SM nekomentē CAF draudus vērsties starptautiskajā tiesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai gan Spānijas mašīnbūves uzņēmuma CAF pārstāvji ziņo, ka valdība līdz noteiktajam datumam noteiktajā termiņā nav sniegusi atbildi uz CAF iesniegto investīciju pretenziju par pasažieru vilcienu iepirkumu un var apsvērt starptautiskas tiesvedības iespēju, Latvijas amatpersonas uzsver, ka ieilgušais strīds nav atstāts bez uzmanības.

Savas kārtis atklāt nevaram - tā Spānijas uzņēmuma CAF pretenzijas, kuru apjoms naudas izteiksmē varētu veidot vairākus desmitus miljonu eiro, komentē Latvijas amatpersonas.

Vairākkārtējās uzņēmuma „Pasažieru vilciena" sarunas ar CAF par pasažieru vilcienu piegādi Latvijai pagājušogad cieta neveiksmi, tomēr valdība iepriekš pauda viedokli, ka neredz pamatu Spānijas uzņēmuma pretenzijām, tādējādi, iespējams, neizslēdzot arī iespēju aizstāvēties tiesā. Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvis Aivis Freidenfelds uzsver, ka strīds nav atstāts bez ievērības, bet atklāt savu nostāju valsts šobrīd nevar.

„SM nekomentēs masu saziņas līdzekļiem izteiktus apgalvojumus. Protams, ministrija zina šo situāciju un strādā pie minētā jautājuma. Taču tā kā jautājums ir juridiska rakstura, tad no sīkākiem komentāriem attiecībā par to, kāda ir mūsu pozīcija, mēs atturamies," teica Freidenfelds.

CAF pārstāvis advokāts Ivo Klotiņš jau stāstīja, ka Spānijas uzņēmums atbilstoši Spānijas un Latvijas starpvalstu līgumiem pagājušā gada vidū iesniedza investīciju pretenziju, tomēr līdz noteiktajam termiņam - 3.janvārim - no Latvijas nebija saņemta gaidītā atbilde. Līdz šim no Latvijas saņemta vienīgi atbilde, ka jautājums nodots izskatīšanai satiksmes ministram Anrijam Matīsam. „Rakstiskas atbildes nav bijušas, kā es teicu, 3.jūlijā tika iesniegts šis investīciju strīda paziņojums, attiecīgi vēlāk, šķiet, kaut kad augustā, tika saņemta informatīva vēstule ar diviem teikumiem, kuros tika norādīts, ka šis investīciju strīda paziņojums tiek pārsūtīts satiksmes ministram Matīsa kungam. Lai gan 3.jūlijā ar aptuveni 15 minūšu intervāliem gan prezidents, ministru prezidents, gan ārlietu ministrs, gan satiksmes ministrs šo investīciju strīda paziņojumu bija personīgi saņēmuši, jo viņiem tika nogādāti šie te paziņojumi tieši viņu darba vietās," norāda Matīss.

Nespējot panākt vienošanos ar CAF, Latvija jau ir zaudējusi pasažieru vilcienu nomaiņai paredzēto līdzfinansējumu no Eiropas Kohēzijas fonda aptuveni 143 miljonu eiro apjomā, un šos līdzekļus Latvijai nācās sadalīt citiem transporta investīciju projektiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti