Par negodīgu komercpraksi ar 10 000 eiro soda sociālajos tīklos piedāvāto ceļojumu «to hike» tirgotāju

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) 27. septembrī nolēmis par negodīgu komercpraksi piemērot soda naudu 10 000 eiro apmērā SIA "Miasfor", kas piedāvā ceļotājiem sociālās saziņas vietnēs "Facebook" un "Instagram" ceļojumus ar preču zīmi "to hike", informēja PTAC.

PTAC 2022. gada 16. septembrī apturēja, bet 2023. gada 22. martā anulēja SIA "Miasfor" speciālo atļauju jeb licenci tūrisma operatora pakalpojumu sniegšanai, jo "Miasfor" nepagarināja apdrošināšanas polises darbības termiņu. Tūrisma operatora nodrošinājums – apdrošināšanas polise vai kredītiestādes garantija – ir būtisks ceļotāju tūrisma operatoram iemaksātās naudas aizsardzības mehānisms. Ja tūrisma operatoram iestājas likviditātes problēmas un tas nespēj pilnībā vai daļēji sniegt kompleksus tūrisma pakalpojumus, tad nodrošinājums tiek izmantots, lai ceļotājiem atmaksātu tūrisma operatoram pirms ceļojuma iemaksāto naudas summu, norādīja patērētāju sargi.

Pēc licences darbības apturēšanas un anulēšanas PTAC informēja "Miasfor", ka bez spēkā esoša nodrošinājuma un licences tas nedrīkst ceļotājiem piedāvāt pārdošanai un pārdot ceļojumus, un aicināja "Miasfor" nodrošināt savu komercpraksi atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tomēr, neskatoties uz PTAC brīdinājumiem un aicinājumiem, "Miasfor" turpināja aktīvi un sistemātiski piedāvāt ceļotājiem ceļojumus. 

Izvērtējot "Miasfor" īstenoto komercpraksi, PTAC konstatēja, ka tajā ir saskatāmas negodīgas komercprakses pazīmes, jo "Miasfor" radīja patiesībai neatbilstošu iespaidu, ka drīkst likumīgi piedāvāt pārdošanai un pārdot ceļojumus, kā arī ceļotājiem radīja maldinošu paļāvību uz to, ka ir nodrošināta patērētāju aizsardzība pret ekonomiskajiem riskiem. 

PTAC secināja, ka "Miasfor" pieļāvis patērētāju kolektīvo interešu pārkāpumu, un tādējādi tika noteikta soda nauda 10 000 eiro apmērā. Vienlaikus PTAC uzlika "Miasfor" pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi bez licences jebkādā veidā, tai skaitā interneta vietnes "Facebook" profilos "to hike" un "Sergejs Šaburovs" un "Instagram" profilos "tohikelv" un "Sergej.shaburov", piedāvājot pārdošanai vai pārdodot ceļojumus, kas nav nodrošināti saistību neizpildes vai nepienācīgas izpildes gadījumā tūrisma operatora likviditātes problēmu dēļ.

Lēmumā PTAC brīdināja "Miasfor" par PTAC piešķirtajām tiesībām ierobežot piekļuvi Latvijas teritorijā tām vietnēm, kurās "Miasfor" turpinās piedāvāt ceļojumus bez licences un nodrošinājuma. 

PTAC aicina ceļojumu pakalpojumu sniedzējus ievērot normatīvo aktu prasības, proti, reģistrēties PTAC datubāzē un saņemt licenci, kā arī tūrisma operatoriem sniegt nodrošinājumu. Savukārt ceļotāji tiek aicināti pirms ceļojumu iegādāšanās pārbaudīt PTAC publiskajā datubāzē, vai konkrētais ceļojuma piedāvātājs ir saņēmis licenci un vai tūrisma operatoram, kurš organizē konkrēto ceļojumu, ir spēkā esošs nodrošinājums. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti