Kvēlspuldzes jāaizstāj ar energoefektīvākām lampām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Eiropas Savienībā no septembra aizliegts ražot 25 un 40 vatu kvēldiega spuldzes. Līdz ar to bloka iekšienē nevarēs notikt nekāda veida kvēlspuldžu ražošana. Veikalos tās vēl kādu laiku būs nopērkamas no iepriekš piegādātajām partijām.

Eiropas Savienībā no septembra aizliegts ražot 25 un 40 vatu kvēldiega spuldzes. Līdz ar to bloka iekšienē nevarēs notikt nekāda veida kvēlspuldžu ražošana, aizstājot tās ar energoefektīvākām lampām.

Lai arī pēdējo - 40W un 25W - kvēldiega spuldžu ražošana drīz jāpārtrauc, veikalos tās vēl kādu laiku būs nopērkamas no iepriekš piegādātajām partijām. Kāda Rīgas Centrāltirgus saimniecības preču veikala pārdevējs Aleksandrs apliecina, ka energotaupīgās spuldzes pircēji nav diez ko iecienījuši: "Mana attieksme pret energoefektīvajām spuldzēm ir noraidoša. Redzat cik cena tām ir augsta - šīm 1,45, citām - trīs un pieci lati. Vecmāmiņas ar mūsu pensijām tās nevar nopirkt. Dzirdējuši, ka vecās spuldzes vairs neražos, cilvēki nāk un kvēlspuldzes pērk vairumā kastēs. Kas tās tāda ekonomiskās spuldzes? Tām mūžs atkarīgs no ieslēgšanas un izslēgšanas biežuma. Ja tās deg astoņas stundas no vietas, tad ir efekts, bet, ja, kā pie mums noliktavā, slēdz iekšā-ārā, tās pēc diviem trim mēnešiem izdeg."

Ekonomikas ministrijas iekšējā tirgus departamenta pārstāvis Reinis Bērziņš stāsta, ka, rēķinot pēc elektrības rēķiniem, astoņu gadu garumā viena energotaupīgā spuldze ietaupa 50 latus. Bērziņš arī stāsta, ka spuldžu kvalitāte uzlabojas.

Kvēldiega spuldžu izņemšana no tirgus notiek saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu, kas stājās spēkā 2009.gada pavasarī. Tā pieņemta, lai samazinātu enerģiju patērējošu ražojumu negatīvo ietekmi uz vidi. Ekonomikas ministrijas pārstāvis atsaucas uz britu laikraksta "Guradian" pētījumu, kurā atklāts, ka šonedēļ sasniegts rekords globālās sasilšanas ietekmē uz polāro reģionu.

Regula paredz ne vien atteikšanos no kvēldiega spuldzēm, bet tā paredz arī pāriet no C klases halogēno spuldžu ražošanas uz kompakto fluorescējošo un gaismas diožu spuldžu plašāku lietošanu. C klases vecās tehnoloģijas halogēnās spuldzes nevarēs laist apgrozībā no 2016.gada septembra."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti