Latgalē paplašina kūdras ieguves laukus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Daugavpils novada Nīcgales purvs ir viens no tiem, kurā jau šogad kūdras ieguve tiek plānota, paplašinot līdzšinējās kūdras ieguves teritorijas gandrīz 150 hektāru platībā. To vēlas īstenot uzņēmums "Laflora", uzsverot, ka  kūdras ieguve ne tikai sekmē uzņemējdarbību, valsts un pašvaldības budžetā ienāk nodokļi un tiek radītas jaunas darba vietas. Tikai Nīcgales purvā kūdras ieguvē tiek nodarbināti ap 30 cilvēkiem, karstākajā sezonas laikā vēl uz pusi vairāk - ap 70.

Kūdra ir vērtīgs Latvijas dabas resurss, šobrīd tās  ieguve notiek 75 no kopējām 9600 kūdras atradnēm valstī. Nīcgales purvs ir viena no šādām kūdras ieguves vietām, atzīst SIA “Laflora” valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks, un šis uzņēmums Nīcgalē ar kūdras ieguvi darbojas jau daudzus gadus.

Kūdras ieguve tiek plānota, paplašinot līdzšinējās kūdras ieguves teritorijas gandrīz 150 hektāru platībā, tāpēc šobrīd sākta ietekmes uz vides novērtēšanas procedūra.

Kūdras ieguves bizness noteikti attīstīsies, pirmkārt, tās nelielajam pagastam ir darba rokas, otrkārt, attīstās uzņēmējadarbība un tas ir ieguvums, stāsta Uldis Ameriks.

Kūdras atradnes darbu vadītājs Laimis Eglītis uzsver tieši šo darba vietu pienesumu, ko veicina kūdras ieguves lauku paplašināšana, atzinīgi kūdras ieguves biznesu vērtē arī Nīcgales pagasta pārvaldes vadītājs Pēteris Stikāns, atzīstot, ka pagasts atbalstīs kūdras ieguvi, taču, lai paplašinātu šos laukus vēl daudz darāmā.

"Kūdra ir viens no dabas resursiem, ko jāspēj un jāprot ekonomiski un nekaitējot dabai izmantot. Daugavpils novadā ir vairāki kūdras purvi un Nīcgalē tas ir ar lielu pienesumu," uzsver Daugavpils novada attīstības nodaļas Plānošanas daļas vadītāja Olga Lukaševiča.

Nīcgales purvā tiek plānots iegūt galvenokārt gabalkūdru, produkcija kas vēlāk nonāk tirgū labi zināma pircējiem, lielākoties dārzkopjiem, atzīst  uzņēmuma “Laflora” vadītājs Uldis Ameriks.

Pēc Latvijas Kūdras ražotāju asociācijas ziņam, kūdras krājumi Latvijas purvos sasniedz 1,5 miljardus tonnu. Latvijā atrodas 0,4% no pasaules kūdras krājumiem un pēc kūdras krājumu daudzuma uz vienu iedzīvotāju Latvija ieņem 8.vietu pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti