Jaunumi

Latgaliešu valodai piestāv komēdija. Daugavpils teātra izrāde «Divas virtuvē, neskaitot līķi»
Latgaliešu valodai piestāv komēdija. Daugavpils teātra izrāde «Divas virtuvē, neskaitot līķi»
"Likās, ka šī luga der tieši Latgalei, tāpēc, ka tajā var ielikt daudzus latgaliešu teicienus, parādīt latgaliešu sieviešu spēku, varenību, prieku un tā tālāk. Droši vien tāpēc es to notulkoju latgaliešu valodā," par ukraiņu autora Aleksandra Mardaņa traģikomēdiju "Mātes un meitas", kas uz Daugavpils teātra skatuves tiek izspēlēta ar nosaukumu "Divas virtuvē, neskaitot līķi", saka lugas tulkotāja un aktrise Kristīne Veinšteina. Raidījumā "Teātris.zip" par Latgales sieviešu spēku, par skatuves partnerību un noskaņu Daugavpilī ar Kristīni Veinšteinu sarunājas viņas kolēģe aktrise Agnese Laicāne. 
No bērnudārza līdz augstskolai katrs pats par sevi. Teātra trupas «Kvadrifrons» izrāde «Ciešamā kārt...
No bērnudārza līdz augstskolai katrs pats par sevi. Teātra trupas «Kvadrifrons» izrāde «Ciešamā kārta»
"Pirmajā daļā tēli, kas darbojas uz skatuves, ir vecāki, pēc tam tie ir skolotāji, tad paši skolēni un beigās tas visaugstākais, kas ir – rektorāts. [..] Tas, par ko izrādē gandrīz vispār nerunā, ir izglītība. [..] Visvairāk ir par iekšējo cīņu katram savā mazajā zupiņā," teātra trupas "Kvadrifrons" izrādes "Ciešamā kārta" akcentus ieskicē režisors Klāvs Mellis.
Ierocis cīņā pret ļaunuma un prāta nesamēru. Liepājas teātra izrāde «Šekspīrs»
Ierocis cīņā pret ļaunuma un prāta nesamēru. Liepājas teātra izrāde «Šekspīrs»
"Man liekas, ka tāda veida izrādes ir kā ierocis cīņā pret, kā pats Šekspīrs saka, ļaunuma un prāta nesamēru" – tā par Elmāra Seņkova iestudējumu "Šekspīrs" teic Liepājas teātra skatuves māksliniece Inese Kučinska. Dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces radītajā divu cēlienu kolāžā, kurā atsevišķi Šekspīra lugu – "Ričards III", "Makbets", "Otello", "Romeo un Džuljeta" – varoņi satiekas vienā apokaliptiskā telpā un laikā, Kučinska atveido galveno Ričarda lomu. Raidījumā "Teātris.zip" par izrādes tapšanu un iestudējuma vēstījuma skaudrajām paralēlēm ar mūslaikiem sarunājas Inese Kučinska un "Šekspīra", kā arī pārējo triloģijas izrāžu radītājs, režisors Elmārs Seņkovs. 
Komponista Emīla Dārziņa dažādās pasaules. Valmieras Drāmas teātra izrāde «Es neesmu klaviernieks»
Komponista Emīla Dārziņa dažādās pasaules. Valmieras Drāmas teātra izrāde «Es neesmu klaviernieks»
"Dārziņa mūžs ir ļoti interesants. Bija, literārā valodā izsakoties, škrobe, ka ir sensācija par to, kā viņš iet bojā – pats vai kāds ļaunais gars palīdz –, par viņa mīlestības izpausmēm vai neizpausmēm un tā tālāk. Arī raksturs viņam nav nekāds saldais. Tur ir materiāls, ko rakt ilgi un dikti," saka Valmieras teātra iestudējuma "Es neesmu klaviernieks" režisors, vecmeistars Varis Brasla. Šo darbu viņš, kopā ar ilggadējo domubiedru, dramaturgu un scenāristu Alvi Lapiņu, iestudējis kā savu pēdējo izrādi.
Arī kaķis ir vēstures liecinieks. Liepājas teātra izrāde «Kur pazuda saimnieks?»
Arī kaķis ir vēstures liecinieks. Liepājas teātra izrāde «Kur pazuda saimnieks?»
"Šī grāmata atbruņoja manu sirdi, manu dvēseli, manu interesi par vēsturi, par Latviju, par mūsu sabiedrību. Es šajā grāmatā ieraudzīju ļoti daudz brīvības," tā par Paula Bankovska stāstu krājumu, pēc kura tapusi izrāde "Kur pazuda saimnieks?", izsakās režisors Dmitrijs Petrenko. Viņa un Liepājas teātra aktieru veidotajā iestudējumā uz būtiskākajiem mūsu dzīves un vēstures pavērsieniem iespējams raudzīties no neierastas pozīcijas – dzīvnieka skatpunkta. Par to, kā izzināt pagātni un kā teātrī runāt par šodien aktuālo raidījumā "Teātris.zip" sarunājas Dmitrijs Petrenko, aktrise Ilze Trukšāne un vēsturnieks Kaspars Zellis. 
Pietika ar vienu 28 stundas ilgu Saeimas sēdi. Ģertrūdes ielas teātra izrāde «Nasing spešal»
Pietika ar vienu 28 stundas ilgu Saeimas sēdi. Ģertrūdes ielas teātra izrāde «Nasing spešal»
"No sākuma es domāju, ka tās būs vairākas Saeimas sēdes un vispār krīzes laiks kopumā – iziet cauri vienam lēmumam, kā tas tika pieņemts –, bet pēc tam, nonākot pie šīs sēdes, bija skaidrs, ka pietiks ar vienu, jo tā ir tik ietilpīga," izrādes "Nasing spešal" idejas sākotni atceras režisors Andrejs Jarovojs. Ģertrūdes ielas teātrī tapušajā iestudējumā asprātīgā un muzikālā formā apspēlēta viena no ilgākajām Saeimas sēdēm atjaunotās Latvijas vēsturē. Tā sākās 2008. gada 11. decembrī, turpinājās līdz nākamās dienas rītam un pēc nedēļu ilga pārtraukuma noslēdzās 2008. gada 18. decembrī, kopā ilgstot 28 stundas un 16 minūtes. Raidījumā "Teātris.zip" par izrādi un politiku sarunājas Andrejs Jarovojs, viens no pieciem iestudējuma "Nasing spešal" aktieriem Mārtiņš Upenieks un politiskais komentētājs Māris Zanders. 
Cilvēka dvēseles pētījums – Valmieras Drāmas teātra izrāde «Nākošpavasar»
Cilvēka dvēseles pētījums – Valmieras Drāmas teātra izrāde «Nākošpavasar»
"Ja tu ieraksti kādu lielu aktualitāti savos darbos, tad pēc piecām minūtēm tā vairs nav aktualitāte. Ir jāturas pie pārbaudītām vērtībām un tās ir cilvēku attiecības, protams," teic dramaturģe Lelde Stumbre. Viņas 80. gadu beigās sarakstīto lugu "Nākošpavasar" režisors Toms Treinis pārcēlis uz mūsdienu Latvijas laukiem, kurp dodas jauns pāris – filologs Nils un mākslas zinātniece Krista, iepazīstot fizisku darbu un ziņkārīgas kaimiņienes. Raidījumā "Teātris.zip" par šobrīd un mūžam aktuālām tēmām, kas risināmas arīdzan uz teātra skatuves, sarunājas Lelde Stumbre, Toms Treinis un iestudējumā "Nākošpavasar" līdzdalīgais aktieris Mārtiņš Meiers. 
Mākslā par smagām tēmām ir jārunā. Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Sievietes daļas»
Mākslā par smagām tēmām ir jārunā. Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Sievietes daļas»
Mākslā ir jārunā par smagām tēmām, tā ir visērtākā vide, kur tās analizēt, jo savā veidā mēs esam attālināti un personiski katrs ar to nesastopamies, bet mēs par to domājam un apspriežam, sarunā par skatuves darbu "Sievietes daļas" uzsver aktrise Esmeralda Ermale. Latvijas Nacionālā teātra iestudējums vēsta par sievieti, kura zaudējusi bērnu un savas sēras cenšas slēpt pat no savas ģimenes. Lugas autore Kata Vēbere to sarakstījusi par pašas pieredzi. Par zaudējumu un nepieciešamību sarunāties raidījumā "Teātris.zip" diskutē izrādes "Sievietes daļas" režisore Ināra Slucka un galveno lomu atveidotājas – Laura Siliņa un Esmeralda Ermale.
Ko Andreja Upīša «Sūnu ciema zēnos» atrod mūslaiku mākslinieki? Daugavpils teātra izrāde «Pa laimes...
Ko Andreja Upīša «Sūnu ciema zēnos» atrod mūslaiku mākslinieki? Daugavpils teātra izrāde «Pa laimes lāča pēdām»
"Tur ir tik daudz par mums šodien, par pieaugušo problēmām un to, kā tās risināt," par Daugavpils teātra izrādi "Pa laimes lāča pēdām", kas tapusi, Monikai Zīlei dramatizējot un lokalizējot Andreja Upīša "Sūna ciema zēnus", saka režisors Oļegs Šapošņikovs. Darbība Daugavpils teātra iestudējumā notiek Latgalē, un laimes lāci meklēt dodas nevis puikas, bet nobriedušas dāmas kopā ar kādu kungu. Par lugu "Laimes lācis" un stāstu "Sūnu ciema zēni", par Andreja Upīša daiļrades un personības tvērumu mūslaikos un par to, vai uz teātra skatuves un Saeimas sēdēs nereti piesauktas laimes lācis maz var Latvijai ko līdzēt raidījumā "Teātris.zip" sarunājas Šapošņikovs, Daugavpils teātra aktrise Agnese Laicāne un Upīša pētnieks, monogrāfijas "Lielais noliedzējs" autors Arnis Koroševskis.