Eiro fokusā

Programma “Piens un augļi skolai”: kādas izmaiņas ieviesa Covid pandēmija

Eiro fokusā

Mājokļu tirgus mainās: iespējas iegūt hipotekāro kredītu nekustamā īpašuma iegādei

Bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošana – pašvaldībās neizslēdz tarifu kāpumus

Rēzeknē pieļauj tarifu kāpumu par bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rēzeknes pašvaldībā būtu gatavi sākt bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītu vākšanu, taču naudas trūkuma dēļ atkritumu pārstrādes iekārtas, kas jāuzstāda tuvākajā atkritumu pārstrādes un uzglabāšanas poligonā, joprojām nav iegādātas. Pilsētas mērs atzīst – tas var nozīmēt atkritumu apsaimniekošanas tarifa kāpumu.

Bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošana Latvijas pašvaldībās obligāti ieviešama no 2023. gada, nevis no nākamā gada, kā bija paredzēts iepriekš. Iemesls – tikai nedaudz vairāk nekā puse no Latvijas pašvaldībām spētu nodrošināt šo atkritumu dalītu vākšanu. Pašvaldībās kā galvenais iemels minēts tas, ka poligonos nav izveidotas atbilstošas iekārtas, lai nodrošinātu nepieciešamās bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes jaudas.

Rēzeknē un vēl četros kaimiņu novados ar atkritumu apsaimniekošanu nodarbojas SIA „ALAAS,” kurā 100% kapitāla daļas pieder pašvaldībām.

Rēzeknes pašvaldības vadītājs Aleksandrs Bartaševičs (“Saskaņa”) Latvijas Radio skaidroja, ka bioloģiski norādāmo atkritumu dalīta savākšanas nodrošināšana nav tā lielākā problēma, bet galvenais – rast iespēju šos atkritumus arī efektīvi pārstrādāt. Tam savukārt nepieciešams finansējums, tāpēc Bartaševičs neizslēdz arī atkritumu apsaimniekošanas tarifa kāpumu.

„Mēs redzam, ka “ALAAS” ir gatavs šo bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanu veikt, vai vismaz tas būs gatavs to darīt no tā brīža, kad likums to prasa. Skaidrs, ka pašvaldībām un uzņēmējiem papildu prasības nozīmē noteiktus izdevumus un zaudējumus. Tāpēc skaidrs, ka būs jāstrādā, lai to sabalansētu un redzētu, no kurienes dzēst izdevumus. Acīmredzot tas tiks ņemts no iedzīvotājiem. Cita ceļa nav, jo viņi rada tos atkritumus un viņi ir atbildīgi par to apglabāšanu un utilizēšanu atbilstoši Eiropas Savienības regulām un mūsu likumdošanai.

Es neredzu, ka pašvaldībai ir kaut kāda problēma organizēt šo procesu. Izņemot to finansiālo daļu.

Protams, iedzīvotājiem nepatiks, ka atkritumu apsaimniekošana ar laiku var maksāt dārgāk,” atzina Bartaševičs.

SIA „ALAAS” valdes loceklis Aigars Metlāns atzina, ka atkritumu apglabāšanas poligonā „Križevņiki”, uz kurieni gadā tiek nogādāti ap 18 tūkstoši tonnu, pašlaik nav atbilstošu bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtu.

Metlāns pastāstīja par atkritumu ceļu poligonā: “No sākuma, kad mašīna iebrauc poligonā, tā tiek reģistrēta un nosvērta. Tad tā speciālā angāra vietā tiek izkrauta, un atkritumi ar frontālo iekrāvēju sakrauti uz šķirošanas līnijas, kur tie iziet cauri maisiņu atvērējam, tur ir arī magnēts, kas izņem metāllūžņus. Pēc tam pa konveijeru atkritumi virzās uz priekšu, kur izkrīt bioloģiskā  frakcija. Tad atkal uz priekšu – uz šķirošanas līnijas daļu, kur cilvēki ar rokām atlasa visas derīgās frakcijas, un nederīgā frakcija izkrīt līnijas galā speciālā konteinerā, kurš tiek svērts, reģistrēts un sagatavots apglabāšanai.”

Pašlaik bioloģiski noārdāmie atkritumi tiek izmantoti poligona vajadzībām. “Tie tiek vesti uz atkritumu kompostēšanas laukumu, kur tos krauj stirpās un kur veidojas tehniskais komposts, ko izmantojam atkritumu slāņa pārklāšanai poligonā, lai neizmantotu dabas resursus – labās smiltis vai augsni,” pastāstīja Metlāns.  

Pašlaik neskaidru jautājumu saistībā ar bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanu un pārstrādi esot daudz. „Križevņiki” pārstāvi arī uztrauc atkritumu savākšanas izmaksu iespējamais pieaugums: “Nedēļā divas reizes ir jāizved konteiners ar bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem. Pašlaik ir klienti, kuriem parastos atkritumus izvedam reizi vai divas reizes mēnesī, bet, ja divas reizes nedēļā, tas attiecīgi radīs papildus izdevumus.”

Savukārt „ALAAS” izpilddirektors Jurijs Petkevičs atklāja, ka atkritumu savākšanai uzņēmums ir gatavs – bioloģisko atkritumu pārstrādes līnijas iegāde ir iespējama. Taču tam neesot jēgas, kamēr nav zināms bioloģisko atkritumu pārstrādes rezultāts – komposta kvalitātes kritēriji, kā arī pārdošanas un izmantošanas iespējas.

“Minimālās prasības, kas izvirzītas bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanai, ir atsevišķi konteineri. “ALAAS” tam ir gatavs. Tikai mēs skatāmies, kādi konteineri un kādas konstrukcijas. Paliek tikai jautājums par pārstrādi, kuram ir svarīgs gala rezultāts, jo

tagad ministrija strādā pie gala produkta standartiem, lai to bioloģisko masu varētu nodot tālākai izmantošanai.

Es ceru, ka ātri – ja ne šogad, tad nākamā gada sākumā – tiem standartiem ir jābūt pieņemtiem. Citādāk mums nav jēgas iegādāties šķirošanas līniju, kamēr nav standartu produktam,” skaidroja Petkevičs.

Viņš arī norādīja uz prasībām, kas ietilpst tā saucamajos “zaļajos iepirkumos”: “Vai tas gala produkts – komposts, kas būs pārstrādāts no mūsu puses – būs pieprasīts un būs noieta tirgus? Lai mēs varētu to izmantot gan apzaļumošanā, gan ceļu būvniecībā. Tas, protams, nav atkarīgs no poligoniem, tas vairāk atkarīgs no valsts kopējās politikas un likumdošanas izmaiņām, ko prasīs tiem darba veicējiem, kur ir pielietojums tam resursam.”

Pēc VARAM ierosinājuma valdība lēmusi par papildu atbalstu atkritumu poligoniem bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtu būvniecībai, nodrošinot ES fondu finansējuma pieejamību vairāk nekā 14 miljonu eiro apmērā. Tas ļaus bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītu vākšanu visā Latvijas teritorijā uzsākt līdz 2023. gadam, tādējādi būtiski samazinot apglabājamo atkritumu apjomu.

KONTEKSTS:

Bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošana Latvijas pašvaldībās obligāti ieviešama no 2023. gada, nevis jau no nākamā gada. Termiņš atlikts, jo tikai nedaudz vairāk nekā puse no Latvijas pašvaldībām spētu nodrošināt šo atkritumu dalītu vākšanu. Vietvaras norāda, ka poligonos nav izveidotas atbilstošas atkritumu pārstrādes iekārtas, savukārt infrastruktūras izveidei nav bijis pietiekams finansējums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti