KP soda AKKA/LAA par ļaunprātīgu monopolstāvokļa izmantošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Aprīļa sākumā Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu sodīt autortiesību kolektīvā pārvaldījuma biedrību AKKA/LAA par monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. KP par šādu pārkāpumu piemērojusi 45 646 latu sodu AKKA/LAA, informēja Konkurences padomē.

Kā norādīja KP, Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem par mūzikas atskaņošanu telpās, kas nepārsniedz 300 kvadrātmetrus, jāmaksā vismaz divtik vairāk kā līdzīgiem uzņēmumiem Lietuvā un Igaunijā – valstīs ar līdzīgu tautsaimniecību un iedzīvotāju labklājību. Tarifi Igaunijā ir ievērojami zemāki visiem uzņēmumiem, savukārt Lietuvā mazāk jāmaksā visiem uzņēmumiem, kuru platība nepārsniedz 850 kvadrātmetrus, bet lielākajiem tarifs ir nedaudz augstāks nekā Latvijā.

Dokumenti

2013.gada Konkurences padomes lēmums par AKKA/LAA.pdf

Lejuplādēt

563.82 KB

2008.gada Konkurences padomes lēmums par AKKA/LAA.pdf

Lejuplādēt

391.74 KB

Savukārt, salīdzinot ar vidējo tarifu līmeni ES dalībvalstīs, redzams, ka Latvijā uzņēmumiem atkarībā no to lieluma par mūzikas atskaņošanu ir jāmaksā par 50-100% vairāk.

Salīdzinājumu starp ES dalībvalstīm KP veica, izmantojot pirktspējas paritātes indeksu, kas ļauj objektīvi salīdzināt valstis, kuru iedzīvotājiem ievērojami atšķiras ienākumu līmenis, skaidroja KP.

„Īpaši netaisnīgus tarifus AKKA/LAA piemēroja mazākajiem un vidējiem uzņēmumiem, tāpēc pārkāpuma rezultātā tie tika nostādīti nevienlīdzīgā situācijā ar lielākajiem konkurentiem. Turklāt, tā kā tirgotāji savus izdevumus ietver pārdodamo preču cenās, pārmēru augstie tarifi būtībā radīja papildu izdevumus patērētājiem,” teikts KP izplatītajā paziņojumā presei.

Soda atkārtoti

AKKA/LAA ir vienīgā organizācija Latvijā, pie kuras var vērsties tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji, lai iegūtu tiesības atskaņot mūziku apmeklētājiem domātās telpās. Tā kā AKKA/LAA pārstāv gan Latvijas, gan ārvalstu autorus, turklāt ar pārmēru augstajiem tarifiem samazina Latvijas uzņēmēju konkurētspēju ārvalstu tirgos, ar lēmumu KP atzinusi, ka noticis gan Latvijas Konkurences likuma, gan Līguma par Eiropas Savienības darbību pārkāpums.

Pirmo reizi KP konstatēja, ka AKKA/LAA ļaunprātīgi izmanto savu tirgus varu, 2008.gada nogalē. Toreiz KP secināja, ka gada maksa par muzikālo darbu publisko izpildījumu Latvijā ir vairākas reizes augstāka nekā Lietuvā un Igaunijā, un AKKA/LAA piemēroto tarifikācijas sistēmu, kuras pamatā ir mūzikas lietotāju iedalījums grupās pēc ģeogrāfiskā principa, atzina par nepamatotu. Pēc KP lēmuma AKKA/LAA tarifikācijas principus mainīja.

Grasās tiesāties

AKKA/LAA sola lēmumu pārsūdzēt, jo pirms četriem gadiem KP tai jau uzdevusi mainīt tarifus, kas izpildīts, stāstīja aģentūras pārstāvis Reinis Briģis. Arī KP atzīmē, ka ir gatava tiesāties.

Jau ilgstoši AKKA/LAA kritizē Latvijas Raidorganizāciju asociācija, tāpēc asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka par Konkurences padomes lēmumu ir gandarīta.

Atbildīgā Saeimas komisija jau otrdien nolēma virzīt Autortiesību likuma grozījumus skatīšanai pēdējā lasījumā. Tomēr autortiesību jautājumos iesaistītajām pusēm joprojām ir atšķirīgi uzskati vairākās sadaļās, tāpēc politiķi varētu strādāt vai nu pie jauniem grozījumiem, vai jauna likuma izstrādāšanas.

 

Autoratlīdzības tarifi par muzikālo darbu izmantojumu veikalos un klientu apkalpošanas zālēs Baltijas valstīs (Lati gadā atkarībā no platības, kurā atskaņo mūziku).

Baltijas valstu tarifu salīdzinājums, ņemot vērā pirktspējas paritātes indeksu un IKP (Lati gadā atkarībā no platības, kurā atskaņo mūziku).
% atzīme norāda uz vidējo cenu ES dalībvalstīs. Tāpēc, piemēram, Igaunijas cenas, lai arī absolūtos skaitļos, palielinoties platībai kvadrātmetru, pieaug, attiecībā pret vidējām ES cenām - samazinās.

 

 

ES dalībvalstu tarifu salīdzinājums, ņemot vērā pirktspējas paritātes indeksu un IKP (Lati gadā atkarībā no platības, kurā atskaņo mūziku).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti