Panorāma

Valdībā būs vairāki ministri bez pieredzes

Panorāma

Mācīt latviešu valodu ar spēlēm, ne uzspiešanu

Mazajiem veikaliem pieaug konkurence

Mazajiem veikaliem pieaug konkurence

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pavisam nesen lielveikalu tīkli “Rimi” un “Maxima” sākuši veidot arī mazus veikalus pilsētu centros un pamazām izkonkurēt tos, kas gadiem darbojušies šajā segmentā.

Arnolds Taukulis vada veikalu “Lats” Rīgā, Kuldīgas ielā. Šajā vietā veikals darbojas kopš 1992. gada. Aizvadīto gadu laikā tā tuvumā atvērtas vairāki lielveikali “Maxima”. Veikala vadītājs norāda – konkurence kļūst arvien sīvāka. 

“Spēles noteikumi vienādi gan lielajiem, gan mazajiem. Teiksim tā, par daudzām lietām,” saka Taukulis. 

Lai atšķirtos, šajā veikalā vairāki stendi atvēlēti vietējo ražotāju produktiem. Daudziem no tiem faktiski nav iespēju iespraukties lielveikalos. 

Tirgotāju asociācija norāda, ka, iznīcinot mazo tirgotāju, vienlaikus tiek bremzēta mazo, proti, vietējo ražotāju attīstība, jo tie nespēj izpildīt lielveikalu prasības, piemēram, preču apjoma ziņā.

Tirgotāju asociācijā bilst – mazajiem līdz šim bija paveicies, ka abi globālie spēlētāji “Rimi” un “Maksima” tikai pagājušajā gadā iegāja tā sauktajā piemājas veikalu konkurences tīklā. Atšķirībā no daudzām citām Eiropas valstīm, kur mazo tirgotāju biznesam tiek pieņemti labvēlīgāki noteikumi, Latvijā tā nav noticis.  

“Lēmumi tiek pieņemti pamatā globālo tirgotāju interesēs,” uzskata Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danušēvics. “Mēs redzam, teiksim, nodokļu atlaides. Jau pagājušogad “Rimi” ir piešķirti milzīga sešu 7 miljonu nodokļu atlaide. Mazajiem nekad nav piedāvāts pat simt eiro atlaides kaut vai kases aparātu reformas ietvaros.”

“Esmu daudz braukājis pa Eiropu, ceļojis, un ļoti daudzās valstīs ir ierobežota lielo tīklu darbība. Brīvdienās arī vakaros, citreiz viņi nestrādā pat galīgi ne tik ilgi, līdz pat 11,” sakaTaukulis. 

Arnolds Taukulis uzsver – šādi valsts ieviesti noteikumi, liedzot lielveikaliem strādāt brīvdienās, konkurences cīņu atvieglotu. Par to ir runāts, taču bez rezultāta. 

Taču savā ziņā mazākus tirgus dalībniekus aizstāvošs lēmums šoreiz nācis no konkurences padomes. Tā liegusi Rīgā, Tērbatas ielā veikalu "Tops" nomainīt pret veikalu “Maxima”. Tieši tādēļ, lai globālie spēlētāji nepārņemtu pilnīgi visu tuvējo apkārtni.

“Tur ir iespēja ienākt jebkuram citam mazumtirgotājam bez Rimi un Maximas,” skaidroja konkurences padomes loceklis Jānis Račko. “Mums ir būtiski, lai šajās tiktu saglabāta tirgus struktūra, kura darbojas ne tikai “Rimi” un “Maxima”, bet arī kāds cits konkurents tirgū.”

“Maxima” uz šo lēmumu jau reaģējusi, norādot, ka konkurences padomes lēmumu pārsūdzēs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti