«Latvijas balzams» sāks ražot roku dezinfekcijas līdzekli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Alkohola ražotājs AS "Latvijas balzams" tuvākajās dienās sāks roku un virsmu dezinfekcijas līdzekļa ražošanu, lai risinātu jautājumu par nepietiekamu dezinfekcijas līdzekļu pieejamību valstī laikā, kad izplatās Covid-19 infekcija.

Līdzeklis "Virudes" izstrādāts pēc Pasaules Veselības organizācijas norādēm. Jaunais produkts sākotnēji būs pieejams četru litru tilpumā, ko vēlāk iespējams pārliet ērtākas lietošanas traukos. Dezinfekcijas līdzeklis saturēs augstu spirta koncentrāciju un ērtākai lietošanai būs gēlveida, nevis šķidrs kā ūdens vai spirts.

"(..) Arī kaimiņvalstīs, piemēram, Lietuvā un Igaunijā, alkoholisko dzērienu ražotāji nodrošina dezinfekcijas līdzekļu ražošanu," klāstīja "Latvijas balzama" valdes priekšsēdētājs Intars Geidāns. 

Dezinfekcijas līdzeklis tuvākajā laikā būs pieejams lielākajās tirdzniecības ķēdēs. Uzņēmums plāno saražot pietiekamu daudzumu dezinfekcijas līdzekļa, lai ar to nodrošinātu arī slimnīcas un citas iestādes, kur roku un virsmu dezinficēšanas jautājums ir ļoti aktuāls.

Tikmēr valdība apstiprināja iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (“KPV LV”) ierosinājumu par Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA) iznīcināšanai nodoto spirtu saturošo šķidrumu izmantošanu telpu un virsmu dezinfekcijai. Pašlaik NVA glabāšanā ir ap 9 tonnām šķidrumu ar spirta koncentrāciju virs 90%, kas ir nodoti iznīcināšanai.

Šķidrumus pēta, lai pārliecinātos par to nekaitīgumu veselībai, un tie tiks izmantoti automašīnu, īslaicīgo aizturēšanas izolatoru, galda, grīdu un citu virsmu dezinfekcijai. Šķidrumi, kas paliks pāri iekšlietu resoriem, tiks nodoti arī citām valsts un pašvaldību iestādēm, piemēram, slimnīcām. No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tiks atbalstīta arī pudeļu iegāde spirta šķīduma pārliešanai, fasēšanai un loģistikai, informēja Iekšlietu ministrijā.

Pašlaik individuālo aizsardzības līdzekļu trūkums visvairāk jūtams policijā, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, kā arī tiesās, LTV pastāstīja Ģirģens. Ministrija jau esot iegādājusies vairākas aizsarglīdzekļu kravas no Ķīnas, kā arī sākusi sarunas ar vietējiem ražotājiem.

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss ''SARS-CoV-2'' un Covid-19 sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka Covid-19 saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martam, un līdz ceturtdienai, 19. martam, apstiprināti 86 "Covid-19" saslimšanas gadījumi. Baidoties no iespējamas inficēšanās, Latvijas aptiekās izpirktas gan sejas maskas, gan dezinfekcijas līdzekļi. Ekonomikas ministrija ved sarunas ar vairākiem uzņēmumiem, lai rastu iespēju paplašināt dezinfekcijas līdzekļu un sejas aizsargmasku ražošanas jaudas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti