Ideju izlolojusi un finansējumu piesaistījusi Kuldīgas novada Rumbas pagastā esošā konditoreja “Ineses tortes”. Šobrīd projekts vēl ir pašā sākumposmā. Pētāmās kartupeļu šķirnes vēl aug.
Ar baltiem, violetiem un sarkaniem ziediem šobrīd Šķēdes pagasta zemnieku saimniecībā “Cīrulīši” sastādītie kartupeļi priecē ne vien saimniekus, bet arī Kuldīgas novadā esošo konditoreju “Ineses tortes”, Agroresursu un ekonomikas institūtu, kā arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātniekus.
Tur aptuveni 0,3 hektāru platībā aug 10 šķirņu kartupeļu. Tie sastādīti trijos atkārtojumos, lai pēc iespējas objektīvāk būtu novērtējams, kā šķirnes aug, mainoties augsnei.
Uzdevums ir neierasts – atrast labākās šķirnes, kas derētu komerciālai kūku un to krēmu gatavošanai. “Cīrulīšos” galvenokārt nodarbojas ar graudaugu audzēšanu, bet ir arī kartupeļi.
“Pašam kartupelis ir sirds kultūra, interesanti paskatīties vairākas šķirnes, ikdienā audzējam trīs līdz četras,” stāstīja saimniecības “Cīrulīši” īpašnieks Artūrs Asars.
Ideja, ka kartupeli daudz plašāk varētu izmantot tortēs, izlolota konditorejā “Ineses tortes”.
Nelielais uzņēmums Kuldīgas pievārtē darbojas jau 27 gadus, ar savu radošumu un iešanu līdzi laikam ir spējis iekarot populārākās lielveikalu ķēdes. Šobrīd pieaug pieprasījums pēc konditorejas izstrādājumiem ar zemu tauku saturu, kas nesatur dzīvnieku izcelsmes produktus, un arī ar mazalerģiskām sastāvdaļām. Tāpēc domāts šai virzienā.
“Mēs skatījāmies un pētījām, kura kultūra vēl nav izmantota tortēs, saldumos, skatoties dažādus aspektus, arī ekonomisko,” stāstīja SIA “Ineses tortes” līdzīpašnieks, valdes loceklis Juris Goldmanis.
“Tas kartupelis mums ir ārkārtīga zemes bagātība, kas līdz galam nav novērtēts, tāpēc jāpaplašina kartupeļa pielietojamība,” stāstīja SIA “Inese tortes” īpašniece Inese Goldmane.
Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) priecājas par iespēju strādāt pie šāda inovatīva produkta izpētes. Te atzīst – receptes ar kartupeļa izmantošanu saldajos ēdienos ir pieejamas, bet zinātniska izpēte par uzturvērtību, garšu, krēma konsistenci, uzglabāšanas termiņiem vēl nav bijusi.
“Šīs informācijas nav tik daudz, lai mēs varam pamatot zinātniski. Tā ideja ir ļoti laba, it īpaši, ja mēs runājam par Latviju, lai mēs varam pasvītrot arī savu identitāti un uzsvērt, ka tik tiešām tas produkts ir mūsu,” atzina LLU Pārtikas tehnoloģijas katedras profesore, vadošā pētniece Tatjana Ķince.
Lai ieceri īstenotu, uzņēmums “Inese tortes” piesaistījis Eiropas Lauksaimniecības fonda finansējumu. Kopējais budžets ir vairāk nekā 96 000 eiro. Šobrīd vēl tiek sperti pirmie soļi, bet rezultāts gaidāms pēc diviem gadiem.