Tieslietu ministrija: Kadastrālo vērtību aktualizēšana 2025. gadā nemainīs NĪN apmēru

2025. gadā tiks aktualizētas kadastrālās vērtības, taču tas neietekmēs nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumus, informēja Tieslietu ministrijā (TM).

TM sadarbībā ar Finanšu ministriju līdz 2024. gada 1. maijam sagatavos un iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu ar priekšlikumiem par kadastrālo vērtību aktualizāciju 2025. gadā.

Ministrijas vienojušās, ka, aktualizējot kadastrālo vērtību, tās bāze tiks tuvināta ekonomiskajai aktīva vērtībai, taču aktualizētās kadastrālās vērtības šobrīd vēl netiks piemērotas NĪN un nodevu aprēķinos, informēja TM.

Šobrīd Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā noteikts, ka kadastrālās vērtības tiek iesaldētas līdz 2025. gadam. 

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ("Jaunā Vienotība") norādīja: "Tieslietu ministrija savas atbildības jomas ietvaros aktualizēs kadastrālās vērtības, lai tās turpmāk pildītu savu pamatfunkciju – ikvienam nodrošināt pilnīgāku priekšstatu par sava īpašuma vērtību. Taču, kamēr netiks izstrādāta jauna nodokļu politika, kadastrālās vērtības neveidos nekustamā īpašuma nodokļa bāzi."

Īpašumu kadastrālās vērtības nav mainītas desmit gadus un praksē redzams, ka iegādājoties, pārdodot un kreditējot īpašumus – kadastrālo vērtību īpaši neņem vērā, sacīja tieslietu ministre.

"Mēs kadastru nemaz nevaram izmantot, tas cipars neko nenozīmē. Neviens cilvēks nav gatavs atsavināt savu īpašumu par kadastrālo vērtību. Arī bankām bieži vien šī vērtēšana ir nepieciešama. Visi gaida šos jaunos vērtējumus. Tieši nekustamā īpašuma nodoklis ir ļoti, ļoti augsts un to mēs negribam paaugstināt. Tas ir viens no veidiem, vai nepaaugstināt vispār, vai piemērot tikai zemei, vai, iespējams, kā citādi samazinot nodokļa likmi, lai pēc būtības maksājums paliktu nemainīgs," pauda Lībiņa-Egnere.

Pašreizējais normatīvais regulējums paredz kadastrālo vērtību izmantot vismaz 16 dažādiem mērķiem, piemēram, nekustamā īpašuma nodokļa, zemesgrāmatu nodevas, valsts un pašvaldību zemes nomas, atsavināšanas un citos aprēķinos. 

Paredzams, ka, aktualizējot kadastrālo vērtību, to varētu izmantot, piemēram, dalītā īpašuma atsavināšanas cenas aprēķinā, zemes likumiskās izmantošanas tiesības maksas noteikšanai un citos gadījumos, norādīja TM. 

Vienlaikus darba grupa Finanšu ministrijas vadībā turpinās meklēt risinājumus, lai nākotnē nodrošinātu samērīgu NĪN un citu valsts nodevu apmēru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti