Igaunija no 5G ieviešanas var izslēgt «Huawei»; drošības riskus vērtē arī Latvija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Igaunija ar Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) pagājušajā nedēļā parakstīja memorandu par 5G tīkla drošību. Tas paredz kopīgu principu ievērošanu nākamās - piektās - paaudzes mobilo sakaru tīkla izveidē. Memorands arī nozīmē, ka no 5G tīkla attīstīšanas Igaunijā var tikt izslēgts Ķīnas telekomunikāciju milzis „Huawei”, kuru ASV apsūdz par saitēm ar Ķīnas izlūkdienestiem, bet ko pati kompānija kategoriski noraida. 5G ir potenciāli revolucionāra tehnoloģija, kuru varēs izmantot rūpniecībā, transporta sistēmu vadībā un citur. Tādēļ tie ir nacionālās drošības jautājumi. Arī Latvija ir izvērtējusi 5G kiberdrošības riskus, un tiek vērtēti rīcības plāni arī Eiropas Savienības un NATO līmenī. Kādēļ Igaunija parakstīja memorandu? Vai ASV to aicinās darīt arī Latviju?

Īsumā:

  • Igaunija parakstījusi memorandu ar ASV par 5G tīkla drošību.
  • Iespējams, no sadarbības tīkla ieviešanā izslēgs ķīniešu firmu ''Huawei'', kuru apsūdz par saistību ar Ķīnas izlūkdienestiem.
  • 5G tīkls būs ''sistēmu sistēma'', tāpēc tās izveidē jāiesaista uzticami partneri.
  • Igaunija grib ieklausīties ASV brīdinājumos.
  • 5G drošības memorandu ar ASV jau parakstījušas arī Polija un Rumānija.
  • Latvija izvērtē 5G kiberdrošības riskus, pagaidām nesaskata tiesisku pamatu ierobežojuma noteikšanai attiecībā uz „Huawei”.
  • 5G drošība ir arī nonākusi arī NATO dienaskārtībā.

Igaunija 5G tīkla ieviešanā ar «Huawei» nesadarbosies; drošības riskus vērtē arī Latvija
00:00 / 05:27
Lejuplādēt

Igaunijas premjers Jiri Ratass pagājušajā nedēļā, viesojoties Vašingtonā, ar ASV viceprezidentu Maiku Pensu parakstīja memorandu par 5G tīkla drošību. Igauņu mediji ziņo, ka ar šo memorandu Igaunija arī apņemas rūpīgi pārbaudīt, lai aprīkojuma ražotājs nebūtu pakļauts savas valsts valdības ietekmei.

Tas nozīmē, ka Igaunijā no 5G tīkla ieviešanas reāli var tik izslēgts Ķīnas mobilo tehnoloģiju gigants „Huawei”. ASV to apsūdzējušas par saistību ar Ķīnas izlūkdienestiem, un līdz ar to uzņēmumu uzskata par drošības draudu.

„Huawei” apsūdzības kategoriski noraida kā nepamatotas. Arī Igaunijas telekomunikāciju firma „Elisa Eesti”, kas sadarbojas ar „Huawei”, paudusi, ka nav pierādījumu par drošības trūkumiem ķīniešu firmas tehnoloģijās un aizdomu cēlonis ir ASV un Ķīnas tirdzniecības karš.

5G tīkls būs svarīgs it visās dzīves jomās, tam jābūt uzticamam

Tam nepiekrīt Igaunijas Starptautiskā Aizsardzības un drošības centra (ICDS) direktors Svens Sakovs, kurš memoranda parakstīšanu atbalsta. Viņš Tallinā Latvijas Radio norādīja, ka mūsu dzīves būs daudz lielākā mērā atkarīgas no 5G nekā 4G, un tas ir nacionālās drošības jautājums.

„5G būs tīklu tīkls, sistēmu sistēma. Visa mūsu dzīve būs atkarīga no tā. Ar to brauks automašīnas, caur to darbosies kanalizācijas sistēmas, industriālās uzraudzības sistēmas ar to kontrolēs rūpnīcu darbu.

Tas nav tikai jautājums par to, cik laba ir zvana kvalitāte vai cik ātri var lejupielādēt datus. Tādēļ tas ir nacionālās drošības un suverenitātes jautājums,”

sacīja Sakovs, uzsverot, ka „jaunu 5G tīklu izveidei ir jābūt balstītai uz uzticību”:

„Un te ir jautājums – vai mēs uzticamies pārdevējam, vai mēs uzticamies kontroles mehānismiem valstī, kur šī kompānija ir bāzēta? Domāju, ka instinktīvi ikviens igaunis un latvietis teiktu, ka uzticamies politiskajai, likuma un demokrātiskajai sistēmai Somijā un Zviedrijā, kur mājo ''Ericsson'' un ''Nokia'', vairāk nekā, piemēram, Ķīnai.”

Sakovs norāda - turklāt

ASV likušas saprast, ka var pārtraukt dalīties ar izlūkinformāciju ar tām valstīm, kas izmantos Ķīnas 5G tehnoloģijas:

„Bijuši pat mājieni, ka šajās valstīs netiks izvietoti amerikāņu bruņotie spēki, jo tiem nākotnē būs jāizmanto 5G tīkli. Līdz ar to atgriežamies pie drošības jautājuma – vai Igaunijai ir saprātīgi uzņemties šādu risku, ka amerikāņu spēki kādu iemeslu dēļ šeit negribētu būt.”

Līdzīgu 5G drošības memorandu ar ASV jau parakstījušas arī Polija un Rumānija. Tikmēr vairākas citas Eiropas valstis - kā Vācija - nav izslēgušas iespēju izmantot „Huawei” tehnoloģijas.

Esot indikācijas, ka ASV arī Latviju aicināšot parakstīt memorandu par 5G drošību, īpaši, kad tagad Latvijā darbu sācis jaunais ASV vēstnieks Džons Leslijs Kārvails, liecina Latvijas Radio rīcībā esošā neoficiālā informācija.

ASV vēstniecība ne noraidīja, ne apstiprināja gatavošanos šādu memorandu parakstīt ar Latviju.

 Uz Latvijas Radio jautājumu vēstniecība rakstiski atbildēja, ka „ASV valdība ir pārliecināta, ka, sadarbojoties ar uzņēmumiem, kas pakļauti ārvalstu valdības kontrolei vai nepamatotai ietekmei, pastāv nopietni nacionālās drošības riski. Mēs regulāri mudinām sabiedrotos un partnerus apsvērt šādus riskus un ievērot līdzīgu piesardzību, nodrošinot viņu pašu telekomunikāciju tīklus.”

Tikmēr par telekomunikāciju nozari atbildīgā Satiksmes ministrija Latvijas Radio norādīja, ka tās rīcībā patlaban nav informācijas, ka ASV būtu aicinājusi Latviju parakstīt šādu memorandu.

Latvijā 5G drošības risku izvērtējums ir ierobežotas pieejamības informācija

Latvija ir izvērtējusi 5G kiberdrošības riskus, tomēr šis izvērtējums ir ierobežotas pieejamības informācija. Satiksmes ministrijas Transporta un sakaru drošības nodaļas vadītājs Viktors Līpenīts teica, ka ir vērtēts arī ierobežojuma pamatojums attiecībā uz „Huawei” tehnoloģiju izmantošanu 5G tīkla attīstīšanā.

„Izvērtēšanas procesā iesaistījās Satiksmes, Ārlietu, Aizsardzības ministrija, kā arī drošības iestādes. Mēs arī aktīvi sekojam līdzi kiberdrošības aktualitātēm starptautiskā līmenī, tai skaitā jautājumiem par „Huawei” produktiem. Bet secinājums šobrīd ir tāds, ka nav tiesiska pamata ierobežojuma noteikšanai attiecībā uz „Huawei” tehnoloģiju izmantošanu 5G tīkla attīstīšanā,” sacīja Līpenīts.

5G drošība ir arī nonākusi arī NATO uzmanības lokā, oktobrī pēc alianses sanāksmes Briselē Latvijas Radio teica Aizsardzības ministrs Artis Pabriks:

„Es negribētu uzreiz apgalvot, ka neviena ķīniešu kompānija Eiropā 5G neieviesīs, bet lielā mērā tas, ko NATO ir lēmis kā rekomendācijas savām dalībvalstīm, nozīmē, ka mums ir jābūt pārliecinātiem par tehnoloģijām un kompānijām, kas 5G attīsta.

Pirmām kārtām atbalsts būs tām kompānijām, kas kuras nāk no NATO dalībvalstīm vai sabiedroto valstīm. Ķīnas starp šādām valstīm nav.

Līdz ar to ir ļoti liela iespējamība, ka 5G tīkls tiks attīstīts katrā valstī, balstoties tikai uz iekšējo atbalstu.”

Eiropas Komisija tikmēr oktobrī publicēja drošības risku novērtējumu attiecībā uz 5G tīklu, un līdz gada beigām Eiropas Savienība plāno vienoties par darāmo kiberdrošības risku mazināšanai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti