FM samazina šī gada IKP pieauguma prognozi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu ministrija (FM) piektdien, 10.jūnijā ir samazinājusi šī gada iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi līdz 2,5%.

Prognoze ir sarukusi par 0,5% procentpunktiem.

FM norāda, ka šogad Latvijas ekonomika attīstīsies nedaudz lēnāk nekā pērn, kad IKP palielinājās par 2,7%. Tomēr jau nākamajā gadā IKP palielināsies līdz 3,5%. Tas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā bija prognozēts iepriekš par nākamo gadu.

Ministrija skaidro, ka šogad ekonomiskā izaugsme nebūs tik strauja, jo situācija ārējos tirgos neuzlabojas tik labi kā bija gaidīts. Paredzams, ka šogad galvenais izaugsmes nodrošinātājs būs privātais patēriņš, kuru turpinās veicināt stabilais algu pieaugums un nodarbinātības palielināšanās.

Tomēr jau gada otrajā pusē līdz ar straujāku Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu apguvi gaidāma investīciju aktivitātes atjaunošanās un arī ekonomiskās izaugsmes paātrināšanās vairākās Latvijai nozīmīgās ārējās tirdzniecības partnervalstīs. Tas ļaus nodrošināt sabalansētāku ekonomikas izaugsmi un straujākus IKP pieauguma tempus 2017. gadā.

Paredzams, ka šogad inflācija saglabāsies zema – ap 0%. Taču nākamajā gadā tā gan var būt 1,6% apmērā. Reālā darba samaksa šogad pieaugs par 5,5%. Tas gan būs zemāks kā iepriekšējos gados, kad tas pārsniedza 6%. Vidējā bruto darba samaksa pēc FM prognozēm 2016. gadā sasniegs 863 eiro, bet 2017. gadā palielināsies līdz 910 eiro.

Kā negatīvus riskus Latvijas ekonomikai FM min nelabvēlīgo ģeopolitisko situāciju un zemu globālās ekonomikas izaugsmi. Risks ir arī iespējamā Lielbritānijas izstāšanās no ES.

No iekšējiem faktoriem Latvijas attīstību negatīvi var ietekmēt ilgstoši zemais investīciju līmenis, kā arī produktivitātes pieaugumam neatbilstošs darba samaksas kāpums.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti