«Indexo» banka sola tikai vietējos klientus un dāsnāku kreditēšanas politiku; banku sektorā ir vieta konkurencei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar akciju sākotnējo publisko piedāvājumu ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo" ir sākusi ceļu, lai piesaistītu investīcijas un dibinātu banku. "Indexo" vadība ierasti kritizē Latvijā pašlaik strādājošās bankas, savā kredītiestādē sola tikai vietējos klientus un dāsnāku kreditēšanas politiku. Bet kas tad viņu izpratnē ir nacionāla banka, ar ko tā labāka par citām un vai mūsu tirgū vēl vienai bankai ir vieta?

«Indexo» banka sola tikai vietējos klientus un dāsnāku kreditēšanas politiku; banku sektorā konkurencei vieta ir
00:00 / 04:53
Lejuplādēt

Līdz nākamajai pirmdienai ikviens par 14 eiro var tikt pie "Indexo" akcijas, ar ko kompānija cer piesaistīt 7,5 miljonus eiro. Savukārt akcijas tirgot sāks 15. jūlijā. "Indexo" akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma mērķis ir piesaistīt investīcijas, lai dibinātu banku. Valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis skaidroja, ka biržā kotēs ieguldījumu pārvaldes sabiedrības akcijas, savukārt plānotā banka būšot meitasuzņēmums, kas netiks kotēts biržā.

""Indexo" panācis ne tikai pozitīvas pārmaiņas pensiju pārvaldīšanas tirgū. Mēs esam pamodinājuši konkurenci. Arī pats uzņēmums ir attīstījies ļoti veiksmīgi: pusmiljards aktīvu pārvaldīšanā, mums ir 80 000 klienti. "Indexo" ir kļuvis par rentablu veiksmīgo uzņēmumu. Tagad esam gatavi jaunam attīstības solim. Ejam biržā, lai piesaistītu kapitālu bankas dibināšanai, jo situācija banku sektorā, ko mēs redzam, ļoti atgādina to, kāda tā bija pensiju pārvaldīšanā pirms pieciem, sešiem gadiem. Ir ierobežota konkurence, dominē ārvalstu kapitāls, pakalpojumi ir dārgi, un banku sektorā tie ir arī diezgan grūti pieejami," stāstīja Siksnis.

Viņš uzskata, ka kreditēšana, kas ir banku galvenā funkcija, Latvijā ir pārāk neaktīva, un izsniegto kredītu apjoms pret iekšzemes kopproduktu esot vismazākais.

"Turklāt tas arī relatīvi pret iekšzemes kopproduktu turpina samazināties, jo kredītu apjoms stagnē, savukārt ekonomika Latvijā aug. Un kredītu Latvijā ir ne tikai maz, bet tie ir arī ļoti dārgi. Tie ir vieni no dārgākajiem eirozonā. Dārgi un maz – tas, mūsuprāt, nepārprotami liecina par konkurences trūkumu," klāstīja Siksnis.

Lai mēs izskatītos līdzīgi citām Eirozonas valstīm, Latvijas ekonomikā esot vajadzīgi papildu vismaz pieci, seši miljardi kredītos. Bet ko "Indexo" saprot ar frāzi – nacionālajām interesēm atbilstoša banka?

"Vietējo banka vietējiem. Tas, ko mēs cenšamies izveidot, lai ir plašākai Latvijas sabiedrībai piederoša finanšu pakalpojumu grupa, kur Latvijas klienti ir vienīgie un tāpēc arī vissvarīgākie. Tas izpaužas gan bankas stratēģijā, gan lēmumu pieņemšanas kārtībā, gan attieksmē pret klientiem, gan produktu dizainā, īpašībās un tā tālāk," teica Siksnis. Viņš uzsvēra, ka banka būs unikāla, jo tai būs daudz akcionāru.

Patlaban Latvijā darbojas 12 bankas un četras citur Eiropas Savienībā strādājošu banku filiāles. Kopējais aktīvu apmērs ir vairāk nekā 25 miljardi eiro. Banku kredītportfelis veido gandrīz 15 miljardus eiro, savukārt bankās esam noguldījuši nedaudz virs 20 miljardiem eiro. Pagājušajā gadā bankas Latvijā nopelnīja gandrīz 300 miljonus eiro. Tā liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati. Komisijas licencēšanas daļas vadītāja Agnese Alaine pastāstīja, ka pie mums banku nozarē vēl ir iespējas izvērsties.

"Ir iespēja gan ienākt jauniem dalībniekiem, gan, protams, kaut kādos brīžos kāds no dalībniekiem dodas projām. Līdz ar to katrs var atrast savu nišu. Tieši tas arī, protams, veido labākus apstākļus un nosacījumus gan finanšu pakalpojumu saņēmējiem, gan arī liek kaut kādā veidā attīstīties un kādus jaunus piedāvājumus bankām, kas strādā mūsu tirgū," atzina  Alaine.

Viņa skaidroja, ka "Indexo" priekšā vēl pagarš bankas licencēšanas ceļš. Tas būs atkarīgs no Eiropas Centrālās bankas lēmuma, izvērtējot potenciālās bankas dzīvotspēju, akcionārus, to izcelsmi un reputāciju.

"Trīs mēneši, bet ne ilgāk kā viens gads. Praksē tas ir gana liels darbs sagatavot šo dokumentu apkopojumu. Gan arī, protams, vērtēšanas process aizņem laiku. Līdz ar to praksē, arī skatoties uz citu valstu pieredzēm, gan arī pie sevis citos sektoros, kā notiek licencēšana, vidēji gadu tas var arī atņemt," skaidroja Alaine.

Gadījumā, ja divu gadu laikā netiks saņemta bankas licence, visi investori varēšot atdot iegādātās akcijas un atgūt naudu. Latvijas Radio komentāru par konkurences lietām lūdzu arī Finanšu nozares asociācijai, bet tur neviens runātājs neatradās. Iespējams, tāpēc, ka lielākā daļa jomas pārstāvju ir saistīti ar jau strādājošajām bankām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti