Rīta intervija

Sondra Zaļupe: Onkoloģija tieši vai netieši saista piekto daļu Latvijas sabiedrības

Rīta intervija

Deputāti vēlas depozīta sistēmu ieviest vismaz no 2022. gada

Tiesībsarga biroja pārstāve: Nākamā gada valsts budžets noteikti nav sociāli taisnīgs

Tiesībsarga birojs: Nākamā gada budžetu nevar nosaukt par sociāli taisnīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nākamā gada budžetu nevar nosaukt par sociāli taisnīgu, intervijā Latvijas Radio sacīja Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas vadītāja Ineta Rezevska.

"Sociālie jautājumi ir kritiski lielumi, ar kuriem valdībai ir jāstrādā. Mēs nākamā gada budžetā diemžēl neredzam būtiskus grozījumus. Palielinājumi - ja tie ir - ir kosmētiski. Neredzam uzlabojumus minimālo pensiju saņēmējiem," teica Rezevska.

Aizvadītajā nedēļā - 2. oktobrī - tiesībsargs vērsās Satversmes tiesā par garantēto minimālo ienākumu (GMI) neatbilstību Satversmē noteiktajam principam, ka ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu. Rezevska norādīja, ka GMI saņem aptuveni 10 tūkstoši cilvēku, kuru skaitā ir invalīdi, sirmgalvji un bērni. "Eiropas Komisijas pētījumā [secināts], ka [Latvijā] nepieciešami 153 eiro mēnesī, lai cilvēks būtu labi un veselīgi paēdis. No 63 GMI jāsamaksā arī par mājokli un apģērbu. Tiesībsarga ieskatā tas ir prioritāšu jautājums," uzsvēra Rezevska.

KONTEKSTS:

Tiesībsargs iepriekš atzina, ka solījumi esot katru gadu, tāpēc paļauties uz tiem nevarot, un  budžeta jūtīgos jautājumos “esam spiesti iet uz Satversmes tiesu”. Satversmes tiesā jāvēršas, lai noskaidrotu pašreizējo sociālo pabalstu atbilstību šim principam, un, ja tiesa atzīs to par neatbilstošu, valdībai būs jāpieņem attiecīgie lēmumi, iepriekš skaidroja Jansons.

Viņš atzina, ka Tiesībsarga birojs nepiedāvās Satversmes tiesai konkrētus pabalstu līmeņus, tā būtu diskusija ar valdību, bet šiem pabalstiem jābūt tādiem, lai cilvēks spētu eksistēt, nodrošināt sev veselības aprūpi, celt kvalifikāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti