Pēcpusdiena

Darba un rehabilitācijas iespējas cilvēkiem ar invaliditāti

Pēcpusdiena

"Rail Baltica" īstenotāji Salacgrīvā piedāvā īstenot iedzīvotājiem netīkamu maršrutu

Akcionāri atsaukuši lidostas „Rīga" valdes priekšsēdētāju un vienu valdes locekli

No lidostas «Rīga» valdes atbrīvo Liepiņu un Upenieku; par pagaidu priekšsēdētāju kļūst Ilona Līce

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lidostas "Rīga" akcionāru sapulce pirmdien, 20.jūnijā, atbalstīja uzņēmuma padomes priekšlikumu no lidostas valdes atbrīvot tās priekšsēdētāju Andri Liepiņu un valdes locekli Ilmāru Upenieku, kā arī iecēlusi lidostas vadītāja vietas pagaidu izpildītāju – Ilonu Līci. Lai gan pamatojums šim lēmumam ir vērā ņemami pārkāpumi iepirkumu organizēšanā, valdes nomaiņa jau ir izraisījusi pretrunīgu reakciju amatpersonu un ekspertu vidū.

Lidostas "Rīga" iekšējā audita ziņojumā norādītie fakti, kas liecina par to, ka divi uzņēmuma valdes locekļi varētu būt slēguši iepirkuma līgumus savās interesēs, no likuma viedokļa ir pietiekami nopietns iemesls, lai valdes locekļus atbrīvotu.

Tomēr lidostas Rīgas padomes loceklis Tālis Linkaits paudis bažas par to, ka lēmums pieņemts ļoti strauji, nedodot padomei iespējas ar audita ziņojumu iepazīties padziļināti, un šaubas izraisa arī jautājums, vai pats audita ziņojums nav tapis steigā.

Tiesa, vienlaikus Linkaits pieļāva iespēju, ka arī padziļinātākas izvērtēšanas rezultātu lēmums attiecībā uz valdi nemainītos.

„Pamatdiskusija mums bija par to, vai patiešām padomei ir pilna pārliecība, ka tas tā ir noticis. (..) Ja mēs būtu rūpīgi iedziļinājušies, tad rezultāts nemainītos,” viņš sacīja.

Savukārt Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvis Aivis Freidenfelds pievērsa uzmanību, ka jautājums par to, cik ilgā laikā pieņemt lēmumu, ir bijis pašas Lidostas "Rīga" padomes kompetencē, savukārt lēmuma pieņemšanai izmantotais audits nav bijis ārpuskārtas. „Tas nebija ārpuskārtas audits, tas bija saskaņā ar auditu plānu 2016.gadam, un viens no mērķiem bija noskaidrot iepirkuma procedūru norisi,” norāda Freidenfelds.

Amatu zaudējušais lidostas „Rīga” valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš savukārt valdei izvirzītajiem pārmetumiem tomēr nepiekrīt, un pieļauj – kādam, iespējams, nav iepaticies, ka valde strādā aktīvāk.

Iekšējā audita norādīts uz vairākiem pārkāpumiem iepirkumu, kurus pieļāvusi valde - piemēram, šī gada pavasarī noslēgts 700 000 eiro vērts līgums ar būvuzņēmumu "Velve", kura bijušais valdes loceklis ir pašreizējas lidostas valdes loceklis Ilmārs Upenieks.

Laikraksta „Dienas Bizness” žurnālists Egons Mudulis, komentējot notikušo, norādīja, ka ir notikušas Latvijai tipiskās izmaiņas, kad, nozarei nonākot citas partijas pārziņā, tiek mainīta valsts uzņēmumu vadība. Nekas neesot arī šajā gadījumā liecinājis par kādiem pārkāpumiem valdes darbā, viņš atgādina.

Iepriekš LTV raidījums "Panorāma" ziņoja, ka lidostā "Rīga" veikts iekšējais audits, kurā atklāts, ka iepirkuma procedūras lidostā nenotiek, ievērojot saimniecisku rīcību ar kapitālsabiedrības līdzekļiem.

Lidostas "Rīga" iekšējā audita ziņojumā norādīts uz vairākiem pārkāpumiem, piemēram, šī gada pavasarī noslēgts 700 000 eiro vērts līgums ar SIA "Velve", kura bijušais valdes loceklis ir pašreizējas lidostas valdes loceklis Ilmārs Upenieks.

Audits atklāj arī iespējamu personisko interešu īstenošanu cita lidostas valdes locekļa - Andra Liepiņa - darbībās - lidostas valde slēgusi līgumu ar Latvijas Aviācijas asociāciju, pasūtot 7000 eiro vērtu pētījumu par Latvijas aviācijas ietekmi uz tautsaimniecību. Liepiņš ir šīs biedrības padomes priekšsēdētājs. Latvijas Aviācijas asociācija gan noliedz šo pārmetumu un norāda, ka nav noslēgusi līgumu vai saņēmusi atlīdzību no lidostas "Rīga" par Latvijas aviācijas ietekmes uz tautsaimniecību pētījumu, aģentūru LETA informē biedrības valdes loceklis Artūrs Kokars.

Kā norādīts Satiksmes ministrijā (SM), ziņojums ir saņemts un iesniegts izvērtēšanai lidostas padomei, kurai savs vērtējums jāsniedz līdz jūnija beigām.

Iekšējais audits tapis Gitas Sirmās vadībā, kas uzsākusi darbu SM, kad par ministru kļuva Uldis Augulis (ZZS).

Liepiņš lidostas valdi vadīja kopš 2014.gada novembra, valdes priekšsēdētāja amatā nomainot Aldi Mūrnieku. Pirms darba lidostā Liepiņš bija Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks. Arī Upenieks, kurš iepriekš bija būvkompānijas "Velve" valdes loceklis, lidostas valdē tika iecelts 2014.gada novembrī.

Kā liecina "firmas.lv" dati, lidostas "Rīga" apgrozījums 2015.gadā bija 49 090 248 eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2014.gadā, kad lidostas apgrozījums bija 44 885 457 eiro. Lidostas peļņa pērn bija 1 150 876 eiro, salīdzinājumā ar 134 678 eiro peļņu gadu iepriekš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti