Panorāma

Pieļauj papildu līdzekļu vajadzību robežas ar Krieviju izbūvei

Panorāma

Bojāgājušajam vadītājam nebija motociklista tiesību

Brauciens no lidostas – 33,5 eiro

Taksometru nozare: Lidostas vaučeru cena ir adekvāta

Plašas diskusijas raisījusi jaunieviestie vaučeri taksometra braucienam no Rīgas lidostas. To cena – 33,5 eiro – daudziem šķiet par dārgu. Tikmēr taksometru nozare uzstāj, ka šāds tarifs ir pamatots. Turklāt jau pirmajās dienās, kad jaunais pakalpojums ieviests, klientu pieprasījums pēc tā esot diezgan ievērojams.   

Par vienu lietu visas iesaistītās puses ir vienisprātis – fakts, ka vaučers, kas nodrošinās fiksētu cenu taksometra braucienam no Rīgas lidostas līdz pilsētai, bijis nepieciešams jau sen.

"Vaučeru darbības zonas ietvaros pasažieris var braukt par šo vienu garantēto cenu, iepriekš zināmo, var tikt līdz pilsētas centram vai uz Pārdaugavu tur, kur taksometra vaučers strādā," norādīja lidostas "Rīga" komunikācijas projektu vadītāja Ilze Salna.

Par vaučera cenu viedokļi ir ļoti atšķirīgi. Piemēram, viesnīcu un restorānu asociācijas ieskatā, noteiktie 33,5 eiro ir krietni par daudz, ņemot vērā, ka, izmantojot elektronisko pakalpojumu platformas, cena var būt divas, nereti pat trīs reizes zemāka.

"Tas konkurenci nekādā veidā neuzlabos, jo arī visi pārējie pakalpojumu sniedzēji pavilksies tuvāk šai likmei. Jo kāpēc gan vest lētāk, ja ir noteikta standarta valsts likme. Tā kā tā situācija ir diezgan kurioza, es teiktu," pauda Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs Andris Kalniņš.

Taksometru nozares konsultants Jānis Naglis savukārt stāstīja, ka cenas aprēķinā iesaistījusies gan Satiksmes ministrija, gan arī Konkurences padome un, protams, arī divas taksometru firmas, kurām šobrīd ir tiesības šādus vaučerus pārdot.

Vienīgie, kam esot bijuši iebildumi sarunu procesā, ir tieši viesmīlības nozare. Nagļa ieskatā, cena ir adekvāta, ja ierēķina visas izmaksas.

"Te jau ir ievērtēts, ka pieprasījuma, piedāvājuma momentā cena varētu būt augstāka. "Bolt", piemēram, par krietni augstāku cenu aizvedīs tad, kad būs liels pieprasījums. Un otrs – ir jārēķinās, ka lidostā jebkurš pakalpojums ir krietni dārgāks, nekā tas ir ikdienā," sacīja taksometru nozares konsultants Jānis Naglis.

Nozares pārstāvis arī stāstīja, ka šī vaučera cena nav "akmenī kalta" – piemēram, samazinoties degvielas cenai, šo tarifu varētu samazināt.

Lidosta "Rīga" tikmēr atgādināja, ka taksometra brauciens ar šādu vaučeru ir tikai viens no veidiem, kā no lidostas nokļūt pilsētā. Pasažieriem joprojām tiek saglabāta iespēja nolīgt taksometru, maksājot pēc tarifa vai izsaucot to ar mobilo aplikāciju.

Ir arī citas iespējas, piemēram, sabiedriskais transports un koplietošanas auto. Papildus tam drīzumā tiks ieviesta vēl viena jauna opcija – kompānijas "Lux Express" autobuss, kas bez pieturām pasažierus vedīs līdz Rīgas centram. Šāda brauciena cena būs 8 eiro.

KONTEKSTS:

Rīgas lidostas apmeklētāju centrā sākta taksometru vaučeru tirdzniecība braucieniem no lidostas uz pilsētas centru un Pārdaugavu.

Iepriekš iegādātos vaučerus pasažieri var izmantot to pārvadātāju taksometros, kas saņēmuši īpašās licences kartītes darbam lidostas teritorijā, – "XTaxi" un "TaksiLV". Šie taksometri atrodas pirmajā līnijā pie izejām no ielidošanas termināļa.

Viena vaučera cena ir 33,5 eiro. Savukārt vaučeru darbības zona orientējoši ietver teritoriju starp Krišjāņa Valdemāra, Skanstes, Lāčplēša un Valmieras ielu līdz Tallinas ielai Rīgas centrā, kā arī teritoriju no Kārļa Ulmaņa gatves līdz Kurzemes prospektam Pārdaugavā.

Lidostā norāda, ka vaučerus nav iespējams izmantot citu zīmolu vai citu pārvadātāju transportlīdzekļos.

Pasažieri, kuri braucieniem no lidostas nevēlēsies izmantot vaučerus, arī turpmāk varēs norēķināties par braucienu atbilstoši katra taksometru pārvadātāja noteiktajiem laika un attāluma tarifiem, izvēlēties sabiedrisko transportu, kopbraukšanas auto pakalpojumu vai doties prom no lidostas ar savu vai sagaidītāju auto.

Vaučerus var iegādāties Rīgas lidostas Apmeklētāju centrā, kurš atrodas lidostas termināļa pirmajā stāvā "E" ielidošanas zālē. Vaučeru nav iespējams izmantot daļēji vai atkārtoti, savukārt vaučera derīguma termiņš ir trīs mēneši no iegādes brīža.

Nākotnē vaučerus varēs iegādāties arī lidostas e-komercijas platformā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti