Piensaimniekiem sola kompensēt Krievijas sankciju radītos zaudējumus – 13,9 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas piensaimniekiem Krievijas noteiktais pārtikas importa aizliegums līdz gada beigām radīs zaudējumus 13,9 miljonu eiro apmērā, bet šos zaudējumus valdība plāno kompensēt.

Par to trešdien tikšanās laikā ar zemniekiem paziņoja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes trešdien rīkotajā diskusijā, kurā piedalījās arī Dūklavs, notika emocionālā gaisotnē, jo Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma un Krievijas embargo dēļ zemniekiem šī nav viegla vasara.

Dūklavs stāstīja, ka ar valdības vadītāju  Laimdotu Straujumu ("Vienotība") panākta vienošanās par piensaimnieku zaudējumu kompensāciju. Ministrs atzina, ka pašlaik svarīgākais jautājums ir atbalsts piena nozarei vairāk nekā 13 miljonu eiro apmērā. Ministrs norādīja, ka ir cerība saņemt šo atbalstu no budžeta līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem. Aprēķini veikti, pieņemot, ka embargo dēļ piena iepirkuma cenas varētu nokristies par aptuveni 20 procentiem.


Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs: Par atbalstu piensaimniekiem
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

Atbalsta maksājumu izmaksāšanu Lauku atbalsta dienests varētu sākt jau šā gada septembrī, teica Dūklavs. Viņš sola, ka Krievijas embargo upuriem būs pieejami arī citi atbalsta veidi:

”To pasākumu kopumā ir vesela virkne. Es visiem stāstu, kas mēs viņus varētu sadalīt trīs tādās lielās grupās. Viens ir tas, ko mēs varam izdarīt paši uz vietas, tie ir dažādi Lauku atbalsta dienesta pasākumi. Nākošais ir šie Eiropas pasākumi, ko mēs prasām Eiropai. Un trešais varbūt varētu būt  jautājums un sarunas ar bankām.”

Tāpat ar Eiropas Komisiju plānots vienoties arī par piena kvotu atcelšanu, eksporta subsīdiju atjaunošanu un intervenci piena tirgū.

Tiesa, Finanšu ministrija jau otrdien valdības sēdē norādīja, ka šī nauda jau ir izsmelta vai tuvu izsīkšanai. Taču aizvien pastāv iespēja pārdalīt naudu no citām budžeta programmām, un, iespējams, šis varētu būt risinājums.

Šobrīd gan nav skaidrs, kā naudu dalīs, un pašiem zemniekiem nav skaidrs, kas īsti varētu pretendēt uz šo atbalstu – vai tikai tie, kurus tieši skāris Krievijas embargo, vai arī pārējie, kuri ražo pienu Latvijas tirgum, bet kurus ietekmēs samazinātas iepirkuma cenas.

Tāpat vēl nav skaidrības, kas tieši varētu pretendēt uz atvieglojumiem nodokļu nomaksā – atbrīvojuma no soda un nokavējuma naudas, par kuru valdība vienojās otrdien.

Valsts ieņēmuma dienesta vadītāja pienākumu izpildītājs Kaspars Čerņeckis tikšanās laikā ar LOSP pārstāvjiem norādīja, ka noteikumu formulējumu par nodokļu samaksas atvieglojumiem vēl var pilnveidot pēc zemnieku ieteikumiem, un šos atvieglojumus varēs saņemt gan eksportētāji, gan ražotāji. 

Valsts ieņēmuma dienesta vadītāja pienākumu izpildītājs Kaspars Čerņeckis: Par atbalstu piensaimniekiem
00:00 / 00:18
Lejuplādēt

Zemnieki diskusijās pauda, ka situācija negatīvi ietekmē arī lopbarības ražotājus, kuriem samazinās pieprasījums, savukārt Āfrikas cūku mēra uzliesmojums sagādā problēmas arī graudu ražotājiem, jo daudzi uzpircēji nevēlas pieņemt graudus no slimības skartajiem rajoniem zemniekiem šī ir smaga vasara, un, visticamāk, 13 miljoni eiro piensaimniekiem nebūs vienīgie zaudējumu, kurus prasīs kompensēt. 

Vislielākās raizes lauksaimniekiem - gan piena, gan dārzeņu ražotājiem sagādā cenu krišanās.

”Iekšējā tirgū nāk iekšā tā prece, kas bija paredzēta Krievijas tirgum. Tirgus taču ir tikai tik liels, cik viņš ir, un cieš arī tie, kas neeksportēja uz Krieviju. Tiem taču arī ir cenu samazinājumi,” šādu viedokli Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sēdē pauda Latvijas Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociāciju pārstāvošā Aija Balode.

Precīzi aprēķini par to, cik lielus zaudējumus Krievijas embargo un cūku mēra uzliesmojums nesīs Latvijas lauksaimniekiem, pagaidām gan vēl nav pieejami.

Jau ziņots, ka Krievija 7.augustā ieviesa sankcijas,  nosakot embrago pārtikas produktiem no Eiropas Savienības valstīm, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas. Iepriekš šīs valstis bija noteikušas sankcijas pret daudzām Krievijas varas elitei tuvu stāvošajām amatpersonām un uzņēmējiem saistībā ar viņa atbalstu Maskavas rīcībai Ukrainā un Krimas aneksijai.

Krievijas sankcijas pārtikas importam visasāk šobrīd izjūt Latvijas piensaimnieki un autopārvadātāji.

Krievijas noteiktā importa embargo virknei lauksaimniecības un pārtikas produktu ietekmē Latvijas piena iepirkumu cenas ir sarukušas un dažviet tās kritušās pat zem ražošanas pašizmaksas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti