No valsts budžeta kompensēs bankrotējušas tūrfirmas radītos zaudējumus patērētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No valsts budžeta programmas, kur ir paredzēta nauda neparedzētiem gadījumiem, bankrotējušās tūrisma kompānijas "Prieks tūre” klientiem plānots izmaksāt vairāk nekā 160 000 eiro. Pērn uzņēmumā radās likviditātes problēmas un viņi nespēja pildīt savas saistības un sniegt tūrisma pakalpojumus. Savukārt jaunā Eiropas direktīva paģērē, ka dalībvalstīm ir jāveic visi vajadzīgie pasākumi, lai nodrošinātu patērētāju aizsardzību augstākajā līmenī, tāpēc ir izstrādāti jauni Ministru kabineta noteikumi, kuri šādā gadījumā ļauj lemt par zaudējumu atmaksu no valsts budžeta.

No valsts budžeta kompensēs bankrotējušas tūrfirmas radītos zaudējumus patērētājiem
00:00 / 02:38
Lejuplādēt

Eiropas savienības direktīva paredz, ka dalībvalstīm ir jāveic visi vajadzīgie pasākumi, lai nodrošinātu patērētāju aizsardzību augstākajā līmenī. Tā liek arī aizsargāt klientus tūrisma operatora maksātnespējas gadījumā. Tāpēc valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem plāno segt vairāk nekā 160 000 eiro bankrotējušās tūrisma firmas „Prieks tūre” klientiem.

"Visi cilvēki ir zināmi, visas summas ir zināmas, visi, kas pieteikušies, tie ir sarakstā. Ministriem bija jautājumi saistībā ar to, lai tas nebūtu precedents. Par ko es arī tās bažas ļoti labi saprotu, un attiecīgi precizēsim informāciju, kā var tālāk atgūt, iespējams, to naudu no vainīgās personas," stāsta Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Pagājušajā gadā tūrisma firma bankrotēja, nespējot pildīt saistības un sniegt kompleksos tūrisma pakalpojumus. Vēl vasarā uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Sergejs Ivasjuts Latvijas Televīzijas raidījumam Panorāma sacīja, ka cer firmas darbību atsākt un notikušajā vainoja karsto vasaru.

Tomēr konkurences uzraugiem jau tad bija aizdomas par negodīgu komercpraksi. Proti, tūrisma firma zinājusi, ka nevarēs pildīt savas saistības. Tomēr turpinājusi tirgot ceļazīmes. Pagājušā gada rudenī uzņēmumā nomainījās valde. Savukārt policija par notikušo sāka kriminālprocesu.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā vērsās teju 300 firmas klienti, lūdzot atmaksāt zaudējumus par nenotikušajiem ceļojumiem.

Šodien valdība lēma par kompensācijas izmaksāšanu cietušajiem. Tomēr pagaidām jautājuma izlemšanu atlika. Vītoliņa no patērētāju aizsardzības centra saka, valdības pārstāvji vēlas pārliecināties, ka no valsts maksa izmaksāto izdosies atgūt.

Vītoliņa mierina, ka šis gadījums, visticamāk, būs izņēmums. Jo jaunie noteikumi neļaus tirgot ceļojumus, nespējot nosegt klientiem radītos zaudējumus brauciena atcelšanas gadījumā.

"Pilnībā jaunais regulējums, līdz ar to nevajadzētu rasties tādai situācija, ka var pārdot par 200 000 ceļojumus ar 30 000 polisi, viņam ir visiem pārdotajiem ceļojumiem jābūt aptvertiem 100%, varbūt praksē tas neizdodas, bet noteikti ne tā, kā šajā gadījumā, kad ir atmaksāti un polise sedz tikai 15 procentus," pauž Vītoliņa.

Kompānija "Prieks tūre" likvidēta šogad maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti