Dienas ziņas

Izmeklē traģisko negadījumu Stendē

Dienas ziņas

Kāpēc jāzina par padomju deportācijām?

Mazo uzņēmēju veiksme atkarīga no atrašanās vietas

Mazie uzņēmēji reģionos: Veiksme vietējā tirgū atkarīga no atrašanās vietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Uzņēmumu reģistra dati liecina, ka pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2012. gadu, jauni uzņēmumi reģistrēti mazāk. Bet tie uzņēmēji, kuri savu nišu jau atraduši,  lielākoties nenožēlo, ka uzsākuši savu biznesu. Veiksmes formula mazajiem uzņēmumiem, kuri savu produkciju realizē tikai vietējā tirgū, lielā mērā gan atkarīga arī no atrašanās vietas. 

Dažnedažādi sieri, maize, rotaslietas, ziepes un pat mēbeles - tik dažāds ir Latvijas mazo un vidējo uzņēmēju piedāvājums. Latvijas Attīstības finanšu institūcijas „Altum” veiktais pētījums liecina, ka 62% uzņēmēju galvenā motivācija iesaistīties biznesā ir  bijusi vēlme strādāt patstāvīgi. Un, lai gan  tas nav viegli, tie, kuri savu nišu atraduši, ar dzīvi ir apmierināti.

Sēlijas ziepnieks Andris Romanovskis atzīst, ka tiem cilvēkiem, kuri neskumst, kuri meklē iespējas, tiem viss ir kārtībā.

„Tiem cilvēkiem, kuri paļaujas uz valdībām, uz onkuļiem, uz Eiropu, tiem noteikti neiet lāga, bet mums ir kārtībā viss,” saka uzņēmējs.

Pieaugusi arī vēlme pulcēties kopā. Uz trešo pārnovadu uzņēmēju dienu Aizkrauklē sabraukuši vairāk nekā 200 uzņēmēju. Lielākais tūrisma operators ārpus Rīgas,  uzņēmums ''Remiro Travel'', savu darbību uzsāka krīzes laikā, tomēr izdevies ne vien izdzīvot, bet arī attīsties.

 SIA''Remiro Travel'' valdes locekle Rovena Jakubovska atceras, ka uzņēmums sāka biznesu ar braucieniem pa Baltiju, tuvākajām Eiropas valstīm, bet „šobrīd jau mums ir ceļojumi uz tādām valstīm kā Dienvidāfrika un Bahamu salas, klāsts plašāks un plašāks kļūst, un arī cilvēku loks, klientu loks palielinās ar katru gadu”.

Uzņēmēju veiksmes formula gan ir atkarīga ne tikai no darba un prasmēm, bet arī reģiona.

Andris Mejers sevi par uzņēmēju sauc jau divdesmit gadus. Tagad izveidota arī biedrība ''Latgales galds'', tomēr viņš atzīst, ka Latgalē strādāt ir grūtāk, jo tirgus, salīdzinot ar Rīgu, ir krietni mazāks, un  jaunie īsti negribot iesaistīties biznesā.

 „Viņi skatās uz vecākiem, uz draugiem, cik viņiem iet grūti biznesā, un izvēlas vieglāku ceļu savā dzīvē diemžēl. Labi, ka tagad fondi visādi, biznesa inkubatori, kas palīdz tiem, kuri grib,” uzskata Mejers.

Pēc uzņēmumu reģistra datiem 2013. gadā Latvijā reģistrēti 18 035 uzņēmumi, kas ir par 539 mazāk nekā 2012. gadā. Šā gada pirmajos mēnešos izveidoti  3933 jauni uzņēmumi.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti