Lidostas un lidsabiedrības aicina atcelt ES iekšējos Covid-19 ceļošanas ierobežojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Starptautiskā Lidostu padome Eiropā un Starptautiskā Gaisa transporta asociācija aicinājušas atcelt visus atlikušos Covid-19 ierobežojumus ceļojumiem Eiropas Savienībā (ES) un Šengenas zonā, paziņojumā norādīja asociācija.

Minētās organizācijas aicina atcelt arī testēšanas prasības, nepieciešamību uzrādīt sertifikātus, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19, vai aizpildīt pasažieru atrašanās vietas noteikšanas veidlapas, kas Latvijā zināms kā "Covidpass". Tāpat, ja lidojums notiek starp valstīm, kurās nav noteikta obligāta prasība pēc masku valkāšanas iekštelpās, tiek aicināts arī lidmašīnā atcelt masku lietošanas prasību.

Šādu aicinājumu organizācijas pamato ar to, ka daudzas Eiropas valstis ir atcēlušas vietējos Covid-19 ierobežojumus, piemēram, nepieciešamību uzrādīt Covid-19 sertifikātu, lai iekļūtu sabiedriskos pasākumos, vai prasību nēsāt maskas sabiedriskās vietās.

"11. martā apritēja tieši divi gadi, kopš Pasaules Veselības organizācija paziņoja, ka Covid-19 ir globāla pandēmija. Ir pienācis laiks atcelt atlikušos ES iekšējos ierobežojumus, lai ļautu cilvēkiem brīvi ceļot.

Vienlaikus tas atbalstīs darbavietu atgriešanos Eiropas gaisa transporta un ceļojumu nozarē," norādīja Starptautiskās Gaisa transporta asociācijas Eiropas reģionālais viceprezidents Rafaels Švarcmans.

Atsaucoties uz dažādiem pētījumiem, organizācijas ir kopīgi vērsušās pie ES dalībvalstu transporta un veselības ministriem ar lūgumu pirms vasaras sezonas atcelt visus ar veselību saistītos ceļošanas un robežšķērsošanas ierobežojumus vismaz attiecībā uz Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) iekšējiem lidojumiem.

"Ir pierādījies, ka ceļošanas ierobežojumi ir vājš instruments, kas vīrusa izplatību ietekmē maz vai nemaz. Atceļot visus Covid-19 ierobežojumus, beidzot tiks pilnībā atjaunota ceļošanas brīvība.

Tas būs ļoti nepieciešams stimuls visai tūrisma un ceļojumu nozarei, kas pandēmijas laikā bija spiesta likvidēt simtiem tūkstošu darbavietu," paziņojumā medijiem norādīja Starptautiskās Lidostu padome Eiropā ģenerāldirektors Olivjē Jankovecs.

"Mēs vēlamies izmantot šo iespēju un izteikt atzinību ES un dalībvalstīm par ES digitālā Covid-19 sertifikāta izstrādi un īstenošanu. Mēs stingri atbalstām šī sertifikāta vērtību, kas joprojām būs ļoti svarīga, sevišķi Eiropas pilsoņiem, kuri ceļo uz ārzemēm, kā arī trešajām valstīm," teikts abu organizāciju kopīgajā vēstulē.

Starptautiskās Lidostu padomes struktūra Eiropā pārstāv vairāk nekā 500 lidostas 55 valstīs. Starptautiskā Gaisa transporta asociācija pārstāv 290 lidsabiedrības, kas veido 83% no globālās gaisa satiksmes.

KONTEKSTS:

Kopš 2020. gada pavasara Latvija līdz ar citām Eiropas valstīm piedzīvoja vairākus Covid-19 uzliesmojumus. Pērnā gada nogalē bažas sāka radīt Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatība, kas vairākās valstīs novērota straujos tempos. Šogad kopš janvāra būtisks saslimstības vilnis tika novērots arī Latvijā, vienlaikus situācijai slimnīcās saglabājoties stabilai.

Ārkārtējā situācija Latvijā beidzās 28. februārī. No 1. marta mīkstināti ierobežojumi – veikalos neprasa Covid-19 sertifikātu, tiek atvērtas slēgtās nozares un atcelti darba laika ierobežojumi. Līdz 1. aprīlim atlikta iecere par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņa ieviešanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti