņa dažādās pasaules. Valmieras Drāmas teātra izrāde «Es neesmu klaviernieks»
Komponista Emīla Dārziņa dažādās pasaules. Valmieras Drāmas teātra izrāde «Es neesmu klaviernieks»
"Dārziņa mūžs ir ļoti interesants. Bija, literārā valodā izsakoties, škrobe, ka ir sensācija par to, kā viņš iet bojā – pats vai kāds ļaunais gars palīdz –, par viņa mīlestības izpausmēm vai neizpausmēm un tā tālāk. Arī raksturs viņam nav nekāds saldais. Tur ir materiāls, ko rakt ilgi un dikti," saka Valmieras teātra iestudējuma "Es neesmu klaviernieks" režisors, vecmeistars Varis Brasla. Šo darbu viņš, kopā ar ilggadējo domubiedru, dramaturgu un scenāristu Alvi Lapiņu, iestudējis kā savu pēdējo izrādi.
Platforma domāšanai – Viestura Roziņa iestudētā «Dzīvnieku ferma» Daugavpils teātrī
Platforma domāšanai – Viestura Roziņa iestudētā «Dzīvnieku ferma» Daugavpils teātrī
"Es vēlējos tiem cilvēkiem, kas nāk uz teātri, radīt domāšanas platformu, kur atrast kaut ko par sevi, par cilvēkiem apkārt un saprast, ka tas viss nav viennozīmīgi," saka režisors Viesturs Roziņš, kurš uz Daugavpils teātra Lielās zāles skatuves pārlicis Džordža Orvela antiutopisko romānu par dzīvniekiem, kuri visi ir vienlīdzīgi, bet daži tomēr ir vienlīdzīgāki par citiem. Par idejām, ko uzrāda grāmata un izrāde "Dzīvnieku ferma", par demokrātiju un nepieciešamību joprojām atgādināt, ka marksisms nestrādā un nekad nestrādās, sarunājas raidījuma "Teātris.zip"  vadītājs Ojārs Rubenis, Viesturs Roziņš un politisko procesu vērotājs Jurģis Liepnieks.
Izrāde ar karalisku mūžu – Dž. Dž. Džilindžera Liepājas teātrī iestudētā «Ragana»
Izrāde ar karalisku mūžu – Dž. Dž. Džilindžera Liepājas teātrī iestudētā «Ragana»
"Ņem labu materiālu, paņem labus aktierus un vienkārši taisi augšā" – kā izrādās, taisni tik vienkārši režisors Dž. Dž. Džilindžers uzbūvējis izrādi "Ragana". Šis skatuves darbs Liepājas teātra Lielo zāli piepildījis vairāk kā 10 gadus. Izrāde tika nominēta 2010./2011. gada "Spēlmaņu nakts" balvai piecās kategorijās, un Inese Kučinska saņēma Gada aktrises titulu. Uzzinot, ka meža mājiņā dzīvojošie vīrs un sieva nodarbojas ar kontrabandu, jaunais robežsargs nolemj viņus atmaskot. Vīra mudināta, sieva nolemj robežsargu savaldzināt. Izrādes vienkāršais sižets kalpo par pamatu īstiem aktiermākslas svētkiem. Lomās – Inese Kučinska, Egons Dombrovskis un Kaspars Gods. Raidījumā "Teātris.zip" izrādes tapšanu atceras Dž. Dž. Džilindžers, Inese Kučinska un Kaspars Gods.
Saskarties ar pasauli. Ģertrūdes ielas teātra izrāde «Āda»
Saskarties ar pasauli. Ģertrūdes ielas teātra izrāde «Āda»
"Kaut kā mēs pa tām idejām nedaudz mētājāmies, un tad ļoti labi bija tas, ka Helsinku festivāls "Baltic Circle" mūs uzaicināja uz dramaturģijas laboratoriju. Tieši Helsinkos mēs daudz konkrētāk nonācām pie "Ādas" – pie nosaukuma un pie veida, ka caur ādu mēs varētu runāt par cilvēku attiecībām, par to, ka mēs kādu sev pielaižam klāt vai arī ka bez ādas mēs jūtamies ļoti neaizsargāti," Ģertrūdes ielas teātrī visilgāk spēlētās izrādes "Āda" sākotni atceras režisors Andrejs Jarovojs. Iestudējums tekstu darinājusi Inga Gaile. Pēc analoģijas ar Bībeles mītu par Ādamu un Ievu "Āda" stāsta par vīrieša un sievietes attiecībām sarežģītā un urbānā pasaulē. Ļoti jūtīga, poētiska un muzikāla izrāde ar aktieriem Ivaru Krastu un Antu Aizupi. Raidījumā "Teātris.zip" šo skatuves darbu vairāk stāsta Andrejs Jarovojs, Anta Aizupe un Ģertrūdes ielas teātra producente Maija Pavlova. 
Iespējams, lielākā uzvara Latvijas futbola vēsturē – teātra izrāde «Uzvara ir mirklis»
Iespējams, lielākā uzvara Latvijas futbola vēsturē – teātra izrāde «Uzvara ir mirklis»
"Dažreiz gribas veidot dokumentālus darbus arī par priecīgiem brīžiem un tas nebūt nav vienkārši. Arī apzināties, ka dzīvē priecīgi brīži ir mirkļi, kā vēsta [izrādes] nosaukums. Ja pasakas beidzas ar laimīgām beigām, tad dzīve turpinās arī pēc laimīgām beigām," teic režisors Valters Sīlis, kura izrādē "Uzvara ir mirklis" tverta, iespējams, lielākā uzvara Latvijas futbola vēsturē – spēle Stambulā 2003. gada 19. novembrī, kad Latvijas un Turcijas futbola izlašu mačs rezultējās 2:2 un Latvijai pirmoreiz bija iespējams nokļūt 2004. gada Eiropas futbola čempionāta finālturnīrā. Raidījumā "Teātris.zip" par izrādes kopradīšanu un līdzībām mākslinieka un futbolista darbā stāsta Valters Sīlis un aktieri Kristians Kareļins, Arturs Krūzkops, Jānis Kronis.
Tautas dziesma, ideja un spēcīgs vizuālais tēls – Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Pūt, vējiņi!»
Tautas dziesma, ideja un spēcīgs vizuālais tēls – Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Pūt, vējiņi!»
"Man gribējās pārlaicīgu izrādi, kuru var skatīties ar cieņu un ļoti lielu respektu gan pret mūziku, gan pret filmu un pašu autoru – Raini; tādu, kur uz skatuves būtu neliels fragments, bet caur to radīta ilūzija, ka mēs esam daudz, tā tauta, un ka visi esam vienā notikumā – nav tikai konkrēti aktieri un skatītājs, bet mēs esam daudz un kopā," par izrādes "Pūt, vējiņi!" nodomu teic līdzautore, scenogrāfe Monika Pormale. Taisni viņa dažādu simtgažu priekšvakarā rosināja režisoru Elmāru Seņkovu Latvija Nacionālajā teātrī iestudēt Raiņa "Pūt, vējiņus!". Raidījumā "Teātris.zip" abi atceras iestudējuma tapšanas sākotni, paskaidro aktieru izvēli, izrādes vizuālo tēlu un atklāj atslēgas, ar kurām galu galā atvēruši lugu.   
«Nu man beidzot ir miers». Ausmas Kantānes, Ilzes Ķuzules-Skrastiņas un Raimonda Paula «Dailes kanon...
«Nu man beidzot ir miers». Ausmas Kantānes, Ilzes Ķuzules-Skrastiņas un Raimonda Paula «Dailes kanons»
"Ir tāds teiciens, ka divreiz vienā upē neiekāpsi, bet es teiktu, ka Ausmai [Kantānei] izdevās otrreiz iekāpt tai pašā upē. Ar savu viedumu, ko viņa pa šiem gadiem bija uzkrājusi, kad Dailes teātrī vairs nedarbojās, tas bija tik fascinējoši klausīties pilnīgi citas krāsas tajos pašos dzejoļos," teic Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods, atsaucot atmiņā mūžībā aizsauktās aktrises sniegumu 1994. gadā monoizrāde "Visi koki Dieva doti" un vēl salīdzinoši nesen iestudētajā "Dailes kanonā" kopā ar Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un Raimondu Paulu. Abās izrādēs skanēja Kantānes izvēlēta Vizmas Belševicas dzeja un Raimonda Paula mūzika.