FKTK «PNB bankas» darbībā konstatē sankciju likuma pārkāpumus 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome konstatējusi, ka "PNB banka" nav izpildījusi Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma, kā arī FKTK normatīvo noteikumu "Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvie noteikumi" prasības, informēja FKTK. Naudas sodas bankai gan netiks uzlikts.

FKTK veica neklātienes mērķa pārbaudi par atsevišķu sankciju likuma un FKTK noteikumu prasību izpildi. Pārbaudē konstatētie fakti liecina, ka "PNB banka" nav izpildījusi noteiktos pienākumus – noteiktajā termiņā veikt un dokumentēt starptautisko un nacionālo sankciju riska novērtējumu.

FKTK vērš uzmanību, ka iepriekš minētā novērtējuma veikšana ir saistīta ar sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidošanu, jo, lai banka izstrādātu efektīvu sistēmu riska pārvaldīšanai, tai ir nepieciešams konstatēt tās darbībai piemītošo starptautisko un nacionālo sankciju risku. Izvērtējot pārkāpuma sekas, FKTK ņēmusi arī vērā apstākli, ka nav konstatēta sankciju neizpilde.

Atbilstoši FKTK sodu politikai par būtisku īstermiņa pārkāpumu paredzēta soda naudas uzlikšana. Tomēr FKTK ņem vērā apstākļus, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) ar savu 15. augusta lēmumu ir atzinusi banku par tādu, kas ir nonākusi vai nonāks finansiālās grūtībās, Eiropas Vienotā Noregulējuma valde lēmusi nepiemērot noregulējuma pasākumus un bankai ir apturēta finanšu pakalpojumu sniegšana.

FKTK ieskatā, šajos apstākļos ir samērīgi, piemēroti un lietderīgi konstatēt pārkāpuma faktu, nepiemērojot bankai soda naudu un nenosakot korektīvos pasākumus, ņemot vērā tās finansiālo stāvokli un paredzamo darbības izbeigšanu. Ņemot vērā minēto, FKTK, konstatējot pārkāpuma faktu, piemēroja tādus tiesiskos līdzekļus, kas iespējami mazāk ierobežo kredītiestādi, bet vienlaikus ir tādi, kas nodrošina to, ka banka un arī trešās personas ir informētas, ka konstatētie pārkāpumi bankas darbībā nav pieļaujami un ir sodāmi.

KONTEKSTS:

Šā gada 15. augustā lemts apturēt "PNB bankas" (iepriekš "Norvik banka") darbību. Bankā kopš 2017. gada beigām konstatēti kapitāla pietiekamības prasību pārkāpumi. Bankai bija pilnībā jāpārtrauc finanšu pakalpojumu sniegšana, ieskaitot klientu maksājumu izpildi. 

LTV raidījums "De facto" vēstīja, ka vēl 11. jūlijā ECB izvirzīja bankai atkārtotu prasību palielināt kapitālu. Prasības bija jāizpilda līdz 13. augustam. Jaunie bankas investori lūdza vēl laiku, tomēr viņiem to vairs nedeva. Ievērojami atšķīries ECB un "PNB bankas" viedoklis par bankas aktīvu vērtību. ECB aprēķini arī noveduši pie slēdziena, ka "PNB banka" nonākusi finanšu grūtībās. 

Savukārt 12.septembrī tiesa atzina "PNB banku" par maksātnespējīgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti