Pusdiena

Sīrijas valdības spēki apsūdzēti par hlora gāzes izmantošanu uzbrukumā otrdien Alepo

Pusdiena

Pusdiena 08.09.2016

Īrija apstrīdēs Eiropas Komisijas lēmumu "Apple" lietā

Īrija apstrīdēs Eiropas Komisijas lēmumu «Apple» nodokļu lietā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Īrijas parlaments pēc asām debatēm nolēmis apstrīdēt Eiropas Komisijas (EK) rīkojumu par to, ka ASV informācijas tehnoloģiju gigantam "Apple" ir jāatmaksā Īrijai 13 miljardi eiro nenomaksātos nodokļos.

 

Debates Īrijas parlamentā risinājās asā tonī un ilga desmit stundu. Iespēju izteikties izmantoja teju katrs politiķis, taču galu galā deputāti ar ievērojamu balsu pārsvaru – 93 balsīm "par" un 36 balsīm "pret" atbalstīja iepriekš valdības ierosināto apelāciju par EK lēmumu, kas pieprasa kompānijai "Apple" atmaksāt Īrijas budžetā 13 miljardu eiro nenomaksātos nodokļus.

Gala ziņojumā vēstīts, ka Īrijas valdība pieturas pie visaugstākajiem starptautiskajiem nodokļu caurspīdības standartiem un ka neviens – nedz kompānijas, nedz individuālie maksātāji – Īrijā nebauda kādas īpašas ar likumu nesaskaņotas privilēģijas.

Apelāciju parlamentā atbalstīja Īrijas divas galvenās partijas – premjerministra Endas Kenija partija "Fine Gael" ("Īru saime") un opozīcijas partija "Fianna Fail" ("Likteņa kareivji"). Pret apelāciju bija opozīcijas partija "Sinn Fein" ("Mēs paši"), kas norādīja, ka to atbalstīt nozīmē "aizstāvēt neaizstāvamo".

Parlamenta sēdē piedalījās arī premjerministrs Enda Kenijs, kurš pavēstīja, ka nevar tikt pieļauta šā EK lēmuma palikšana spēkā.

"Mēs šeit tā nedarām lietas. Nav taisnība, ka pret "Apple" bija īpaša attieksme. Likums bija ievērots pilnībā un pareizi, un "Apple" Īrijai maksāja visus nodokļus. Parlaments šodien sūta skaidru vēstījumu Eiropas Komisijai, ka mēs visi esam vienoti un pārliecināti, ka Īrijai vajag būt pirmajās rindās, turpinot pūliņus reformēt un uzlabot starptautisko nodokļu sistēmu," sacīja Īrijas premjers.

Īrijas varas lēmums ir izraisījis ļoti pretējas reakcijas, lai gan saskaņā ar dažādu aptauju datiem vairums iedzīvotāju atbalsta valdības soli. Tā atbalstītāji norāda, ka ir saprotamas īru politiķu bažas par to, ka

līdz ar EK noteikto sodu "Apple" Dublina var iemantot ne tikai šā nozīmīgā giganta, bet arī citu amerikāņu kompāniju nelabvēlību.

Laikā, kad joprojām nav skaidrs, kas notiks ar Īrijas ekonomikai nozīmīgo kaimiņieni Lielbritāniju, proti, vai tā izstāsies vai neizstāsies no Eiropas Savienības (ES), Dublina ar lielu rūpību domā par ārzemju investoriem. Turklāt ASV ir vēsturiski ļoti nozīmīgs Īrijas draugs. Ne velti Īrija bija arī pirmā ES valsts, kam Vašingtona pēc ilgiem gadiem atļāva sākt eksportēt liellopu gaļu pēc tam, kad Eiropu bija piemeklējusi liellopu sūkļveida encefalopātija. Turklāt ASV dzīvo arī ļoti liela īru kopiena.

"Apple" un arī citas starptautiskas kompānijas nodarbina arī lielu skaitu vietējo īru. Taču valdības un parlamenta lēmuma kritiķi norāda, ka šis ir bijis absolūti neatbalstāms solis, ņemot vērā, ka "Apple" ir milzīgs uzņēmums un varētu atļauties samaksāt sodu.

13 miljardi eiro būtu ļoti liela nauda jau tā savulaik no krīzes stipri cietušajam Īrijas budžetam.

Īrija jau iepriekš ir kritizēta un saskārusies ar neslēptu greizsirdību no citu ES dalībvalstu puses, par to, ka tās nodokļi kompānijām ir pārāk zemi, kas Īrijas tirgu daudziem lieliem, starptautiskiem uzņēmumiem padara īpaši pievilcīgu, ko papildina arī perfekti angliski runājošs un izglītots darba spēks.

Dublinā ceturtdien, 8.septembrī, ierodas EK viceprezidents Andrus Ansips, kuram paredzēta virkne tikšanās par vienotā digitālā tirgus lietām. Viņam paredzēta arī īpaša tikšanās ar premjerministru Endu Keniju. Jau tagad zināms, ka abas puses noteikti pārrunās Īrijas iebildes pret EK lēmumu. Kā risināsies tālākie notikumi, pagaidām ir atvērts jautājums.

Jau vēstīts, ka EK 30.augustā paziņoja, ka "Apple" jāatmaksā 13 miljardi eiro nenomaksātos nodokļos, jo vairākas ar Īriju noslēgtās nodokļu vienošanās pārkāpj ES noteikumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti