VARAM rosina mājsaimniecībām sniegt valsts atbalstu arī par malku bez saglabāta čeka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosina valsts atbalstu daļējai malkas sadārdzinājuma segšanai mājsaimniecībām paredzēt arī tad, ja maksājumu apliecinošs dokuments par šī kurināmā iegādi nav saglabājies, informēja ministrijā.

VARAM rosina priekšlikumus "Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākuma likumā" paplašināt atbalsta saņēmēju klāstu, ja mājsaimniecībā tiek lietota malkas apkure.

Ministrija piedāvās iespēju saņemt atbalstu 140 eiro apmērā, ja personai maksājuma dokuments par malkas iegādi nav saglabājies.

Jautāta, vai šie 140 eiro plānoti kā vienreizējs pabalsts, VARAM atbildēja: "Tas ir apkures sezonas ietvaros izmaksājamās summas apmērs." Turklāt 140 eiro atbalstam nav plānots noteikt malkas apjoma ierobežojumus, proti, to varētu saņemt par jebkuru kurināmā apjomu.

Atbalsts varētu būt pieejams, ja persona iegādājusies malku laika posmā no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim. 

"Ņemot vērā, ka pusi no apkures sadārdzinājuma valdība segs tiem iedzīvotājiem, kuriem ir centralizētā apkure vai arī kuriem ir pašiem sava siltumapgādes sistēma, nedrīkst būt situācija, ka par apkuri un granulām iedzīvotāji varēs saņemt valsts atbalstu, taču tie, kas izmanto malku un nav saglabājuši pirkuma apliecinājumu, paliek ārpus šī atbalsta. Tādēļ ministrija rosina sniegt atbalstu arī tiem iedzīvotājiem, kam maksājumu apliecinošs dokuments par malkas iegādi nav saglabājies," teica vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs ("Attīstībai/Par!").

KONTEKSTS:

Valdība sēdē pirms Jāņiem konceptuāli vienojās, ka nākamajā apkures sezonā valsts segs pusi no siltumapgādes izmaksu sadārdzinājuma gan centrālās apkures saņēmējiem, gan tiem, kas apkurei izmanto elektrību, gāzi un granulas. Par malku un konskes briketēm iepriekš atsevišķs atbalsts nebija plānots, līdz Ekonomikas ministrija (EM) šonedēļ paziņoja, ka rosinās sniegt valsts atbalstu arī šī  kurināmā sadārdzinājuma daļējai kompensēšanai. 

EM plāno, ka mājsaimniecībām, kas apkurē izmanto koksnes granulas, koksnes briketes vai malku, ar maksājumu attaisnojošiem dokumentiem būs jāvēršas pašvaldībā, kas pieņems lēmumu par kompensācijas piešķiršanu. Savukārt valsts atmaksās šīs kompensācijas izmaksu pašvaldībai. Latvijas Radio aptaujātie eksperti gan uzsvēra, ka malkas tirgū plaukst un zeļ ēnu ekonomika un lielākoties pirkumi notiek skaidrā naudā, bez čeka.

EM sagatavoto likumprojektu valdība skatīs sēdē nākamajā otrdienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti