Plāno sakārtot mājražotāju darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lielākā daļa mājražotāju Latvijā nav savu darbību oficiāli reģistrējuši. Tāpat zem mājražotāju vārda mēdz paslēpties uzņēmumi, kuri patiesībā būtu dēvējami par lielražotājiem. Lai risinātu šos un citus jautājumus, kas saistās ar mājražotājiem, Latvijas lauku sieviešu apvienība nākusi ar iniciatīvu dibināt Latvijas pārtikas amatnieku biedrību. Šobrīd Zemkopības ministrija arī izstrādājusi jaunus noteikumus, kas skaidro iespējas realizēt mājas apstākļos tapušus produktus.

Kocēnu novada iedzīvotāja Jolanta Daugule jau ilgus gadus cep mājas tortes, pēc senas, no vīramātes aizgūtas receptes. Sākotnēji tortes tapušas vien radu un draugu svētku reizēm, taču pirms trim gadiem viņa savu darbību reģistrējusi Pārtikas veterinārajā dienestā. Protams, ir zināmi noteikumi, kas jāizpilda, tomēr nekā sarežģīta nav un nu viņa priecājas, ka ir to paveikusi.

"Pirmkārt, tā ir drošības sajūta. Jo tagad visādi gadās, kad ir kaut kas. Cilvēki ir nenovīdīgi. Kāds var pateikt, tad tu vari pierādīt, ka tev viss ir tā kā tev pēc likuma ir vajadzīgs, atbilst normām," Kurzemes TV saka Daugule.

Pārtikas amatnieka statuss ļauj arī mājās tapušo produkciju realizēt tirdziņos. Jolanta arī vērtē, ka tieši laukos dzīvojošajiem šī ir laba iespēja sevi nodarbināt.

"Lauku cilvēkam šī ir ļoti liela iespēja. Ievārījumu var mājās vārīt, gatavot pats, var tējas lasīt. Protams, tur atkal ir jāreģistrējās. Tāpat vistas audzināt," stāsta Daugule.

Lai sakārtotu šo jomu, plānots maija otrajā pusē dibināt Latvijas pārtikas amatnieku biedrību. Šobrīd norit darbs pie statūtu izstrādes. Latvijas Lauku sieviešu apvienība arī atzinīgi vērtē Zemkopības ministrijas izstrādātos noteikumus, kas regulēs mājās gatavotās produkcijas realizēšanas iespējas un apjomus, kā arī izejvielu ieguves nosacījumus, tādējādi arī ceļot mājās ražotas produkcijas kvalitāti un prestižu.

"Panākt, lai būtu tā produkcija, kas ražota zemnieku saimniecībās, pārstrāde, vismaz uz vietas izaudzēti 80% no vietējās produkcijas. Nevis pērku gaļu, pārdodu tālāk žāvētu, it kā tā būtu pašu audzēta," norāda apvienības priekšsēdētāja Rasma Freimane. 

Latvijas Lauku sieviešu apvienība arī strādā, lai Latvijā taptu tradicionālo produktu likums, kas aizsargātu un dotu dažādas priekšrocības senu amatu pratējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti