TM iesniedz ieceri par NĪN neapliekamo minimumu un likmes sarukumu komersantiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tieslietu ministrija (TM) nosūtījusi Finanšu ministrijai, kā arī citām saskaņošanā iesaistītajām institūcijām precizētos priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa reformai. Ministrija piedāvā ieviest ar nekustamo īpašuma nodokli (NĪN) neapliekamo minimumu un uz pusi samazināt likmes komersantiem, informēja TM.

Tieslietu ministrijas trešdien, 29. jūlijā, iesniegtie precizētie priekšlikumi paredz noteikt, ka neapliekamo minimumu nosaka uz katru deklarēto personu 100 000 eiro apmērā, bet vērtības atlikumam, ja tāds ir, piemēro samazinošo koeficientu 0,2. Samazinošais koeficients darbotos tikai mājokļiem ar vērtību līdz 500 000 eiro.

Tāpat priekšlikumi paredz visai dzīvojamās apbūves zemei samazināt nodokli no 1,5% uz 0,3%. Minētais samazinājums attiektos pilnīgi uz visu dzīvojamās apbūves zemi.

Saskaņā ar Tieslietu ministrijas aprēķiniem, īstenojot šīs izmaiņas, pašvaldību kopējie ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa 2022. gadā būtu vismaz 232 miljoni eiro. Ministrijā norāda, ka 2018. gadā pašvaldības faktiski iekasēja 207 miljonus eiro, neskaitot iepriekšējo gadu parādus.

Tieslietu ministrijas ieskatā minētā ieņēmumu prognoze ļauj runāt par nodokļa likmes samazināšanu komersantiem uz pusi.

Jūlija vidū sabiedriskajai apspriešanai nodotas uz 2022. gadu projektētās kadastrālās vērtības, kas saskaņā ar valdības dotu uzdevumu pārrēķinātas atbilstoši nekustamo īpašumu vērtībai tirgū. Lai šīs kadastrālās vērtības 2022. gadā stātos spēkā, tās ir jāapstiprina Ministru kabinetā.

Tieslietu ministrs iepriekš paudis nostāju, ka nevirzīs šo projektu apstiprināšanai valdībā, kamēr nav garantiju, ka tiek ieviests neapliekamais minimums primārajam mājoklim un mazinātas nodokļu likmes komersantiem.

KONTEKSTS:

Pašreiz spēkā esošās kadastrālās vērtības aprēķinātas, izmantojot nekustamo īpašumu darījumus par 2012. un 2013. gadu. Savukārt jaunās projektētās kadastrālās vērtības aprēķinātas atbilstoši situācijai tirgū uz 2019. gada 1. jūliju. 

Saeima 2017. gadā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēja vēl līdz 2020. gadam iesaldēt nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tādējādi novērsts nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums tuvākajos gados.   

2022. gada sākumā lielākajai daļai īpašumu Latvijā pieaugs kadastrālā vērtība. Visstraujāk vērtība augs lauksaimniecības zemei un dzīvokļiem jaunajos projektos Rīgā. Tas nozīmē, ka vairākas reizes var pieaugt arī nekustamā īpašuma nodoklis. Koalīcijā nav vienprātības par iespējamiem risinājumiem. 

Publiskai apspriešanai nodotas uz 2022. gadu projektētās kadastrālās vērtības.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) solīja nepieļaut jauno kadastrālo vērtību stāšanos spēkā līdz brīdim, kamēr nebūs pārskatītas NĪN likmes, tostarp atcelts NĪN primārajam mājoklim vērtībā līdz 100 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti