No nākamā gada pieaugs «Latvijas pasta» vēstuļu un paku sūtījumu tarifi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 2023. gada 1. janvāra pieaugs valsts AS "Latvijas pasts" (LP) vēstuļu korespondences un pasta paku sūtījumu tarifi. Par to informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), kas ceturtdien, 1. decembrī, apstiprinājusi LP iesniegtos universālā pasta pakalpojuma (UPP) tarifus.

Piemēram, iekšzemes vienkāršs A klases vēstules sūtījums svarā līdz 20 gramiem maksās 1,65 eiro līdzšinējo 1,20 eiro vietā (pieaugums par 37,5%), turpretim iekšzemes ierakstītas pakas sūtījums (no 1 kg līdz 2 kg) maksās 6,21 eiro līdzšinējo 2,97 eiro vietā (pieaugums divas reizes).

Tikmēr pārrobežu pasta pakalpojumiem tarifu izmaiņas nav tik straujas. Proti, vienkāršas A klases vēstules sūtījums uz ASV svarā līdz 20 g maksās 1,83 eiro līdzšinējo 1,67 vietā (pieaugums 9,6%), bet ierakstītas pakas nosūtīšana uz ASV (nepārsniedz 1 kg) maksās 25,05 eiro līdzšinējo 23,91 eiro vietā (pieaugums 4,8%).

Savukārt atlaide par ierakstītu vēstuļu korespondences sūtījumu un pasta paku sūtījumu noformēšanu "Mans Pasts" vidē tiks palielināta no līdzšinējiem 0,49 eiro līdz 0,59 eiro,

SPRK priekšsēdētēja Alda Ozola atzīmēja, ka Latvijas Pasta kopējās izmaksas palielinājušās gan algu, degvielas, apkures, elektroenerģijas, gan citu izmaksu pieauguma rezultātā.

Vienlaicīgi universālo pasta pakalpojumu īpatsvars LP sniegto pakalpojumu grozā sarūk, proti, šos pakalpojumus izmanto arvien mazāk lietotāju. Ņemot vērā, ka sūtījumu skaits sarūk straujāk nekā uz pakalpojumu attiecināmās izmaksas, šo pakalpojumu tarifi pieaug.

Arī turpmāk pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu tarifi tiks iedalīti četrpadsmit valstu un teritoriju grupās, bet pārrobežu pasta paku sūtījumi – astoņās valstu un teritoriju grupās.

Vienlaikus SPRK vērsa uzmanību uz to, ka pie apdrošinātajiem pārrobežu pasta paku sūtījumiem papildus ir jāmaksā arī 2% no apdrošinātās summas, kas nav regulēts pakalpojums. Lai uzzinātu, cik precīzi izmaksā sūtījumi, to iespējams aprēķināt, izmantojot LP pakalpojumu kalkulatoru. Attiecīgi jaunie tarifi kalkulatorā būs aprēķināmi no 2023. gada 1. janvāra.

No 2023. gada 1. marta spēkā stāsies arī SPRK apstiprinātie abonētās preses piegādes pakalpojumu tarifi.

Faktiskie preses izdevēju maksājumi par abonētās preses piegādi būs atkarīgi no Ministru kabineta (MK) noteiktās Abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumu apmaksas kārtības. Šo kārtību paredzēts pārskatīt nākamā gada sākumā kopā ar jautājumu par valsts budžetu 2023. gadam, kā to paredz 2022. gada 29. novembrī MK sēdē izskatītais informatīvais ziņojums "Par aktuālo situāciju attiecībā uz atbalstu abonētās preses izdevumu piegādes nodrošināšanai no 2023. gada".

SPRK atzīmēja, ka pasta komersantam arī turpmāk būs jāievēro vairākas būtiskas kvalitātes prasības, kas attiecas uz pasta sūtījumu savākšanu, šķirošanu, pārvadāšanu un piegādi (biežumu, ātrumu, regularitāti), pasta pakalpojumu sniegšanas vietu, vēstuļu kastīšu skaitu un to izvietojumu, kā arī abonētās preses piegādes laikiem.

LP tarifu projektu SPRK vērtēšanai iesniedza šā gada 19. jūlijā. Šā gada 19. augustā SPRK organizēja uzklausīšanas sanāksmi, kurā LP pārstāvji iepazīstināja ar izstrādātā tarifu projekta būtību un ekonomisko pamatojumu. Uzklausīšanas sanāksmē piedalījās Kultūras ministrijas, Satiksmes ministrijas, Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas, Jēkabpils novada pašvaldības, Jūrmalas valstspilsētas administrācijas, Valmieras novada pašvaldības, Latvijas Preses izdevēju asociācijas, SIA "Izdevniecība Rīgas Viļņi", SIA "Izdevniecība Dienas Mediji" un SIA "Saldus Zeme II" pārstāvji.

Vērtēšanas gaitā SPRK vairākkārt pasta komersantam lūdza iesniegt papildinformāciju, precizējumus un skaidrojumus, ko komersants arī regulāri sniedza, kā arī veica precizējumu tarifu projektā. SPRK, izvērtējot tarifu veidojošo izmaksu pamatojumu, secināja, ka tarifu projekts ir ekonomiski pamatots un atbilstoši aprēķināts, lai segtu LP UPP izmaksas un nodrošinātu tā rentabilitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti