Panorāma

Izvērtēs nodokļu izmaiņas

Panorāma

Latvijas-Baltkrievijas robežu nelegāli šķērsojuši deviņi irākieši

Situācija apdrošināšanas tirgū stabila

Latvijas apdrošināšanas tirgū situācija stabila

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Apdrošināšanas sabiedrības šogad pirmajā pusgadā Latvijā kopumā bruto prēmijās parakstījušas vairāk nekā 276 miljonus eiro, kas ir par 0,2% mazāk nekā 2020. gada attiecīgajā periodā. Savukārt izmaksāto atlīdzību apmērs pieaudzis par 0,2%, sasniedzot gandrīz 165 miljonus eiro, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas dati. Populārākie apdrošināšanas veidi ir veselības apdrošināšana, dzīvības apdrošināšana un KASKO.

Spriežot pēc populārāko apdrošināšanas veidu topa, Latvijas iedzīvotāji šā gada pirmajā pusē visvairāk sevi sargājuši no riskiem veselībai, dzīvībai un transportlīdzekļiem.

Pēc apdrošināšanas prēmiju jeb apdrošināšanas maksājumu apmēra  lielākais pieaugums šā gada pirmajā pusgada, salīdzinot ar attiecīgu periodu pērn,  ir īpašuma apdrošināšanai, bet lielākais kritums – sauszemes transporta civiltiesiskās atbildības apdrošināšanai.

Nedaudz atšķirīga aina paveras, skatoties uz izmaksāto atlīdzību apjomu. Vislielākais pieaugums šā gada pirmajā pusgada ir īpašuma apdrošināšanai.

Straujo pieaugumu ir ietekmējusi apdrošināšanas atlīdzības izmaksa – 5, 8 miljoni eiro – par nodegušo "Depo" veikalu Rēzeknē.

Savukārt lielākais kritums dzīvības apdrošināšanai.

Jaunākos statistikas rādītājus Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins skaidroja ar to, ekonomika lēnāk atkopjas no Covid-19 krīzes, nekā plānots iepriekš.

"Ja jau būtu tā ekonomiskā aktivitāte lielāka un labāka un atkopšanās no kovidkrīzes ātrāka, nu tad, protams, arī apdrošināšanas nozare ātrāk statistiski kaut ko pamainītu un ātrāk noteikti atsāktos kaut kāda izaugsme atsevišķos apdrošināšanas veidos," teica Abāšins.

Pieaugot bažām par Covid-19 vīrusa delta paveida izplatību, arvien vairāk tiek runāts par ierobežojumu pastiprināšanos atkal rudenī. Eksperti lēsa, ka šajā situācijā atsevišķi apdrošināšanas veidi kļūs vēl pieprasītāki. 

"Mēs domājam, ka īpašuma apdrošināšana un civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas [pieaugums] turpināsies, jo tam tiešām ir ļoti svarīgs fons.

Cilvēkiem naudas līdzekļi, pēc banku statistikas, uzkrājas. Viņi grib pasargāt savas lietas, kas tagad vēl vairāk ir apdraudētas ar šo celtniecības inflāciju, kā arī civiltiesiskās apdrošināšanas gadījumos jebkurš ir pakļauts riskam, kas dzīvo dzīvokļos, teiksim, appludināt savu kaimiņus," skaidroja apdrošināšanas sabiedrības "Balta" valdes loceklis Uldis Dzintars.

Iedzīvotāju vidū arvien aug interese par veselības apdrošināšanu. Kā skaidroja Abāšins, tas ir saistīts ar gadiem ilgi nepietiekamo valsts finansējumu veselības aprūpei. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti