Pievienotā vērtība

Strauji mainīgā situācija investīciju tirgos: pērn pieaugums, šogad - kritums

Pievienotā vērtība

Konkurence veselības aprūpē: diskutē nozares uzņēmēji un pašvaldības

Kapitāla tirgus attīstība palīdz straujākai ekonomikas attīstībai un uzņēmumu izaugsmei

«Pievienotā vērtība»: Cik pievilcīgs investoriem ir Lietuvas apbedīšanas nozares uzņēmums «K2 LT»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lietuvas kapitāla apbedīšanas nozares uzņēmums "K2 LT" pirms 11 gadiem atvēra pirmo un vienīgo krematoriju Lietuvā. Uzņēmums kopš 2015. gada tiek kotēts biržas alternatīvajā tirgū. Cik ienesīgas ir šī uzņēmuma akcijas un vai tās ir vērts iegādāties?

"K2 LT" krematorija atrodas Kedaiņu brīvajā ekonomiskajā zonā. Uzņēmums saņēmis ne vienu vien atzinības balvu gan par pakalpojumu, kuru sniedz, gan to, ka apbedīšanas pakalpojumu piedāvā videi draudzīgi.

Jautāts, vai apbedīšanas nozares uzņēmuma akciju kotēšana biržā uzskatāma par īpašu, ieguldījumu eksperts, "INVL pensiju fondu" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs atzina: "Baltijai noteikti tas nav tradicionāli un arī citās valstīs es neteiktu, ka tā ir plaši izplatīta tendence, ka apbedīšanas pakalpojuma sniedzējs ir biržas uzņēmums.

Mums zināmā mērā dota ekskluzīva iespēja piedalīties šajā biznesā, kas noteikti nav pakļauts īpašiem cikliem.

Ja pat šie cikli veidojas, tad tie parasti spēlē pozitīvu lomu, jo, piemēram, pandēmijas apstākļos mirstība ir pieaugusi, līdz ar to pieprasījums pēc apbedīšanas pakalpojumu pieaug. Kamēr pastāv cilvēce, tikmēr šis pakalpojums būs pieprasīts."

Lai cik skarbi tas izklausītos, mūža izskaņā apbedīšanas pakalpojums ir nepieciešams ikvienam. Jāteic, ka, aplūkojot "K2 LT" mājaslapu, kurā informācija gan ir lasāma tikai lietuviešu valodā, pirmās asociācijas raisās pozitīvas, jo tajā nav ne miņas no drūmuma, melnas krāsas, traģiskuma. 

"Uzņēmums cenšas savu biznesu padarīt nevis par jautru, bet nedaudz ar veselīgu sarkasmu. Uzņēmums daudz piedalās dažādos pasākumos investoriem. Es esmu dzirdējis viņu sniegtās prezentācijas un vadības uzstāšanās un secinājis, ka apbedīšanas biznesa pasniegšana nav tik dramatiska. Ja skatāmies kopumā, tad investoriem, izņemot māņticīgus cilvēkus, šis uzņēmums piesaista," atzina Martinovs.

Viņš teica, ka tā ir savā ziņā veiksmes atslēga, kādēļ uzņēmumam labi veicās arī pirms kovida, jo tas veids, kā pakalpojums tiek piedāvāts, piesaista ne tikai investorus, bet arī tos, kuriem dzīvē pienācis brīdis, kad jālūkojas pēc apbedīšanas pakalpojuma sniedzēju piedāvājuma, un "K2 LT" ar savu gaišumu atšķiras no citiem.

Lauvas tiesu uzņēmums strādā lokāli, apkalpo Lietuvas tirgu, bet, runājot par kremāciju, iespējas ir nedaudz plašākas, apkalpojot blakus esošo valstu klientus. Tomēr kopumā uzņēmums nejūt lielu konkurenci, jo nav daudzi, kas sniedz kremācijas pakalpojumus. Līdz 2015. gadam, kad "K2 LT" sāka darbību, visa kremācija notika Polijā vai Latvijā. 

"Uzņēmumam biržā veicas labi. Neskatoties uz to, ka tas ir alternatīvais saraksts. Uzņēmums nav liels un tas, visticamāk, šogad sasniegs un pat pārsniegs viena miljona eiro peļņas rādītāju. Tas nenozīmē, ka uzņēmums neattīstās. 

Es pat teiktu, ka diezgan labi attīstās, un kovids ir palīdzējis kāpināt apgrozījumu un peļņas rādītājus.

Skaidrs, ka šis ieguldījums nevarētu būt vienīgais un pamata ieguldījums akciju tirgū, bet tāds veids, kā ieguldīt necikliskajos biznesos, es domāju, ka varētu būt kā variants," vērtēja ieguldījumu eksperts.

Lai gan uzņēmumam peļņas rādītāji pieaug, tas pēdējā laikā nav maksājis dividendes, jo peļņu iegulda attīstībā. Tas atspoguļojas arī akcijas cenā, kas pēdējos gados ir ievērojami pieaugusi – tā ir dubultojusies. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti