De Facto

Korupcija banku sektorā: pēdējo dienu notikumi

De Facto

ABLV bankai jārēķinās ar sadarbības partneru novēršanos

"Norvik bankas" īpašnieks sniedzis informāciju par kukuļošanu

«Norvik» bankas īpašnieks vērsies pie likumsargiem ar iesniegumu par kukuļošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

“Norvik” bankas īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs ir uzrakstījis iesniegumu kādai Latvijas tiesībsargājošai iestādei saistībā ar kukuļošanu un viņš vēlas ar iestādi sadarboties arī turpmāk, ziņoja LTV raidījums “De facto”.

Bankas vadītājs Olivers Bramvels  raidījumu informēja, ka banka nekomentēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB)  aktivitātes, veicot kratīšanu Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča mājās un darba vietā un aizturot Rimšēviču un uzņēmēju Māri Martinsoni.

Tomēr Bramvels informēja, ka bankas akcionārs ir informējis likumsargus par kukuļošanu. Plašāku informāciju banka nesniedza.

Portāls “diena.lv” ziņoja, ka ar Rimšēviču saistītajā lietā figurē epizode par vairāku simtu tūkstošu kukuļa pieprasīšanu, lai vairs neliktu šķēršļus kādas bankas gada pārskata apstiprināšanai.

Problēmas ar 2015.gada pārskata apstiprināšanu bija “Norvik” bankai, kuras  akcionārs Grigorijs Guseļņikovs iepriekš apgalvoja, ka maksātnespējas administrators Māris Sprūds un kāda augsta amatpersona finanšu sektorā no viņa izspieduši kukuļus.  

Toreiz bankas auditori pēc finanšu pārskatiem nebija spējīgi sagatavot atzinumu. Auditori uzskaitīja tajos vairākas neatbilstības, atsaucoties uz riska darījumiem Krievijā un enerģētikas sektorā Latvijā. Ja šo risku ietekmi ņemtu vērā, tad banka neizpildītu minimālos kapitāla pietiekamības rādītājus.

Ilmāra Rimšēviča advokāts izteicies, ka viņa klienta aizturēšanas iemesls ir kāds notikums, kas it kā norisinājies pirms daudziem gadiem. Pats Latvijas Bankas prezidents aizturēšanu uzskata par klaji nelikumīgu.  

“Norvik” banka ir astotā lielākā banka Latvijā. 2013.gadā par tās akcionāru kļuva Grigorijs Guseļņikovs – krievu izcelsmes Lielbritānijas pilsonis.

Banka drīz ieguva atpazīstamību, pateicoties skandālam. Igauņu kompānija “Winergy” bankā bija dabūjusi 50 miljonu eiro kredītu vēja parka celšanai Ventspils novadā. Banka apsūdzēja igauņus, ka viņi negrib naudu atdot. Valsts policija sāka izmeklēšanu par krāpšanu, kura nesen nonāca tiesā. 

Taču banka uzskata, ka valsts nav to pietiekami aizstāvējusi, un iesūdzēja Latviju starptautiskā šķīrējtiesā Vašingtonā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti