Panorāma

Latvijas jaunietes izcīna godalgas matemātikas olimpiādē

Panorāma

Nedēļa Panorāmas arhīvos

Latvijas laukos sākusies pavasara sēja

Latvijas laukos sākusies pavasara sēja; pupas apdraud zosu bari

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas laukos sākušies pavasara sējas darbi. Pirmās sējmašīnas šonedēļ uz lauka izbrauca sausākajos Kurzemes un Zemgales tīrumos. Šajās dienās sēt vasarājus sākuši arī Vidzemes un Latgales graudkopji.

Šogad Latvijā pavasaris atnācis vismaz ar divu nedēļu kavēšanos – saka graudkopji, kuri pērn ap šo laiku savus laukus jau bija apsējuši. Tagad nācies gaidīt, kamēr nožūst slapjie lauki, bet aukstās naktis un zemā temperatūra dienā neveicināja augsnes žūšanu. Vēl šobrīd ir reģioni, kur zemnieki ar sējmašīnu virsū braukt neriskē.

Ziemeļvidzemē, "Rožkalnu" saimnieka Ivara Ādamsona laukos, tikko uzsākta vasarāju sēja. Laukā tiek sēti vasaras kvieši. "Mēs dzīvojam Smiltenē – smiltiņā. Ātri ūdens pazūd, zeme ir gatava, šodien sākām. Pupas iesējām jau trīs dienas atpakaļ, tikko palika sausāks, lai neiekalst."

Tagad "Rožkalnu" saimnieks ar bažām vēro zosu barus, kas pēc atlidošanas nosēdušās viņa laukos atgūt spēkus.

Pupas zosīm ir vislielākais gardums - tikko tām parādīsies pirmie asniņi, putni būs virsū. "Lieli zaudējumi, nevar nosargāt. Viņas pabarosies un tad lidos uz Karēliju."

Smiltenes pusē saimnieki jau paspējuši uz ziemāju laukiem izsēt mēslojumu, un tagad var vērot, kā augi saņemas un iegūst veselīgu zaļumu. "Par ziemājiem nevar sūdzēties, rudzi gan ir knapāki, bet būs labi. Rapsis ir tāds domīgs – sējām divus virsmēslojumus, cerība ir."

Tomēr kopumā Latvijā šogad rapsis daudzviet būs jāpārsēj, jo tas ir visjūtīgākais ziemošanā un cietis visvairāk.

Sējas darbi turpināsies līdz aprīļa beigām. Pupas un zirņus sēj pirmos, tad graudaugus, un beidz ar vasaras rapsi. Ja sēkla jāpērk, tad šopavasar tai ir augsta cena. "Rožkalnu" klēts pilna ar pašu gatavotu ziemāju un vasarāju sēklu – gan tūlīt sēšanai, gan glabāšanai.

Jo nekad jau neko nevar zināt. "Laika apstākļi mūs regulē – pērn iedeva labu ražu, bet bija ūdeņi. Daba mēģina mūs regulēt, lai būtu interesanti, lai nebūtu vienmuļi, iesēj, novāc, saņem naudu un dzīvo skaisti," spriež saimnieks.

"Rožkalni" pērn konkursā "Skaistākā lauku saimniecība" bija vienīgie, kas pārstāvēja graudkopjus. Šeit ainavā organiski iekļaujas pat graudu kalte, nerunājot par sētu, kur valda kārtība un katrai tehnikas vienībai atvēlēta sava vieta. Viss ir pārdomāts, lai strādāt var ar prieku, un sējas laiks un visas ar to saistītās rūpes ir neatņemams un patīkams dzīves posms, kas rudenī vainagojas ar graudu birumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti