Panorāma

No oktobra pensijas pieaugs par 7–43 eiro

Panorāma

E. Levits ANO: Latvijai ir svarīgs tiesiskums

Saeimā vēl lems par atbalstu S. Purgailei

Neviena Saeimas frakcija nav negatīvi noskaņota pret Purgaili FKTK vadītājas amatā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jau pavisam drīz Saeimai būs jālemj – iecelt vai neiecelt bankas "Citadele" valdes locekli Santu Purgaili Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētāja amatā. Par spīti iepriekš izskanējušai kritikai, vismaz pagaidām neviena no Saeimas frakcijām pret Purgaili nav negatīvi noskaņota.   

Lai arī izskanējuši atsevišķi aicinājumi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas  priekšsēdētājas amatam nevirzīt Santu Purgaili, jo viņa iepriekš ieņēmusi vadošus amatus privātā sektora kredītiestādēs, politiķi šim viedoklim nepiekrīt. 

“Tad var uzdot jautājumu, kurš vēl varētu uzraudzīt bankas kā cilvēks, kurš nāk no banku sektora? Es nevēlētos, lai bankas uzrauga, piemēram, šoferis,” atbalstu Purgailei pauda premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Savukārt opozīcijas, Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis sacīja, ka tas ir izvērtējams jautājums, vai cilvēks, kurš ir bijis sistēmā, var būt uzraugs, “no otras puses - kāpēc ne”.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas svarīgākā loma ir banku uzraudzība. Pēdējā laikā visaktuālākais jautājums bijis saistībā ar netīrās naudas atmazgāšanas izskaušanu. Jau tagad var prognozēt, ka, tiekoties ar komisijas vadītāja amata kandidāti, deputātiem par šo jautājumu būs vislielākā interese.

“Attīstībai/Par!” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts sacīja, ka nav noliedzams tas, ka Latvijas finanšu sistēma nav vieglā situācijā, “taču cik iepriekš uzraudzība ir bijusi dziļa, tik tagad cilvēki sūdzas par pārlieku stingrajiem nosacījumiem”.

Jaunās konservatīvās partijas Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans savukārt norādīja, ka vēlas, lai Latvijā netīrās naudas nebūtu un bankas varētu veikt savus tiešos pienākumus, “šobrīd man liekas, ka bankas ir kļuvušas par maksājumu operētājiem, nevis piedalās tautsaimniecības attīstībā”.

Saeimas deputāts no “KPV LV” Jānis Vitenbergs atzina, ka FKTK ir lieli izaicinājumi priekšā, lai Latvija nenonāktu pelēkajā zonā.

Valdība par Purgailes iecelšanu amatā lems jau nākamnedēļ, bet galavārds vēl būs jāsaka Saeimai.

KONTEKSTS:

Atklātajā konkursā uz FKTK priekšsēdētāja amatu visaugstāko vērtējumu guvusi un par uzvarētāju kļuvusi Santa Purgaile. Viņas kandidatūra vēl tiks virzīta apstiprināšanai Ministru kabinetā, un gala lēmums par iecelšanu amatā jāpieņem Saeimai. 

Purgaile no 2009. līdz 2012. gadam vadīja "SEB bankas" privātbaņķieru biznesu Latvijā un Baltijā, savukārt vēl pirms tam vadīja Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldi.  No 2012. gada viņa strādā "Citadeles" bankā, kur sākotnēji ieņēmusi Biznesa attīstības direktora amatu, bet vēlāk – no 2017. gada – strādājusi par korporatīvo klientu apkalpošanas direktori. Šo septiņu gadu laikā Purgaile ir arī "Citadeles" bankas valdes locekle. 

Jauns FKTK priekšsēdētājs meklēts, jo iepriekšējais FKTK vadītājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne jūlija sākumā iesniedza atlūgumu. Banku uzrauga pagaidu vadītāja amatam tika izvirzīta komisijas darbiniece Kristīne Černaja-Mežmale, kura līdz šim vadījusi FKTK Monetāro finanšu iestāžu darbības analīzes daļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti