Panorāma

Pašvaldības piedāvā citādu reformu

Panorāma

"Valmieras stikla šķiedra" lūdz tiesiskās aizsardzības procesu

Latvija inovācijās atpaliek no Igaunijas un Lietuvas

Inovāciju atsevišķās jomās Latvijai labāki rādītāji nekā Eiropā vidēji, bet citur – ļoti vāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Inovāciju apjoms Eiropā pirmo reizi apsteidzis ASV, taču joprojām atpaliek no Japānas,  Dienvidkorejas, Kanādas un Austrālijas. Uz papēžiem Eiropai min arī Ķīna. Tā liecina jaunākais Eiropas Komisijas publicētais pētījums par inovācijām Eiropā. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs inovāciju apjoms ir ļoti atšķirīgs. Visjaudīgākās inovāciju jomā ir Zviedrija, Somija un Dānija. Latvija šajā sarakstā ir tikai piektā no beigām.

Saskaņā ar “European Innovation Scorecard 2019” datiem inovāciju apjomi Latvijā ir pieauguši, tomēr mēs joprojām esam saraksta lejasgalā. Turklāt inovāciju rādītāji Latvijā uzrāda visai nevienmērīgu situāciju –

atsevišķās jomās mums ir labāki rādītāji nekā Eiropā vidēji, bet citviet – ļoti vāji.

Finansējums no riska kapitāla fondiem Latvijā ir labi pieejams – te ar 148% esam krietni priekšā vidējiem ES rādītājiem. Arī proporcija ar augstskolas diplomu ieguvušajiem Latvijā ir krietni virs vidējā – 111%.

Proporcionāli daudz cilvēku nodarbināti ātri augošos uzņēmumos. Te gan jāpiebilst, ka pēc otra nodarbinātības kritērija – cik daudz nodarbināti “zināšanu intensīvos” darbos – mēs esam zem ES vidējā.

Pētījums rāda, ka Latvijas spēju būt inovatīvai negatīvi ietekmē mazais tikko beigušo doktorantu skaits – tikai 18% no ES vidējā. Maz ir jaunu patentu pieteikumu – 17%. Tāpat privātie uzņēmumi neinvestē līdzekļus pētniecībā un inovācijās.

Tas, kā valstij veicas ar inovācijām, atkarīgs gan no ekonomikas struktūras, uzņēmējdarbības vides un arī no valsts pārvaldes. Un pētījums atklāj dažus varbūt negaidītus salīdzinājumus. Piemēram, vērtējot pēc tā, cik viegli ir uzsākt biznesu valstī, Latvija ar 79 punktiem ir mazliet priekšā ES vidējam rādītājam.

Savukārt pēc tiesiskuma, kas tiek vērtēts skalā no -2,5 līdz +2,5, Latvija novērtēta tikai ar atzīmi 0,9. Vidēji ES šis rādītājs ir 1,2.

Inovāciju jomā Latvijai priekšā ir gan Igaunija, gan arī Lietuva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti