Tava darīšana

Tava darīšana. Lauku saimniecība Kuldīgas novadā un Ventspils metāls

Tava darīšana

Tava darīšana 2. Galvaspilsētas bungu skola un Bērzciema zivis

Tava darīšana. Rēzeknes SPA un Raunas makaronu fabrika

Zaļais siers pēc mammas receptes un veikals bez pārdevēja. Kā biznesu izvērš Ceriņu ģimene Raunā

Raunā ir tāda vieta, kur kādreiz remontēja traktorus un citu lauksaimniecības tehniku, bet tagad ražo sieru un makaronus. Blakus ražotnei atrodas arī visai reta parādība Latvijā – pašapkalpošanās veikals. Ilmārs un Zane Ceriņi siera ražotni izveidoja 2006. gadā, vēlāk sāka ražot arī makaronus un pirms dažiem gadiem atvēra veikalu, kurā nav pārdevēju – pircēji ienāk, izvēlas makaronus un sieru, samaksā un brauc tālāk.

Protams, Ilmārs un Zane zina, ka pareizi būtu sacīt "pasta" un ka makaroni ir tikai viens no šī produkta veidiem, bet ir apzināti pieķērušies skanīgajam vārdam. Jo paaudze, kuras bērnība un jaunība pagāja īsi pirms Latvijas neatkarības atgūšanas taču ēda un aizvien ēd tieši makaronus.

"Sākumā doma bija ražot zaļo sieru, tāpēc tapa "Siera ražotne". Tomēr siera nogatavināšana ir garš un reizēm arī garlaicīgs process, tāpēc vienubrīd ķērāmies arī pie makaronu ražošanas," stāsta Ilmārs.

Siera recepti viņš saņēmis mantojumā no mammas, kura savulaik strādāja Raunas piena pārstrādes uzņēmumā.

VIZĪTKARTE

SIA "Siera ražotne", pārtikas ražošana

Dibināšanas gads: 2006.

Darbinieku skaits: 5.

Apgrozījums 2022. gadā: 121 548 eiro.

 

Jautājumi un atbildes:

Izaicinājumi: 

Pandēmija bija nopietns izaicinājums, pēc tam VID pastiprinātā interese par mazajiem uzņēmumiem. Protams, energoresursu un izejvielu cenu kāpums, kā arī liels izaicinājums ir to partneru bankrots, ar kuriem bijusi ilggadīga sadarbība.

Kādu jaunu produktu plāno ieviest tuvāko gadu laikā? 

Plānojam pievērsties skolēnu ekskursiju attīstīšanai – izveidot darbnīcu, kur uzņemt bērnus ar iespēju pašiem darboties. Jaunumi sortimentā gan siera, gan makaronu produktiem.

Kādus atbalsta instrumentus uzņēmums ir izmantojis?

Uzņēmums veidots par paša līdzekļiem. Gadu gaitā ir paveicies, ka ir pieticis resursu ražotnes attīstībai, tāpēc nav bijusi nepieciešamība izmantot atbalsta programmas. Iespējams, tā bijusi kļūda.

Ilmārs atceras savu pirmo pieredzi produkta pārdošanā – braucienu uz Jāņu tirdziņu Doma laukumā, kas viņam kļuva vienlaikus par pārbaudījumu un atklāsmi. "Braucu uz turieni un domāju, – kā es tur stāvēšu kaut kādā tirdziņā? Visi mani čomi nāks garām un smiesies... Bet tad es sapratu, pag, – man ir manis paša produkts, ko es pārdošu, un tikšu pie naudas. Laikā, kad citi staigā apkārt, rokas kabatās sabāzuši, es pelnīšu!"

Raunā ražotais siers un makaroni ir nopērkami arī lielveikalos, – iekļūt veikalu plauktos daudziem nelielajiem ražotājiem šķiet teju vai neiespējamā misija. Ilmārs saka, ka tas ir paveicams ar lielu neatlaidību un veiksmi, jo ir jāsatiek īstie cilvēki, kuri var pieņemt šādu lēmumu. "Neatlaidīgi gāju, meklēju iespēju, stāstīju un pārliecināju, ka viss būs un strādās," viņš atceras.

Ilmārs un Zane ir domājuši par ražošanas paplašināšanu, taču secinājuši, ka pagaidām paliks strādāt tikai Latvijas tirgum. "Man šobrīd nav eksporta produkta. Vai es būtu laimīgāks, strādājot vairāk, saņemot vairāk? Nē. Vairāk laika patērēt darbam, – es to negribu," saka Ilmārs.

Viņa ģimenes bizness ir spilgts piemērs tam, ka nelielam uzņēmumam nav obligāti jāizaug par lielu.

Saimnieki te jūtas harmoniski un apzinās, ka izaugsme prasītu upurus – būtu jāaizņemas, atliktu mazāk laika ģimenei, nāktos meklēt jaunus noieta tirgus un darbiniekus. Tas atņemtu daļu no viņu brīvības, kuru abi uzņēmēji vērtē ļoti augstu, un tāpēc viņu uzņēmumā jēdziens "darba laiks" nozīmē nevis konkrētu stundu skaitu, bet padarīto darbu.

Arī Ilmārs un Zane paši sāka kā algoti darbinieki, strādājot visdažādākajos darbos. Tā viņi krāja zināšanas un starta kapitālu savam biznesam. No viņu piemēra var mācīties, ka biznesa sākumposmā nebūtu vēlams pamest darbu, bet sākt "kurbulēt" savu uzņēmumu pamazām, paralēli darbam.

"Turpini darīt savu darbu un vienā stūrītī atvēli laiku savai idejai. Attīsti to, neriskējot, ka paliksi bez ienākumiem. Kad saproti, ka tā lieta ies, meties tajā iekšā pilnībā un rauj citus sev līdzi," iesaka Ilmārs. Viņš ir pārliecināts, ka vislabāk iemācīties būt par uzņēmēju var darot.

Ilmārs un Zane uzskata, ka jebkura veiksmīga biznesa pamatā ir jāliek mīlestība uz to, ko tu dari, pārliecība par savu darbošanos, un izcils produkts, kuru var piedāvāt "ar paceltu galvu" un lepnumu. "Līdz sirds dziļumiem lepojamies ar to, ko mēs darām," uzsver Zane. Ilmārs piebilst, ka vēl viens sekmīga biznesa nosacījums ir labvēlīga un draudzīga attieksme pret saviem darbiniekiem un partneriem.

Brīvība un veselīgs pašlepnums ir divi spēcīgi enerģijas avoti, kas papildus pašu sarūpētas malkas apkurei darbina makaronu un siera fabriku Raunā.

Tas negadās bieži – sastapt cilvēkus, kuri ir mierā ar sevi, un mierā ar to, kas viņi ir. Arī tāds var būt veiksmīga uzņēmuma devums tā saimniekiem.

Saistītie raksti

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti