Pasta komersantiem vairāk būs jāatskaitās regulatoram

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Attīstoties pasta pakalpojumu tendencēm tirgū, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) veikusi izmaiņas informācijas iesniegšanas noteikumos pasta komersantiem. Noteikumos precizēta un papildināta regulāri iesniedzamā informācija, un tie attieksies uz visiem SPRK reģistrā reģistrētajiem pasta komersantiem. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī, informēja SPRK.

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu un aktuālu pasta nozares raksturojošu informāciju, SPRK papildinājusi iesniedzamo informāciju ar vairākiem būtiskiem rādītājiem. Līdz ar to turpmāk komersantiem būs jāsniedz informācija gan par ieņēmumiem no pasta pakalpojumu sniegšanas pēc sūtījumu veida (tradicionālais pasta pakalpojums, eksprespasts, kurjerpasts, abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumi), gan par pasta sūtījumu skaitu pēc sūtījuma piegādes veida, kā arī pasta sūtījumu saņemšanas iekārtu skaitu, skaidroja regulatorā.

Līdzvērtīgas prasības par iesniedzamo informāciju attieksies arī uz universālā pasta pakalpojuma (UPP) sniedzēju. Proti, atbilstoši izmaiņām UPP sniedzējam būs jāsniedz informācija par ieņēmumiem, pakalpojumu apjomiem un sūtījumu piegādes veidiem, tostarp attiecībā arī uz UPP sniedzēja sniegtajiem pasta pakalpojumiem, kuri nav ietverti UPP grozā.

Sadarbībā ar Pasta komersantu biedrību pārskatīts arī informācijas sniegšanas biežums. Līdz ar to turpmāk pasta komersanti informāciju sniegs reizi pusgadā.

Tas, pēc SPRK teiktā, nodrošinātu pietiekamu salīdzināmību ar iespēju regulāri vai pēc nepieciešamības pārskatīt iesniegto informāciju. Rezultātā SPRK pasta nozares attīstības un pasta pakalpojumu uzraudzības nolūkos iegūs kvalitatīvu un aktuālu tirgus informāciju.

Regulatorā norādīja, ka Pasta likums ļauj pasta komersantam tiesības nodot pasta pakalpojumu vai to daļas sniegšanu citam pasta komersantam. Lai nodrošinātu atbilstīgu informāciju par pasta sūtījumu skaitu, izvairoties no datu dublēšanas, noteikumos paredzēts, ka pasta komersants atsevišķi norāda informāciju par tiem pasta sūtījumiem, kuri tiek piegādāti cita pasta komersanta vārdā.

SPRK, strādājot pie regulējuma izmaiņām, ņēma vērā ne vien Pasta komersantu biedrības saņemtos priekšlikumus, pasta nozares attīstības tendences, bet arī Eiropas Komisijas regulāros pieprasījumus par pasta nozares rādītājiem, kā arī saņemtos priekšlikumus publiskās konsultācijas laikā, precizējot pasta nozares regulējumu.

Publiskā konsultācija ilga no šā gada 22. septembra līdz šā gada 24. oktobrim. Tās laikā saņemti seši priekšlikumi, kurus iesniedza Satiksmes ministrija. No tiem pieci tika ņemti vērā un viens – daļēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti