Latvijā mazumtirdzniecības gada izaugsme augustā – 4,4%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijā mazumtirdzniecības apgrozījums 2020. gada augustā, salīdzinot ar 2019. gada augustu, pieauga par 4,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās.

Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 4,1%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 2%, autodegvielas – pieauga par 11,3%.

Ekonomistu vērtējumi:

  • "Citadeles" bankas ekonomists Mārtiņš Āboliņš: 

"Mazumtirdzniecībā vasara ir bijusi ļoti veiksmīga, nozare lielā mērā ir atkopusies no Covid-19 šoka, un šī gada augustā mazumtirdzniecības apgrozījums ir palielinājies par 4,4% salīdzinājumā ar 2019. gada augustu. Tā ir iepriecinoša ziņa, un mazumtirdzniecība šogad varētu būt viena no straujāk augošajām nozarēm Latvijā. Tomēr nozares labais sniegums šobrīd pilnībā neraksturo notiekošo ekonomikā, un Covid-19 šoka ietekme uz ekonomiku ir bijusi ļoti nevienmērīga. 

Domājams, ka labais mazumtirdzniecības sniegums pēdējos mēnešos vismaz daļēji ir saistīts ar pieprasījuma aizvietošana. Atšķirībā no tirdzniecības, daļa pakalpojumu nozaru joprojām saskaras ar dažādiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem un izjūt pieprasījuma kritumu. Tāpat iedzīvotāji ir piesardzīgi pret ceļošanu uz ārvalstīm (..). Cilvēki ir izvēlējušies iegādāties dažādas atpūtas un elektropreces, ceļot pa Latviju, kā arī veikt mājokļa uzlabojumus.

Līdzīgas patēriņa tendences vērojamas arī citur pasaulē, un īstermiņā tas palielina pieprasījumu pēc rūpniecības precēm. Tomēr, manuprāt, ir ļoti liels jautājums, cik šis pieprasījums būs noturīgs. (..)"

  • "Luminor" bankas ekonomists Pēteris Strautiņš:

"Augustā mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzinājumā ar pērno augustu pieauga par 4,4%, tas bija jau trešais mēnesis pēc kārtas ar pozitīvu pieaugumu gada griezumā. Šādi mērot, tā ir straujākā izaugsme kopš februāra, lielā mērā pateicoties degvielas mazumtirdzniecības kāpumam par 11,3%. Acīmredzot ierobežotās iespējas doties uz “tālajām” ārzemēm veicināja ceļošanu Latvijā un reģionā.

(..) Ierobežotās iespējas iepirkties pavasarī palīdzēja panākt ļoti labus rezultātus jūnijā un jūlijā. Diemžēl septembrī patērētāju noskaņojums ir ievērojami pasliktinājies. Mazumtirgotāju noskaņojuma indekss nedaudz vēl pieauga, acīmredzot atspoguļojot patīkamo vasaras pieredzi, bet ar tirgotāju ticību gaišajai nākotnei rudenī var nepietikt.

(..) Otrā viļņa ietekme uz veikalu apgrozījumu būs mērenāka, bet tā būs. Nav sagaidāms, ka tuvāko mēnešu laikā varētu krasi pasliktināties nodarbinātības un ienākumu rādītāji."

Salīdzinot ar 2019. gada augustu, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 26%),

kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 11,2%) un nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 9,5%).

 

Ievērojams apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 31,3%), ko ietekmēja viena no vadošajiem nozares dalībniekiem reģistrācijas valsts maiņa. Mazumtirdzniecības dati tiek apkopoti tikai par Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem.

Mazumtirdzniecībā stendos un tirgos savukārt samazinājums par 14,4%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 2%.

Mēneša griezumā 0,9% pieaugums

Savukārt 2020. gada augustā, salīdzinot ar jūliju, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 0,9%. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 1,4%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 0,1%, autodegvielas mazumtirdzniecība palielinājās par 2,6%.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 4,7%), nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 3,9%) un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 2,6%).

Vislielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 9,8 %) un mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 4,2%).

2020. gada augustā, salīdzinot ar jūliju, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 0,7%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti