Jelgavā turpinās aizdomas par vairāku miljonu vērtu konkursu savējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Iepirkumu uzraudzības birojam nāksies aicināt ekspertu, lai atšķetinātu kārtējo sūdzību par Jelgavas domes vairākus miljonus eiro vērtu konkursu, kurā tā meklē ielu uzturēšanas kompāniju. Ceļu būves uzņēmumam "Igate" jau gada sākumā bija aizdomas, ka iepirkuma prasības ir sagatavotas tā, ka konkursā var uzvarēt tikai ierastais Jelgavas sadarbības partneris. Iepirkumu uzraugi tam piekrita, konkurss tika pārtraukts, bet vēlāk jau visai atjautīgi izsludināts no jauna ar vēl viltīgākām prasībām.

Jelgavā turpinās aizdomas par vairāku miljonu vērtu konkursu savējiem
00:00 / 03:35
Lejuplādēt

Tas bija februāra sākums, kad Jelgavas pilsētas dome pirmoreiz izsludināja 3,5 miljonu eiro vērtu konkursu, kurā aicināja pieteikties uzņēmēju trīs nākamos gadus gādāt par pilsētas ielu uzturēšanu. Lāpīt bedres, slaucīt ielas, tīrīt grāvjus. Brīdī, kad par iepirkumu sūdzējās uzņēmums "Igate", kas šos darbus nedara pašlaik, dome konkursu pārtrauca.

Strīda cēlējs uzskatīja, ka Jelgava iepirkumu sarakstījusi speciāli ierastajam sadarbības partnerim – vietējai kompānijai "Kulk", 

kas nu jau gadu desmitiem ir ierasta turienes pašvaldību sadarbības partnere un tiek pie miljoniem eiro vērtiem darījumiem.

Piemēram, konkursā par tranzīta ielu uzturēšanu "Igates" piedāvājums bija būtiski lētāks, bet dome par uzvarētāju atzina firmu "Kulk".

Pārējo ielu kopšanas konkurss tika izsludināts no jauna ar mainītām prasībām, bet ceļu būvniecības sabiedrības "Igate" izpilddirektors Gusts Kaļiņins arī tās sauc par pielāgotām konkurentiem.

Iepirkumu uzraugi iepriekš atzina, ka Jelgava nedrīkst prasīt ielu uzturēšanas pieredzi tieši pilsētā, bet der arī novadu ceļu kopšanas pieredze. Tagad drīkst apliecināt tikai tādu pieredzi, kas iegūta teritorijā, kurā iedzīvotāju blīvums ir ne mazāk kā 700 cilvēku uz kvadrātkilometru un kur ielu kopgarums vismaz 130 kilometri. Tādējādi, piemēram, Jūrmalā iegūta pieredze nav atbilstoša, jo tur nav pienācīgs iedzīvotāju blīvums. Taču ierastais sadarbības partneris "Kulk" var izpildīt abas prasības. "Igates" izpilddirektors Kaļiņins uzskata, ka Jelgava šo līgumu gatavo firmai "Kulk":

"Turpinās tas pats, kas iepriekš. Manā skatījumā, prasības liecina par kādam konkrētam uzņēmumam pielāgotu iepirkumu.

Mēs redzam, ka šīm prasībām nav nekādas saistības ar kvalitāti. Tieši otrādi - prasības liecina, ka pasūtītājam svarīgāk par kvalitāti ir nodrošināt uzvaru kādam konkrētam uzņēmumam."

Taču Jelgavas dome nu jau vairākas nedēļas par šo trīsarpus miljonu konkursu runāt negrib, atgaiņājoties ar faktu, ka savu vārdu nav teicis Iepirkumu uzraudzības birojs. Iepriekš domes Iepirkumu pārvaldes vadītāja Zaiga Savastjuka noraidīja aizdomas, ka konkurss sagatavots speciāli firmai "Kulk".

Izskatīt sūdzību par Jelgavas konkursu Iepirkumu uzraudzības birojam nav viegli. Lēmuma pieņemšanas laiku tas pagarinājis līdz 1. oktobrim, norādot, ka lieta ir sarežģīta, un strīda izšķiršanai ir jāpieaicina šīs jomas eksperts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti