Rīta Panorāma

Advokātu bezmaksas konsultācijas

Rīta Panorāma

Dailes teātra Mazajā zālē nosvinēta pirmizrāde.

Studijā Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Zemnieki neapsver iespējas lūgt valdībai kompensēt kailsala postu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai gan Latvijā ir apdrošināta vien niecīga daļa no ziemājiem, kuri varētu būt nopietni cietuši no kailsala, pagaidām zemnieku neplāno lūgt valdībai kādas kompensācijas, LTV raidījumā „Rīta Panorāma” atzina Zemnieku Saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. 

Viņš atzina, ka lauksaimnieki pēdējā laikā novēro klimata pārmaiņas, un arī šogad kailsals noteikti liks pārsēt ziemāju platības, dažiem pat līdz 30%.

„Tāda nu ir lauksaimniecība,  [..] ar šiem riskiem jārēķinās,” atzina Lazdiņš.  

Viņš sacīja, ka lauksaimnieki jau ilgāku laiku nav lūguši valdībai kompensācijas, tā vietā ir ieviesta apdrošināšanas programma, un valsts palīdz zemniekiem segt apdrošināšanas izmaksas, taču šo programmu izmanto pārāk kūtri.

Pašlaik apdrošināti vien deviņi tūkstoši hektāru, kas, pēc Lazdiņa teiktā, „ir nekas”.  Viņš norādīja, ka zemnieku organizācijām ir jāpievērš uzmanība šim jautājumam, un jāpēta, kāpēc lauksaimnieki tik maz izmanto apdrošināšanas iespējas, bet pašlaik nav plānots lūgt kādas kompensācijas valdībai.

Jau vēstīts, ka par spīti tam, ka aizvadīta neierasti silta ziema, jau tagad skaidrs, ka lauksaimniekiem tā  nesusi  zaudējumus. Kailsals, kas Vidzemē un Latgalē pieturējās vairāk nekā divas nedēļas, nodarījis kaitējumu apsētajiem ziemāju laukiem. Īpaši cietuši ziemas rapši, un, ja arī pavasaris nebūs labvēlīgs, bojāgājušo graudaugu vietā nāksies sēt vasaras kultūras. Ziemai atkāpjoties un gaisa temperatūrai paaugstinoties, ierasti zaļo tīrumu vietā līdz pat apvārsnim atklājas dzelteni lauki. Zemnieki ar bažām gaida aktīvā veģetācijas perioda sākšanos, kad īsti kļūs skaidrs, vai ziemas sējumi ir pārziemojuši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti