Rīta Panorāma

"Samsung" vadītājam par korupciju piespriež cietumsodu

Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Aigaru Kalvīti

Intervija ar Santu Purgaili

FKTK vadītāja: Kapitāla tirgus Latvijā pēdējo 20 gadu laikā ir ļoti stagnējis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēdējo 20 gadu laikā kapitāla tirgus Latvijā ir ļoti stagnējis, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Santa Purgaile.

Pēc viņas teiktā, kapitāla tirgus ir ļoti svarīgs finanšu sektora elements. Uzņēmumi attīstībai nepieciešamo finansējumu var piesaistīt, ņemot kredītu bankā vai arī kapitāla tirgū ar akciju vai citu vērtspapīru emisiju.

FKTK vadītāja zināja stāstīt, ka ASV uzņēmumi 70% nepieciešamo finansējumu rod kapitāla tirgū, bet 30% – bankās. Eiropā savukārt kapitāla tirgū tiek piesaistīti 30% finansējuma, bet bankās – 70%. Latvijā kapitāla tirgū piesaistītā finansējuma procents ir "ļoti minimāls".

"Uzņēmumiem ir iespēja kapitāla tirgū saņemt papildu finansējumu, realizēt ambiciozākus mērķus. (..) Ekonomikas, tautsaimniecības attīstībai tas [kapitāla tirgus] ir būtiski un svarīgi.

Redzam, ka pēdējo 20 gadu laikā faktiski mūsu kapitāla tirgus ir ļoti stagnējis, praktiski tas šobrīd ir atzīstams par nelikvīdu," vērtēja Purgaile.

Pēc viņas teiktā, Latvijas akciju tirgus kapitalizācija no iekšzemes kopprodukta ir zemākā Eiropā un arī Baltijas valstīs. Viņasprāt, problēma ir "daudzpusēja". Uzņēmumiem ir pieejami banku aizdevumi, lai arī pēdējos gados arvien vairāk dzird, ka bankas kreditē mazāk un kredītportfeļi nepieaug.

Purgaile uzsvēra, ka kapitāla tirgus vairāk domāts finansējuma piesaistei jauniem attīstības projektiem, bet bankas "vairāk ir konservatīvie finansētāji, kas līdzfinansē projektus".

FKTK vadītāja atzīmēja, ka Covid-19 krīzes laikā jāstrādā pie Latvijas ekonomikas izaugsmes veicināšanas, un kapitāla tirgus attīstība ir viens no elementiem, kā var stimulēt tautsaimniecības izaugsmi un iepludināt tajā jaunas investīcijas.

FKTK otrdien prezentēs 10 soļu plānu, kā attīstīt Latvijas kapitāla tirgu. Šajā plānā pamatā ir trīs galvenās sadaļas:

  1. Kas jādara potenciālajiem emitentiem, kā palīdzēt tiem tikt līdz akciju kotācijai biržā un kā piesaistīt papildu kapitālu.
  2. Finanšu pratība. Kas potenciālajiem investoriem, indivīdiem jāzina, jāprot un jāizprot, lai varētu un vēlētos investēt akciju tirgū.
  3. Valsts loma. Ko atbildīgās valsts iestādes varētu darīt kapitāla tirgus attīstībā. Piemēram, valsts kapitālsabiedrības potenciāli varētu daļēji sākt kotēt akcijas Rīgas fondu biržā.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti